DIK odbio sve prigovore iz Petnjice

SPP i SNP žalili su se ranije OIK-u i tražili ponavljanje glasanja na biralištu u mjesnoj zajednici Radmanci

7545 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) odbila je prigovor Stranke pravde i pomirenja (SPP) na rješenje Opštinske izborne komisije (OIK) Petnjica, kojim je odbačena žalba SPP-a i Socijalističke narodne partije (SNP) za ponavljanje glasanja na jednom biračkom mjestu u Petnjici - saznaju "Vijesti".

Ta institucija, prema nezvaničnim informacijama lista, odbila je i preostala tri prigovora SNP-a koji su se odnosili na nepoklapanje broja glasačkih listića i broja kupona, i na nepotpisane odreske.

SPP i SNP žalili su se ranije OIK-u i tražili ponavljanje glasanja na biralištu u mjesnoj zajednici Radmanci.

OIK Petnjica je zbog toga održao sjednicu u četvrtak, na kojoj je, od ukupno 10 članova, za usvajanje prigovora glasalo pet, četiri su bila protiv, dok jedan nije prisustvovao sjednici.

Nakon toga OIK je donio rješenje o odbijanju prigovora, što su SPP i SNP osporavali, tvrdeći da se prigovor mora prihvatiti, jer Komisija može da radi i odlučuje ako je na sjednici prisutno više od polovine ukupnog broja članova, a da odluke donosi većinom glasova pristunih članova.

Kako je „Vijestima“ nezvanično objašnjeno iz DIK-a, po članu 21 Zakona o izboru odbornika i poslanika, propisano je da organi za sprovođenje izbora odlučuju većinom glasova svojih članova, a ne većinom glasova prisutnih.

Demokratska partija socijalista osvojila je na prošlonedjeljnim izborima u Petnjici 17 odborničkih mjesta, SPP tri, Socijaldemokratska partija jedan, Socijaldemokrate dva, Bošnjačka stranka šest, Demokrate dva, dok je SNP ostao bez mandata.

Bonus video: