Abazović najavio da će ponuditi rekonstrukciju Vlade, ako ne bude srušena u parlamentu

Upitan da li bi ta nova većina mogla biti ona od 30. avgusta 2020. godine Abazović je odgovorio da može

42099 pregleda 59 komentar(a)
Abazović, Foto: Vijesti/Boris Pejović
Abazović, Foto: Vijesti/Boris Pejović

Premijer Dritan Abazović ponudiće rekonstrukciju Vlade, ako ona ne bude srušena u parlamentu 19. avgusta.

Abazović je to večeras rekao za Novu M.

"DPS je bio decidan da će oni poništiti Temeljni ugovor sa SPC ukoliko nađu većinu u parlamentu... Ne vjerujem da će oni naći većinu poslanika koji žele da generišu mržnju u odnosu na vjernike SPC. Smatram jako važnim da se to pitanje zatvorilo, vidite i sami bez ikakvih posljedica. Mislim da treba da gledamo unaprijed, oni koji žele da gledaju unazad i da nas vraćaju na staro, na podjele i svađe moraće da pronađu tu većinu. Vidjećemo, svi će se nekako identifikovati, ali svakako 19. avgust dočekujemo u jednoj potpuno relaksiranoj atmosferi i što god bude ishod nećemo odustati od kranjeg cilja a to je da se zemlja izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom i da ide snažnijim koracima prema EU", kazao je Abazović.

Na pitanje da li će podnijeti ostavku, ako ne bude izglasano nepovjerenje Vladi, on je odgovorio da će, ako do toga ne dođe, ponuditi rekonstrukciju.

"Za neke partije i pojedince više neće biti mjesta u Vladi Crne Gore, a za one koji žele da rade na ovoj agendi koju sam pomenuo, da pomognu borbu protiv kriminala, evropski put i ekonomski oporavak Crne Gore, otvoriće im se nova vrata i nova perspektiva", rekao je Abazović.

Upitan da li bi ta nova većina mogla biti ona od 30. avgusta 2020. godine odgovorio je da može.

"Što se mene tiče može, zašto da ne?...Što se mene tiće ja sam spreman da vodim otvoreni dijalog sa svim političkim subjektima koji žele dobro Crnoj Gori", naveo je on.

Dodao je da je siguran da svi subjekti žele dobro Crnoj Gori, izuzev par pojedinaca iz DPS-a i SDP-a koji ne žele dobro Crnoj Gori, nego žele da destabilizuju zemlju zbog svojih biznisa i finansijskih interesa.

Rekao je da nije pričao sa vrhom DF-a i Demokrata, ali je neformalnih razgovora bilo.

"Moramo da idemo putem pomirenja i inkluzivnosti. Moramo fokus da stavimo na druge teme, a ove koje su završene ne treba otvarati", poručio je.

Na pitanje vidi li sebe kao premijera nove vlade sa većinom od 30. avgusta, ili bi to mogao da bude lider Demokrata Aleksa Bečić, odgovorio je da ništa nema protiv.

"Sve funkcije su vrlo promjenljive. Međutim, rekonstrukcija podrazumijeva da ne tražimo novi mandat za nekoga...Nisam siguran da treba da damo mogućnost predsjedniku DPS-a da on bira kome će dati mandat. URA nije spremna da učestvuje u tome, a ako neko želi aranžman sa DPS-om nakon 19. avgusta to je isto legitimna stvar. Ako bude došlo do 44. vlade, mislim da je logičnije da DPS sa sadašnjim strankama opozicije to realizuje...Da li je to u kontekstu zbog čega je podnijeta inicijativa, mislim da nije, da li je to korektno u odnosu na neku veliku grupaciju građana koji su željeli da se ovo pitanje zatvori (Temeljni ugovor), a oni žele da ga ponište, neka odluče koji budu bili spremni da podrže inicijativu DPS-a", rekao je.

Nije želio da odgovori na koga je mislio kada je rekao "da će portal M nestati kada se pred lice pravde privede jedna osoba", ali je najavio da će 19. avgusta u parlamentu iznijeti neke nove informacije

"Na one što sam mislio, nije vrijeme da saopštavam. Vrijeme pred nama će pokazati mnoge procese...Ja sam svjestan da sam za svoju zemlju uradio prave stvari, očekujem da će jesen biti vrlo dinamična, čekaju nas lokalni izbori, a parlamentarni uskoro prije nove godine ili nakon Nove godine, svakim danom će sve biti mnogo jasnije", kazao je on.

Na pitanje očekuje li kvalifikovanu većinu za izbor članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, Abazović je odgovorio da će poslanici "Crno na bijelo" dati podršku kandidatima.

"Što se tiče poslanika 'Crno na bijelo' mi ćemo podržati. Ne možemo da dobijemo većinu ako nas neko gurne u nestabilnost. Momentom kada je DPS pokrenuo inicijativu, sva ostala pitanja padaju u drugi plan. Tako da je ugrožavanje evropskog puta isključevo posljedica djelovanje DPS-a", rekao je Abazović.

Bonus video: