Biševac: Srbija da prekine progon crnogorskih poslanika

”Pojedini poslanici Skupštine Crne Gore u Srbiji su rado viđeni i ne samo da im niko ne otežava ulazak u Srbiju, već ih često viđamo u Beogradu. Još malo pa kao, daleko bilo, (Milorada) Dodika"

20366 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Zoran Đurić
Foto: Zoran Đurić

Možemo da se slažemo ili ne slažemo sa nečijom politikom, ali sloboda kretanja treba da bude poštovana, pogotovo kada su u pitanju poslanici koji su ipak narodni predstavnici i imaju određeni nivo zaštite, ocijenila je za “Vijesti” novinarka lista “Danas” Safeta Biševac, povodom slučajeva nekorektnog postupanja srbijanske policije prema pojedinim crnogorskim poslanicima.

Posljednji slučaj desio se u ponedjeljak uveče kada su bivšu ministarku ekonomije i poslanicu DPS-a Dragicu Sekulić priveli srpski policajci na granici sa Crnom Gorom, nakon što su kod nje pronašli, kako je prije dva dana saopštila, šest tableta bromazepama.

Nakon saslušanja, puštena je da se brani sa slobode, a tamošnje tužilaštvo tereti je za posjedovanje droge.

Biševac je ocijenila da ne može predsjednik Srbije Aleksandar Vučić da govori da želi prijateljske i najbliže moguće odnose sa “bratskom” Crnom Gorom, a da onda granična policija zaustavi članicu crnogorskog parlamenta, vjerovatno zato što pripada stranci Mila Đukanovića.

”Pojedini poslanici Skupštine Crne Gore u Srbiji su rado viđeni i ne samo da im niko ne otežava ulazak u Srbiju, već ih često viđamo u Beogradu. Još malo pa kao, daleko bilo, (Milorada) Dodika. Naravno, mislim na čelnike Demokratskog fronta. Nimalo mi se ne dopada novi slučaj maltretiranja poslanice DPS-a Dragice Sekulić, navodno zbog nekoliko tableta bromazepama. Ranije je slično iskustvo imala Draginja Vuksanović”, podsjeća Biševac.

Ona je ocijenila da ovaj novi slučaj povezuje ne samo sa Rezolucijom o genocidu u Srebrenici već i sa nedavnim dešavanjima oko ustoličenja mitrolopita Joanikija, navodeći da je ova praksa vrlo loša za Srbiju.

Biševac je kazala da nije vjerovala da će biti prihvaćen apel ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, kada je nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu javno pozvao na zabranu ulaska u Srbiju poslanicima i poslanicama koji su za rezoluciju glasali:

”Čini mi se da su dešavanja na Cetinju samo dodatno otežala odnose između dvije zemlje. Vlada Srbije mora da prekine sa ovakom praksom”, istakla je Biševac.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije su “Vijestima” saopštili da ova tematika nije u njihovoj nadležnosti i uputili na Ministarstvo unutrašnjih poslova. Iz tog resora nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” u vezi sa tim da li postoji odluka u kojoj su navedeni razlozi zbog kojih su u prethodnom periodu na granici zaustavljani i zadržavani poslanici iz Crne Gore Dragica Sekulić, Draginja Vuksanović-Stanković, Suada Zoronjić, Božena Jelušić, Damir Šehović, Ervin Ibrahimović.

Vuksanović-Stanković je u julu doživjela maltretiranje na aerodromu u Beogradu, gdje su je i na ulasku i na izlasku iz Srbije više sati zadržali i pretresali. Poslanice GP URA Božena Jelušić i Suada Zoronjić u četiri navrata su zadržavane na graničnim prelazima sa Srbijom kada su išle u Srebrenicu na obilježavanje 26. godišnjice genocida. Poslanik i potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović dva puta je doživio neprijatnost na aerodromu “Nikola Tesla” i graničnom prelazu “Dobrakovo”, jer je zbog vršenja provjera, zadržan oko sat vremena duže od ostalih putnika. Krajem avgusta i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je u dva navrata detaljno pretresan od srbijanske policije, prilikom ulaska i izlaska iz ove zemlje. On je, kako su tada saopštili iz Bošnjačke stranke, najprije doživio neprijatnost i maltretiranje na graničnom prelazu Špiljani, prilikom ulaska u Srbiju, gdje je zadržan više od sat vremena, kao i na izlasku iz zemlje, na drugom graničnom prelazu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore juče su saopštili da privođenja i maltretiranja nisu mjera dobrosusjedskih odnosa, te su pozvali srbijanske vlasti da prestanu sa nekorektnim postupanjem prema crnogorskim poslanicima.

Ministarstvo će, kako su saopštili, kao i tokom dosadašnjih slučajeva zadržavanja crnogorskih poslanika, zatražiti od zvaničnih organa Republike Srbije objašnjenje o postupanju granične policije prema poslanici Dragici Sekulić: “Privođenje poslanice Sekulić, čije je objašnjenje za posjedovanje tableta bromazepama jasno predočeno nadležnim organima, samo je jedno u nizu neprijatnosti koje su doživjeli crnogorski parlamentarci i parlamentarke, među kojima su: Vuksanović Stanković, Zoronjićeva, Jelušićeva, Ibrahimović, Šehović. To više ne može biti smatrano pukom slučajnošću ili spletom okolnosti”.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zbog ovog, kao i ranijih sličnih slučajeva poziva vlasti Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da prestanu sa ovakvim činjenjem prema crnogorskim poslanicima.

”Posebno zabrinjava činjenica da su pomenuti poslanici nosioci diplomatskih pasoša, što dodatno začuđuje i iznenađuje, posebno u situaciji kada zvanični organi naše zemlje u kontinuitetu ponavljaju poruku da - Crna Gora smatra Srbiju prijateljskom zemljom, sa njom želi samo dobrosusjedske odnose i iskreno priželjkuje evropsku budućnost kako za svoje, tako i za građane ove bliske države”.

I iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) osudili su posljednje privođenje poslanice. Navode da po “Zakonu o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama Republike Srbije poslanica Sekulić nije imala obavezu posjedovanja bilo kakve zdravstvene dokumentacije”: “To slijedi iz činjenice da je sa sobom nosila psihoaktivne kontrolisane supstance u originalnom proizvođačkom pakovanju i u količini predviđenoj zakonom, odnosno jednog pakovanja koje sadrži najviše do 30 pojedinačnih doza”.

Iz DPS-a su nakon hapšenja partijske koleginice kazali da Srbija nastavlja sa šikaniranjem poslanica i poslanika crnogorske Skupštine, čime krši niz međunarodnih diplomatskih konvencija: “Višesatno zadržavanje u policiji poslanice Sekulić i njenog supruga zbog šest tableta “bromazepama”, i to dok su putovali na sahranu, ne može se obrazložiti ničim drugim do političkim progonom poslanika koji su u crnogorskom parlamentu glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što su srpski zvaničnici ranije najavljivali”.

Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Crne Gore i YIHR Srbije poručili su da je postupanje granične policije Srbije prema crnogorskim poslanicima nedopustivo i zatražili da ta praksa odmah bude zaustavljena. Že. V.

”Ovo je jedna u nizu neprijatnosti koju trpe poslanici Skupštine Crne Gore i obavezuje Vlada Crne Gore da zaštiti integritet i dostojanstvo države. Ima li Vlada snage i hrabrosti za to?”, saopšteno je iz CGO

Bonus video: