Političari podstiču mržnju, tužioci istražuju

"Ako smo kao društvo došli do toga da Sergej Ćetković, kao jedna od najbenignijih društvenih pojava, bude na meti uvreda i prijetnji, onda zaista treba da se zapitamo gdje smo stigli, istakao je građanski aktivista Stefan Đukić

43985 pregleda 39 komentar(a)
Ćetković (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ćetković (arhiva), Foto: Boris Pejović

Ako poslanik za govornicom koristi jezik istrgnut iz svih stega pristojnosti i dijaloga, gdje se konstantno prijeti, govori jezikom ekstremizma nazivajući neistomišljenike izdajnicima, fašistima i sličnim terminima, običan građanin će ga koristiti tri puta žešće.

To je za “Vijesti” ocijenio građanski aktivista Stefan Đukić, komentarišući političku pozadinu prijetnji i uvreda koje su na društvenim mrežama upućene pjevaču Sergeju Ćetkoviću zbog koncerta koji je bio planiran za proslavu Dana državnosti, ali i ništa manje oštrom odgovoru koji su “provokatorima” uputili iz nikšićke Opštine.

Ćetković je trebalo da, povodom obilježavanja Dana državnosti, danas održi koncert u Nikšiću, ali je on otkazan zbog toga što je njegov tim bio izložen uvredama i indirektnim prijetnjama, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora. Na društvenim mrežama je pokrenuta kampanja u kojoj je pjevač nazivan “ćetaljem” i optuživan da se “prodao”. Tim povodom, kako je “Vijestima” saopštila portparolka i državna tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, Vjera Mićunović, pokrenut je izviđaj.

Tužilaštvo preduzima sve zakonom propisane mjere i radnje radi utvrđivanja da li u radnjama nekog lica vezano za pomenuti događaj ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, navodi se u odgovoru tužiteljke.

”Ako smo kao društvo došli do toga da Sergej Ćetković, kao jedna od najbenignijih društvenih pojava, bude na meti uvreda i prijetnji, onda zaista treba da se zapitamo gdje smo stigli. Odgovornost za ovako nešto nije samo, pa čak ni prvenstveno, na onima koji su te uvrede i prijetnje uputili, nego na istaknutim društvenim činiocima, bilo da se radi o političarima, kulturnim radnicima, analitičarima ili komentatorima”, istakao je Đukić.

Iz kabineta predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića je u ponedjeljak saopšteno da je koncert otkazan zbog, “neformalnog obavještenja” da je Ćetković na društvenim mrežama pretrpio “niz uvreda i prijetnji od struktura koje su prošle nedjelje protestovale pred Vladom”.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Tamo su prethodne sedmice protestovali građani koji su se protivili najavi usvajanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Među njima su bili predstavnici Građanske inicijative “21. maj” i drugih nevladinih organizacija.

”Iako uvjereni da predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević nažalost nije osoba kojoj se može politički i građanski vjerovati, u ime Organizacionog komiteta građanskog protesta koji se održavao ispred sjedišta Vlade Crne Gore odlučno odbijam bilo kakvu vezu, posrednu ili direktnu, sa otkazivanjem koncerta Sergeja Ćetkovića u Nikšiću”, kazao je “Vijestima” aktivista Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković.

On je rekao da je to “Kovačevićeva podmetačina kako bi kompromitovao evropske proteste u Podgorici povodom predloženog teksta ugovora sa vjerskom zajednicom čija je on politička ekspozitura”.

Zeković
Zekovićfoto: Boris Pejović

”Jasno i prepoznatljivo zastupamo građanski i demokratski sistem vrijednosti što smo potvrdili i na svim našim, ovim i ranijim, okupljanjima na kojima smo se.... usprotivili svakom primitivizmu i govoru mržnje. Napustiću svaki skup, na kojem sam možda predviđen i za govornika, ako se na njemu daje legitimitet primitivnom ponašanju ili vrijeđanju bilo koga”, kazao je Zeković.

On je naglasio da se prijetnje prema bilo kome ne smiju tolerisati: “Nezavisno od toga da li se Ćetković identifikovao kao oštećeni, od policije zahtijevamo da se oglasi i efikasno procesuira odgovorne. Policija je dužna da primjenjuje zakon, a ne da ćuti i učestvuje u kolektivnom optuživanju i kriminalizaciji svih onih koji su kritičari ove Vlade i aktuelnog premijera. To je nedopustivo”.

Zeković je upozorio da je “umjesto profesionalnog odnosa prema svima, rukovodstvo nikšićkog CB, kroz ideološko-vjersku povezanost, u kontinuitetu pokazivalo servilnost prema gradonačelniku Nikšića”.

”Zato javno pozivam unutrašnju kontrolu policije da provjeri postupanje CB Nikšić povodom zaprimljenih prijava povodom obilježavanja 13. jula. NVO Forum slobodnih građana Luča tvrdi da je četiri dana prije Opština Nikšić podnijela prijavu, a dva velika okupljanja, na istom javnom mjestu, nikako nijesu mogla biti opcija”, rekao je Zeković.

Iz nikšićke Opštine su ranije saopštili da je “taj polusvijet u svojoj mržnji otišao toliko daleko da je pjevaču zamjerio što se preko svoje zvanične Instagram stranice oprostio od pokojnog mitropolita Amfilohija kada se upokojio”.

”Slične aktivnosti ove ekstremističke i mržnjom ostrašćene grupe su pokušale sprovesti i prilikom gostovanja najvećeg živog pjesnika sa ovih prostora Matije Bećkovića zimus u Nikšiću, ali se Bećković nije pokolebao. Ovakav odnos prema umjetnicima imali su još samo nacisti u Hitlerovoj Njemačkoj i prava je sreća da su ove strukture daleko od uzimanja bilo kakve vlasti u Crnoj Gori”, piše u saopštenju, u kome se autori pozivaju na riječi pokojnog patrijarha SPC, navodeći “kako je to govorio naš patrijarh Pavle”.

Đukić je kazao da obeshrabruje i reakcija Opštine Nikšić koja je takođe reagovala oštro, dijeleći žestoke i ružne kvalifikacije umjesto da doprinese nalaženju počinilaca, ali i smirivanju situacije.

”Nažalost, imamo neodgovornu političku klasu koja najbolje “pliva” u užarenom sistemu, od predsjednika države naniže, bez razmišljanja o tome koliko to razara društveno biće”, kazao je Đukić.

Opština Nikšić bez odgovora na sporne ocjene

Iz Opštine Nikšić juče nisu odgovorili na pitanja o neprimjerenim ocjenama u kojima prave poređenje učesnika protesta ispred Vlade sa nacistima. Takođe nisu ni objasnili zašto se citiranjem riječi pokojnog patrijarha on svojata, te da li ignorišu činjenicu da su građani Nikšića različitih vjera i nacija i da možda vrijeđaju njihova osjećanja.

Iz Opštine nisu objasnili na šta misle kad kažu da će zbog otkazivanja koncerta, vrijeđanja radnika Željezare pred Vladom i kamenovanja autobusa sa djecom na Cetinju “biti spremni da spriječe da takva postupanja postanu pravilo”.

Bonus video: