Mišel: Procesu proširenja EU potrebno dati novu energiju i unaprijediti integraciju partnera sa Zapadnog Balkana

Podsjetio je da je predstavljena ideja o evropskoj političkoj zajednici koja podstiče politički dijalog i saradnju. "Uključićemo se u stratešku diskusiju o tome kako da ojačamo naše odnose radi rješavanja pitanja od zajedničkog interesa", kazao je Mišel.

8629 pregleda 3 komentar(a)
Mišel, Foto: Boris Pejović
Mišel, Foto: Boris Pejović

Procesu proširenja EU potrebno je dati novu energiju i unaprijediti integraciju partnera sa Zapadnog Balkana, poručio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel. "Zapadni Balkan je važan za EU, a EU je važna za Zapadni Balkan. Zato moramo ponovo pokrenuti proces proširenja i unaprijediti integraciju naših zapadnobalkanskih partnera. Sastaćemo se sa njima prije našeg formalnog Evropskog saveta", naveo je Mišel u pismu liderima članica EU, pozivajući ih na sjednicu Evropskog savjeta 23. i 24. juna. Sastanak sa liderima Zapadnog Balkana planiran je za četvrtak u 9:30. "Zatim nastavljamo sa našim sastankom Evropskog saveta, koji počinje u 15 sati tradicionalnom razmenom mišljenja sa predsjednikom Evropskog parlamenta", naveo je Mišel. Podsjetio je da je predstavljena ideja o evropskoj političkoj zajednici koja podstiče politički dijalog i saradnju. "Uključićemo se u stratešku diskusiju o tome kako da ojačamo naše odnose radi rješavanja pitanja od zajedničkog interesa", kazao je Mišel. Agencije su nedavno objavile da bi o ideji francuskog predsjednika Emanuela Makrona o uspostavljanju evropske političke zajednice trebalo da se raspravlja na Evropskom savjetu 23. i 24. juna, kad će na dnevnom redu biti i zahtjevi za ulazak Ukrajine, Moldavije i Gruzije u EU.

Iz Press službe Evropskog savjeta su ranije Vijestima rekli da dnevni red predstojećeg Evropskog savjeta uključuje temu Šire Evrope: čelnici će održati stratešku raspravu o odnosima EU s njenim partnerima u Evropi.

“Evropska politička zajednica mogla bi se uklopiti u ovaj kontekst, ali nije na dnevnom redu per se. Više pojedinosti trebalo bi da bude dostupno ove sedmice”, kazali su iz Evropskog savjeta

Mišel je u pismu poručio i da su mir, bezbjednost i prosperitet u međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima vrijednosti koje EU dijeli s drugim evropskim partnerima.

"Uz rat u Evropi, preduzeli smo akciju bez presedana, projektujući EU geopolitički uticaj. Sada moramo da preduzmemo dalje korake da ojačamo sigurnost i stabilnost", kazao je Mišel.

Dodao je da je sada vrijeme da se prizna da je budućnost Ukrajine, Moldavije i Gruzije unutar EU.

"Pozvaću vas da Ukrajini i Moldaviji dodijelite status kandidata. Paralelno, nastavićemo da pružamo Ukrajini snažnu humanitarnu, vojnu, ekonomsku i finansijsku podršku", rekao je Mišel.

Bonus video: