Bečić položio vijenac stradalima u Aušvicu, jedini predsjednik iz CG koji nakon više decenija zvanično posjetio logor

On je u razgovoru sa Reginom Sučolovski Stuzni, jednom od 7.000 preživjelih uputio riječi saosjećanja i položio cvijeće stradalima iz bivše Jugoslavije, a ispred internacionalnog memorijalnog centra Aušvic zapalio je svijeću u znak čuvanja uspomene na stradale u logoru

17999 pregleda 35 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić položio je danas vijenac stradalima u Aušvicu - Birkenau, u Poljskoj.

Bečić je sa predsjednikom Državnog Zbora Slovenije Igorom Zorčičem, predsjednikom Doma naroda parlamentarne skupštine Bosne I Hercegovine Draganom Čovićem izrazio poštovanje prema svim zarobljenicima koji su prošli kroz najmračnije dane u istoriji čovječanstva, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore,

"Bečić je jedini predsjednik iz Crne Gore koji je nakon više decenija prvi zvanično posjetio ovaj logor i odao počast stradalom stanovništvu", navodi se u saopštenju.

On je u razgovoru sa Reginom Sučolovski Stuzni, jednom od 7.000 preživjelih uputio riječi saosjećanja i položio cvijeće stradalima iz bivše Jugoslavije, a ispred internacionalnog memorijalnog centra Aušvic zapalio je svijeću u znak čuvanja uspomene na stradale u logoru.

Bečić Aušvic
foto: Skupstina.me

"Tokom obilaska, Bečić je bio u prilici da, obilaskom koncentracionog logora Aušvica - Birkenau, kao i njihovim prostornim kapacitetima, koji su bili predviđeni za 700 zarobljenika, ali je u njima znalo boraviti i po 1.200 ljudi, svjedoči najvećim stradanjima i patnji civilizacije", saopšteno je iz Skupštine.

Bečić Aušvic
foto: Skupstina.me

Oni su podsjetili da je pomenuti logor otvoren u oktobru 941. godine, i samo je jedan od tada 3 postojeća - „Aušvic 1“(prvi otvoreni logor), “Aušvic – Birkenau” (logor sa najviše nastradalih) i „Aušvic – Monovic“ (radni logor), a svi zarobljenici su svrstavani u neku od šest kategorija: politički zatvorenik, iseljenici, Jehovini svjedoci, raseljenici, kriminalci, homoseksualci i socijalisti. Među njima je bilo i jugoslovenskih pripadnika, mahom Jevreja, ali i partizana i izbjeglica, kojima je predsjednik Skupštine položio vijenac.

Bečić Aušvic
foto: Skupstina.me

Dan oslobođenja logora, 27. januar, u svijetu se obilježava kao Dan sjećanja na Holokaust, a u Skupštini Crne Gore je ova dan obilježen organozvanjem izložbe pod nazivom "Šoa – kako je to bilo moguće".

"Posjeta je organizovana za najviše zvaničnike, poput predsjednika Državnog zbora Republike Slovenije Igora Zorčića, zamjenika maršala Republike Poljske, Majka Tomaš Kaminskog, ministarke obrazovanja Njemačke, Stefani Hubig, Nadima Zahavija, državnog sekretara za obrazovanje Velike Britanije, Mohameda Mehdi Bensaida, ministra kulture, sporta i komunikacije Kraljevine Monako kao i za mnoge druge", kazali su iz Skupštine.

Bonus video: