SAD pomažu modernizaciju i jačanje kapaciteta VCG sa još 23 miliona dolara

Novac je dio nove tranše u iznosu od 2,2 milijarde dolara, koje su SAD opredijelile za pomoć Ukrajini i drugim državama koje mogu biti ugrožene od strane Ruske Federacije

10062 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane
Ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane

Vlada Sjedinjenih Američkih Država pomoći će modernizaciju Vojske Crne Gore i jačanje njenih kapaciteta sa dodatna 23 miliona dolara, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pojasnili su da je taj novac dio nove tranše u iznosu od 2,2 milijarde dolara, koje su SAD opredijelile za pomoć Ukrajini i drugim državama koje mogu biti ugrožene od strane Ruske Federacije.

"Kao saveznica koja dijeli vrijednosti SAD i Alijanse, Crna Gora je, kao odgovorna članica NATO i zemlja koja je najviše napredovala na putu ka EU, usaglasila svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku u odnosu na rusku agresiju na Ukrajinu", navode iz MO.

Kazali su kako će dobijenih 23 miliona dolara biti opredijeljeno za modernizaciju i opremanje Vojske, ispunjavanje naših NATO ciljeva sposobnosti, kao i za jačanje kapaciteta u domenu sajber odbrane.

SAD su, za iste namjene, u drugom kvartalu ove godine, već opredijelile Crnoj Gori 4.9 miliona dolara, podsjećaju iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: