INTERVJU Bajraktari: Ako ne sluša građane lokalna uprava nema svrhu

Više nema prostora ni vremena za lične animozitete, interese i prohtjeve u Ulcinju. Raskopane ulice biće ubrzo asfaltirane, ugovor za vodosnabdijevanje potpisujemo do kraja juna, a radovi kreću u septembru

24045 pregleda 9 komentar(a)
Odbornici Demokrata izuzetno konstruktivni: Omer Bajraktari, Foto: Opština Ulcinj
Odbornici Demokrata izuzetno konstruktivni: Omer Bajraktari, Foto: Opština Ulcinj

Novoizabrani predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari u intervjuu Vijestima najavio je da će ugovor sa prvorangiranim ponuđačem za projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda vrijedan 20 miliona eura biti zaključen krajem juna, a da će radovi početi na jesen.

Ulcinj na realizaciju tog strateški važnog projekta čeka sedam godina nakon što je Opština dobila kredit od 20 miliona eura od Njemačke razvojne banke(KfW). Kredit pokriven Vladinom garancijom sa grejs periodom od pet godina istekao je u aprilu prošle godine, kada je Opštini na naplatu stigla prva rata u iznosu od 900 hiljada eura. Tim povodom, ulcinjski parlament osnovao je anketni odbor koji je trebalo da ispita zašto sve vrijeme nije počela realizacija tog projekta i utvrdi da li je bilo propusta u radu odgovornih za taj posao.

”Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da su u prvih desetak dana od kada sam na ovoj funkciji rješavanje brojnih problema koje smo zatekli, pokrenuto svom silinom. Raskopane ulice biće ubrzo asfaltirane, prostor kod Kino sale uređen, a ugovor sa prvorangiranim ponuđačem za projekat od oko 20 miliona eura oko vodosnabdijevanja potpisujemo do kraja juna. Radovi kreću u septembru”, kazao je Bajraktari.

Prije par dana preuzeli ste funkciju predsjednika Opštine Ulcinj. Koji će biti Vaši prioriteti u radu u narednom periodu?

Izazova i prioriteta ima mnogo, posebno imajući u vidu da je turistička sezona praktično već počela. Prije svega, riječ je o uvođenju komunalnog reda, boljoj čistoći, stabilizaciji javnih finansija, pokretanju investicija i reformi lokalne uprave.

Budući da će shodno dogovoru sa Forcom, vaš mandat trajati dvije godine, na kojim ćete razvojnim projektima insistirati?

Tu su konačni početak rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, povezivanje bulevara, gradnja novih hotela i gradskog stadiona. Dosta ćemo ulagati u sve vidove turizma i poljoprivredu, jer ovaj grad, Štojsko i Anamalsko polje, mogu da hrane pola Crne Gore.

Bili ste koordinator JP Morsko dobro za opštine Ulcinj i Bar. Da li ćete insistirati da se zona morskog dobra uvede u zakonske okvire i da se neki projekti poput uređenja Velike skele, promijene i usaglase sa voljom mještana? Zašto se godinama kasni sa uređenjem staze od hotla Albatros do rta Đerane?

I oko toga su dogovori postignuti i očekujem takođe da će radovi krenuti na jesen. Sve što smo rekli i obećali građanima u kampanji je naša javna obaveza. Baš kao i što smo kazali da lokalna uprava koja ne sluša mišljenje svojih građana gubi smisao postojanja. To se, naravno, odnosi i na naš stav kada je u pitanju zahvat zone morskog dobra.

DPS je najavio preispitivanje regularnosti nastavka konstitutivne sjednice nakon što je predsjedavajući Mehmed Zenka (DUA) prekinuo sjednicu. Da li vas to brine, odnosno da li je zasjedanje održano u skladu sa Statuom i važećim zakonskim aktima?

Iako smo osvojili gotovo 5.000 glasova, što nikada nije u Ulcinju uspjelo nekoj političkoj partiji ili koaliciji, čekali smo strpljivo skoro dva mjeseca da neki drugi postignu dogovor. Onda smo mi to uradili za tri dana. Potom smo čekali još desetak dana da se održi konstitutivna sjednica Skupštine opštine. Kada smo vidjeli da se to ne želi, da se na svaki način pokušava vršiti opstrukcija, do tada neviđena u parlamentarnom životu ove lokalne samouprave, a to je uvidjela i Vlada Crne Gore, da se krše dobri običaji, na demokratski način smo izabrali čelnike Skupštine i Opštine. Više o tome ne razmišljamo, jer imamo isuviše drugih izazova.

Da li je vaša koalicija pregovarala sa DPS i DUA oko formiranja vlasti i da li je bilo konkretnijih razgovora?

Pregovarali smo u Ulcinju, ne sa DPS-om, već sa DUA. Željeli smo da i oni budu sa nama u koaliciji koja bi vršila lokalnu vlast. No, oni su imali neke druge prioritete. To je legitimno i zato smo svi tu gdje jesmo.

Da li je OO URA u Ulcinju bio autonoman u donošenju odluka u vezi parlamentarne većine? Da li su sa odlukom o formiranju koalicije sa Forcom bile saglasne i ostale partije iz vašeg bloka, imajući u vidu duboke lične animozitete između pojedinih visokih partijskih funkcionera?

Kada su u pitanju interesi Ulcinja nema više ni prostora ni vremena za lične animozitete, interese i prohtjeve. Čini mi se da su toga svi svjesni. Takođe, znam da su u međuvremenu i ti animoziteti koje navodite u pitanju, prevladani i zbog toga sam veoma radostan. Kao što znam da je Ulcinj uvijek napredovao kada su ključne odluke o njegovoj budućnosti donošene u ovom gradu. Tako je bilo i sada.

Mislite li da na Vaš izbor na funkciju čelnika Ulcinja baca sjenku to što ste bili akter afere navodne kupovine glasova u tom gradu?

Svi koji me poznaju, kao i oni koji prate djelovanje URA, znaju da nam je tako nešto iskonski strano. Zato su ti bijedni pokušaji montaže završili porazno po sve one koji su ih osmislili u nadi da nam nanesu ljudsku i političku štetu.

Šta je garancija da će model rotacije na funkcijama predsjednika Opštine i Skupštine funkcionisati i da se zbog njega, a što je bio slučaj u nekim primorskim opštinama, neće zakomplikovati odnos sa Forcom?

Garancija je naša riječ, te potpisani koalicioni sporazum o vršenju vlasti u Opštini Ulcinj.

Moramo da iskoristimo to što imamo premijera i neke ministre iz Ulcinja

U prvom obraćanju kazali ste da se mora iskoristiti jedinstvena prilika što je na čelu Vlade Ulcinjanin i što su neki ministri iz vašeg grada. Šta konkretno očekujete od Vlade i koje biste lokalne probleme mogli da riješite uz njenu pomoć?

Da, ovo se zaista nikada nije desilo u istoriji i stoga ovu priliku nipošto ne smijemo propustiti. Riječ je, dakle, o nizu projekata, a prvi je gradnja mosta na Bojani. Tu je i ubrzavanje investicionog talasa u turizmu, koji se nastavlja krajem ovog mjeseca potpisivanjem ugovora o gradnji ekskluzivnog hotela na lokaciji bivšeg “Galeba”. Taj talas je simbolički krenuo prošle jeseni početkom rekonstrukcije hotela “Mediteran”, gdje je upravo tadašnji potpredsjednik, a sadašnji premijer Vlade dr Dritan Abazović, imao najvažniju ulogu. Bliska saradnja nas očekuje i oko pokretanja proizvodnje soli na Solani i gradnje marine, te nizu drugih važnih projekata.

U vlast i sa Demokratama, zašto ne

Da je Vaša koalicija osvojila 15 mandata, da li biste Demokratama ponudili da uđu u vlast budući da biste sa njima imali 17 mandata, što je dovoljno za većinu?

Mi smo sa Demokratama u koaliciji i u nekim drugim opštinama, pa zašto da to ne bude i u Ulcinju. Mi želimo da imamo što širi konsenzus o svim lokalnim pitanjima, a ne tek prostu većinu od 17 odbornika. Težimo inkluzivnoj zajednici i veoma mi je drago što odbornici Demokrata pokazuju izuzetno konstruktivnu ulogu u dosadašnjem radu našeg parlamenta.

Bonus video: