Radović hitno da deblokira parlament, DF traži ostavku

Inspekcija Ministarstva javne uprave utvrdila propuste u skupštinskoj službi i preporučlla predsjedniku SO da odredi datum nastavka sjednice budvanskog parlamenta koja je prije dva mjeseca njegovom odlukom prekinuta

4236 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Šef budvanskog parlamenta Krsto Radović moraće da po hitnom postupku sazove sjednicu Skupštine opštine sa jednom tačkom dnevnog reda - predlog rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika Odbora za izbor i imenovanje, čiji će on biti predlagač. Radoviću, kadru Demokrata, preporučuje se da na kolegijumu odredi datum nastavka 10. sjednice budvanskog parlamenta koja je prije dva mjeseca njegovom odlukom prekinuta.

To piše u nalazu Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, koji potpisuje v. d. direktorice Milijana Vukotić Jelušić, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Time će praktično, nakon što je na zahtjev kluba odbornika Demokratskog fronta zatražen inspekcijski nadzor skupštinske službe, odnosno prespitivanje zakonitosti odluke Radovića da prekine 10. sjednicu 13. septembra optužujući ga za opstrukcije, te kršenje zakona i Statuta, biti deblokiran budvanski parlament koji je puna dva mjeseca u “zimskom snu”.

Vukotić Jelušić, nekadašnja sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Budva, u nalazu navodi da će prilikom održavanja kolegijuma predsjednika Skupštine biti utvrđen datum održavanja nastavka 10. sjednice.

Radović je prekinuo zasjedanje uprkos oštrom protivljenju odbornika Demokratskog fronta koji su ga optuživali za kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta Skupštine opštine, uz obrazloženje da zbog nedostatka kvoruma na skupštinskom Odboru za statut i propise, ali i odboru za izbor i imenovanje, ne mogu biti potvrđene odluke na dnevnom redu. Takvo njegovo tumačenje su odbacili u DF-u, smatrajući da njihov predlog o popunjavanju odbora kandidatima sa njihove izborne liste može da bude uvršten u dnevni red.

Nalaz resora na čijem je čelu ministarka Tamara Srzentić u klubu odbornika Demokratskog fronta pozdravljaju, i navode da je to potvrda njihovih tvrdnji da je Radović prekršio zakon, te ujedno poručili da on hitno mora podnijeti ostavku, ali i da mu partijske kolege iz Demokratske Crne Gore sada moraju uskratiti podršku.

”Nalaz izvršenog inspekcijskog nadzora Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija potvrdio je stavove Kluba odbornika “Marko Bato Carević - za budućnost Budve” da je Krsto Radović u kontinuitetu grubo kršio zakon i procedure sa namjerom da izvrši nasilnu blokadu parlamenta. Ovo je institucionalna potvrda da je postupao protivzakonito zbog čega hitno mora da podnese ostavku jer je dokazano da je nedostojan obavljanja javne funkcije. Skandalozno je da neko ko je rukovodio predstavničkim domom bude taj koji u produženom trajanju brutalno kršio zakon i procedure”, naveli su “Vijestima” u klubu odbornika Demokratskog fronta Budve.

Oni ističu da je Radović “svojim protivzakonitim postupanjem degradirao Skupštinu”.

”Radović je ponizio ne samo nas kao odbornike, već sve građane Budve koji već duže vrijeme trpe pravno nasilje u njegovoj režiji. Imajući u vidu i da kolege iz Demokratske Crne Gore traže njegovu smjenu kroz najnoviji sporazum, a da je DF to zahtijevao zbog blokade parlamenta, nakon nalaza resornog ministarstva stvoreni su svi uslovi da isti podnese bezuslovnu ostavku, što može biti polazna osnova za dogovor o daljem funkcionisanju lokalne vlasti u Budvi. Ovaj dokaz o nezakonitom postupnju potvrdio je da isti nema legitimitet da vrši funkciju predsjednika skupštine jer je prekršio više puta zakon, statut i poslovnik i pokušao je da uvede prinudnu upravu u Opštinu Budva. DF je više puta saopštio da od trenutka podnošenja prijava nadležnim državnim organima zbog kršenja zakona Radović nema našu podršku da obavlja bilo koju javnu funkciju u lokalnoj samoupravu a vjerujemo da nakon ovih dokaza nema ni podršku Demokratske Crne Gore. Na ovaj način je dokazano ko je sve ovo vrijeme bio remetilački faktor vlasti u Budvi i ko je konstantno vršio opstrukcije u radu i to grubom zloupotrebom svog službenog položaja”, zaključuju u klubu odbornika DF-a.

Politička kriza puna dva mjeseca od kada je Radović prekinuo sjednicu se produbljuje, a politički rat na relaciji Demokrate - DF je kulminirao.

Novi politički blok, koji je stvoren minulog petka od odbornika Demokrata, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore je decidan da neće učestvovati u radu loklanog parlamenta dok se čelni ljudi Opštine i Skupštine opštine Marko Carević i Krsto Radović ne povuku sa tih funkcija. Oni u tome vide rješenje duboke političke krize, a protiv su prijevremenih izbora.

S druge strane, Carević je izričit da Radović mora da podnese ostavku, jer kako je naveo, DF je iznio niz dokaza o njegovim, kako su naveli, “kriminalnim vezama sa DPS-om” i nanošenju štete budžetu Opštine Budva. Tek nakon što Radović sam napusti funkciju, spreman je da se povuče, ali ne kao posljedica nikakvih političkih ucjena ili zahtjeva političkih partija, već zato što bi to učinio pošto ima neko ko bi ga mogao zamijeniti”, a to je, prema njegovim riječima, šef kabineta Nikola Jovanović.

Bonus video: