Glasanje o nepovjerenju Vladi: Ponedjeljak označili kao dan raspleta

Sljedeće sedmice glasa se o nepovjerenju Vladi, nakon toga otvorene sve opcije - od novih izbora na zahtjev opozicije i dijela parlamentarne većine, do manjinske izvršne vlasti

40765 pregleda 53 komentar(a)
Jedan u nizu pokušaja dogovora: Sastanak vladajuće većine u Skupštini (arhiva)-, Foto: Savo Prelević
Jedan u nizu pokušaja dogovora: Sastanak vladajuće većine u Skupštini (arhiva)-, Foto: Savo Prelević

Revoltiran odlukom Građanskog pokreta (GP) URA da juče s opozicijom podrži Nikolu Mugošu za novog šefa Državne izborne komisije (DIK), Demokratski front (DF) inicirao je da se na narednoj sjednici parlamenta prvo razmatra opoziciona inicijativa o nepovjerenju Vladi.

Kolegijum predsjednika Skupštine prihvatio je predlog, pa će poslanici najvjerovatnije već u ponedjeljak, kad počinje nova sjednica, raspravljati a potom i glasati o podršci kabinetu premijera Zdravka Krivokapića.

Nakon toga moglo bi da bude jasnije u kom pravcu će ići eventualno razrješenje višemjesečne krize vlasti, zbog koje su ključne institucije sistema u blokadi.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović, kazao je juče u parlamentu da taj savez neće “rušiti” Vladu s Demokratskom partijom socijalista (DPS), već da će to učiniti kad obezbijedi 41 glas za formiranje novog kabineta.

“Onda ćemo je sruštiti na naš predlog. Nadam se da će to biti vrlo brzo, jer skoro da nema nikog ko je zadovoljan ovom Vladom”, poručio je on, navodeći i da GP URA “stalno” glasa s DPS-om, a da se to naziva - “sindrom Darka Pajovića”.

Oboriće Vladu kad obezbijede 41 glas za formiranje nove: Radunović
Oboriće Vladu kad obezbijede 41 glas za formiranje nove: Radunovićfoto: BORIS PEJOVIC

”Želimo da prije... budžeta i drugih zakona vidimo da li je i formalno uspostavljena koalicija s DPS-om”, naveo je on.

”Vijestima” su juče iz DF-a nezvanično rekli da od kolega iz vlasti još nisu dobili nijedan zvaničan odgovor na njihovu ponudu o formiranju nove vlade. Rok za izjašnjenje na predlog DF-a ističe sjutra.

DF je predložio da se vladajući savez dogovori oko novog mandata i nove Vlade, čime su se vratili na prvobitne pozicije - prije 5. septembra nakon koga su imali privremeno primirje sa šefom Vlade. Ono je prekinutio jer su u očekivanoj rekonstrukciji njegovog kabineta ponovo bili na negativnoj listi za ministarska mjesta.

Poslanik GP URA Miloš Konatar, saopštio je da Radunović, a ne on, “ruši” Vladu od prvog dana njenog formiranja.

”’Rušio’ je Radunović Vladu, i evo je ‘ruši’ bezbroj puta... Vidjećete da je Radunović najavljivao njeno ‘rušenje’ čak i s DPS-om, i sa svima koji hoće...”, rekao je on Skupštini.

DF ruši Vladu od prvog dana njenog formiranja: Konatar
DF ruši Vladu od prvog dana njenog formiranja: Konatarfoto: Savo Prelević

Iz GP URA, juče su “Vijestima” nezvanično saopštili da je njihov stav nepromijenjen. Ranije su najavili da neće glasati za nepovjerenje Vladi.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović, kazao je u plenumu “da neko pregovara o izdaji izborne volje građana”, i da će zauzvrat dobiti kompenzaciju “od nekoliko desetina miliona eura”.

”Nastavljamo dalje i niko nas u tome ne može spriječiti, pa čak ni oni koji ovih dana s nekoliko desetina miliona eura na pregovaračkom stolu pregovaraju o izdaji izborne volje građana. A oni neka ovaj posao dovedu do kraja, neka uzmu ili daju pare ako im basta...”, naveo je Bogdanović.

”Preživljavanjem” glasanja u parlamentu, Krivokapićeva Vlada dobila bi samo kratak predah, jer je ubrzo čeka novi izazov - pitanje budžeta, za čije usvajanje nema podršku opozicije i dijela vlasti.

Jedino na šta može računati je da DF i neke opozicione partije podrže usvajanje zakona koji će omogućiti podizanje životnog standarda građana. Međutim, da bi ti akti bili sprovedeni, potrebno je da budžet bude usvojen.

Ako budžet “ne prođe” u parlamentu i ako Vlada nakon toga ne podnese ostavku - što bi se od nje očekivalo - na stolu je nekoliko opcija.

Jedna je da DF i DPS otpočnu bojkot parlamenta, koji onda ne bi imao kvoruma za odlučivanje, pa bi to bio uvod u raspisivanje vanrednih izbora, koje traže i DF i opozicija.

Novi izbori mogu se raspisati i u slučaju skraćenja mandata Skupštini.

Druga mogućnost je da nezadovoljne manje stranke vlasti pokrenu pitanje povjerenja Vladi. To bi, ako opoziciona inicijativa “padne” naredne sedmice u Skupštini, po Ustavu mogli da učine tek za tri mjeseca.

O ovoj opciji već se, kako nezvanično saznaju “Vijesti”, razgovara, i njeno pokretanje navodno se vezuje za datum objavljivanje “crne liste” Stejt departmenta, na kojoj bi mogli da se nađu funkcioneri sadašnje i bivše vlasti.

U tom slučaju bi dio stranaka parlamentarne većine, uz podršku opozicije, mogao da formira manjinsku vladu ukoliko bi od međunarodne zajednice dobili čvrste garancije da će se lider DPS-a i šef države Milo Đukanović povući sa čela partije i da se neće kandidovati za novi predsjednički mandat, nakon što mu aktuelni istekne 2023. godine.

Četrdeset poslanika opozicije prošle sedmice je Skupštini podnijelo predlog da se o nepovjerenju Vladi glasa po hitnom postupku.

Oni su u obrazloženju predloga naveli da je Krivokapićev kabinet odgovoran za duboku institucionalnu, zdravstvenu i ekonomsku krizu, ali i za zaostajanje u pregovorima o pristupanju EU.

Navode, takođe, i da su razlozi za izglasavanje nepovjerenja neprimjeren uticaj vlasti u Srbiji na crnogorsku Vladu i klerikalizacija društva.

Delegacija EU o godini rada Vlade: Pokrenuti reforme u interesu građana

Evropska unija (EU) očekuje da sve crnogorske institucije i političke partije konstruktivno zajednički rade, a u skladu sa svojim ustavnim mandatima, kako bi dalje pokrenule reforme vezane za EU, u duhu odgovornosti i u interesu građana - saopštili su “Vijestima” iz Delegacije EU u Podgorici, odgovarajući na pitanje kako ocjenjuju prvu godinu rada Vlade.

Oni navode da izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, objavljen u oktobru, procjenjuje ukupni napredak države u širokom spektru oblasti javnih politika koje se odnose na EU i daje jasne preporuke za državu kako bi napredovala na svom putu ka Uniji.

”Međuvladina konferencija EU i Crne Gore na ministarskom nivou, zakazana za 13. decembar, biće prilika da se Crna Gora dodatno politički usmjeri ka daljem napretku na putu pristupanja EU, uključujući i u oblasti vladavine prava, koja će nastaviti da određuje ukupni tempo pregovora”, ističu iz Delegacije.

Bečić: Parlamentarna većina neće protiv Vlade

Lider Demokrata i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, kazao je juče za TV Nikšić da ne očekuje da će neko iz parlamentarne većine glasati za smjenu Vlade.

On je naveo da se nada da će svi ostati pri svojim ranijim stavovima o tom pitanju.

”Čini mi se da su svi poslanički klubovi parlamentarne većine jasno saopštili da neće podržati tu inicijativu, bez obzira na različite stavove. Demokratska Crna Gora sigurno neće podržati tu inicijativu, to odgovorno tvrdim. Smatram da treba da razgovaramo u parlamentarnoj većini s Vladom, da nađemo modalitete bolje saradnje, unaprijedimo kvalitet našeg zajedničkog rada, a ne da s opozicijom tjeramo Crnu Goru u neke procese koji bi izazvali destabilizaciju, ili ličili na prekrajanje izborne volje građana”, istakao je Bečić.

Đukanović kaže da očekuje da i vlast glasa za smjenu

Predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović, saopštio je juče da je optimista po pitanju uspjeha opozicione inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi.

On je novinarima prilikom prosjete Danilovgradu rekao da je “potonja ura” da se inicijativa procesuira.

“Držim da među 41 poslanikom vlasti postoje oni koji vode računa o čemu govore. Oni ljudi koji su proglašavali Vladu i premijera pajacima, do onih koji su o njima govorili kao o kriminalcima, mafijašima... Šta treba da se dogodi da oni ovaj izazov pretvore u glas za smjenu Vlade?”, kazao je Đukanović.

On je poručio da Vladu treba što prije promijeniti i izabrati novu, kako bi se zaustavilo vrijeme propadanja države.

Bonus video: