Predstavnici većine podržali predlog o objedinjavanju izbora, DPS i LP protiv

Predlogom zakona o kome će se na plenumu poslanici sjutra izjasniti, predviđeno je da lokalni izbori istog dana budu održani u 16 opština i gradskoj opštini Golubovci naredne godine

18114 pregleda 12 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 11.11.2021. 15:28h

Članovi skupštinskog Zakonodavnog odbora iz redova parlamentarne većine odlučili su da je predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Protiv su glasali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije.

Grupa poslanika parlamentarne većine predlogom zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi traži da se lokalni izbori na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, koji su zakazani za 5. decembar, održe i objedine sa drugim izborima planiranim za proljeće naredne godine.

Predlogom zakona o kome će se na plenumu poslanici sjutra izjasniti, predviđeno je da lokalni izbori istog dana budu održani u 16 opština i gradskoj opštini Golubovci naredne godine.

Dopunama zakona, čije usvajanje traže po hitnom postupku, se predviđa da se odbornicima u skupštinama opština Cetinja, Mojkovca, Petnjice, Ulcinja i Berana produžava mandat do izbora koji će biti održani naredne godine.

Poslanici u predloženom predlogu zakona navode da je predsjednik države Milo Đukanović dužan da Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u SO Mojkovac, Petnjica i Cetinje od 14.septembra 2021. godine, uskladi sa odredbom člana 209a stav 1 ovog zakona, narednog dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Đukanović je prije dva dana na Cetinju rekao da neće odložiti lokalne izbore u toj opštini, u Petnjici i Mojkovcu, navodeći da su predizborne radnje već počele i da Skupština pokušajima da odloži te izbore opstruira demokratiju.

Članovi odbora iz opozicije su saglasni da predlog zakona nije u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom.

Potpredsjednica odbora Jovanka Laličić (DPS) je kazala da je zakon "golo pravno nasilje" i urušavanje pravnog sistema Crne Gore.

"I kao takav na zaslužuje prođu na ovom odboru", kazala je, poručivši da ga DPS neće podržati.

Istakla je da se predlogu zakona ne smije dati retroaktivno dejstvo, te da nije u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom.

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović je takođe kazao da je zakon protivustavan i protivzakonit i da je očekivao da će biti povučen.

"Ne vjerujem da ovo može proći, bez obzira što nemamo ni Ustavni sud ni sudstvo, nedostaje dosta članova Ustavnog suda. Sudstvo je u vd stanju. Liberalna partija ovo neće podržati".

Marta Šćepanović (DPS) je kazala da je očigledno da sada postoji dogovor većine, ali da je problem jer su izbori već raspisani.

"Ovdje je sve jasno. Zakon se predlaže isključivo politički i zato smo danas u situaciji da ne može da se obrazlaže pravno", istakla je Šćepanović.

Momo Koprivica (Demokrate) je u ime predlagača odgovorio da konstatntno vanredno političko stanje u državi i atmosfera tenzija, polarizacija, konflikata i sukoba odgovara onima koji žele da koncentrišu vanpravne mehanizme i vanpravne i antipravne aparate po tim opštinama.

"Imali smo priliku da gledamo kako je poslaniku Danilu Šaranpoviću repetira pištolj uz glavu i to od lica koje je kasnije osumnjičeno za pripremu ubistva...Imali smo razne druge kriminalce. Zato je i sa evropskih adresa stigao podsticaj da se pristupi normativnoj reformi kako bismo imali objedinjavanje lokalnih izbora ", kazao je Koprivica.

On je kazao da ovlašćenje predsjednika države o raspisivanju izbora za skupštine lokalnih samouprava nije propisano Ustavom, navodeći da to nije ustavno nego njegovo zakonsko ovlašćenje.

Istakao je da Ustav nije zabranio povratno dejstvo, osim kad su u pitanju odredbe krivičnog zakona, kad je u pitanju blaža kazna za učinioca krivičnog djela.

"Nije vremenski kriterijum jedino niti dovoljno mjerilo da se ocijeni retroaktivnost jednog zakona....Ovdje zakon ima pogled unazad, a vremensko retroaktivno dejstvo što ćemo mi ovdje da obrazložimo javnim interesom u postupku donošenja zakona, ali ne dira u stečena prava", rekao je Koprivica.

Istakao je da sa predlogom dopuna ne krši Ustav, jer Ustav nema nijednu normu o dužini trajanja mandata skupštine jedinice lokalne samouprave.

Predlog DPS-a neustavan

Predlog zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, koji su podnijeli poslanici DPS-a, nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom, odlučeno je na sjednici Zakonodavnog odbora.

Šest poslanika vladajuće većine su bili uzdržani tokom glasanja za predlog.

Predlogom zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, koji su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, Predrag Bošković i Nikola Rakočević se predviđa depolitizacija izbora i razrješenja direktora policije.

Živković je obrazlažući predlog, rekao da je Skupština na sjednici 17. juna, donijela Zakon o unutrašnjim poslovima, koji je stupio na snagu 3. jula 2021. godine.

Podsjetio je da su u postupku donošenja zakona poslanici vladajuće većine podnijeli amandmane kojima su izmijenili članove 15 i16, odnosno uslove za izbor i razrješenje direktora policije. Te amandmanske izmjene su predložene na način da je za izbor direktora policije neophodno usvojeno pozitivno mišljenje Skupštine Crne Gore. Takođe, u odnosu na razrješenje direktora izvršena je izmjena u odnosu na predlog zakona na način da, ukoliko ne prihvati izvještaj o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala, Odbor za bezbjednost će zatražiti razrješenje direktora policije, a da je u tom slučaju Vlada dužna da u roku od 30 dana razriješi dužnosti direktora policije.

Bonus video: