Mandić: Iscrpljena sva sredstva za pregovaranje u ovom sastavu, održaćemo još jedan sastanak lidera partija

DF-u bili prihvatljivi svi predlozi koji vode dogovoru, rekao je Mandić

60586 pregleda 155 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, kazao je večeras da su predstavnici tog saveza na kraju novog sastanka partija bivše parlamentarne većine, konstatovali da su iscrpljene sve mogućnosti postizanja dogovora "u ovom širokom sastavu" o rješavanju političke krize.

To, kako je pojasnio, znači da će on na još jedan sastanak pozvati lidere partija koji dosad nisu učestvovali u pregovorima.

Sastancima "stare većine" nisu prisustvovali predsjednici Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA, Aleksa Bečića i Dritan Abazović.

"Danas smo imali dva predloga - DF je kandidovao mene za premijersku funkciju, a kolege iz GP URA Abazovića. Demokrate su se odrekle da kandiduju bilo koga, i danas su se prosto određivali u odnosu na predložene kandidate. Kandidat DF-a ima podršku struktura koje broje 28 poslanika, a kandidat GP URA devet. Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) uslovno su podržali oba kandidata. Održali smo dodatne konsultacije i rekli da smo spremni da odustanemo od mjesta premijera, ali da dođemo do dogovora da 41 poslanik konstituiše vladu na ciljevima koje smo dogovorili", rekao je Mandić na pres-konferenciji u Skupštini nakon sastanka.

Kazao je da dogovor, i pored odustajanja DF-a da on bude mandatar, nije postignut.

"Imali smo potom predlog lidera Prave Crne Gore Marka Milačića da mandatar bude predsjednik Demosa Miodrag Lekić. Međutim, odbili su i taj predlog... Pokušaćemo na tom novom sastanku - na koji ćemo pozvati sve predsjednike stranaka - da dođemo do dogovora", naveo je Mandić, dodajući da eventualni dogovor mora uslijediti što prije jer je predsjednik države Milo Đukanović za četvrtak zakazao konsultacije s partijama o novom mandataru.

Mandić je poručio da ničija ambicija ne smije biti iznad dogovora "stare većine", zato što, kako je naveo, DPS želi da se povrati na mjesto "autokratskog upravljanja".

"Ne želim da istaknem nijedan ružan detalj, ali imam obavezu da naglasim da je DF i pored dvotrećinske podrške bio spreman da i mjesto mandatara priloži na oltar dogovora. Pokušaćemo na tom još jednom sastanku da obradujemo građane dogovorom", istakao je.

Mandić je rekao da su DF-u prihvatljivi svi predlozi koji vode kompromisu.

"Imao sam osjećaj da smo danas pokazali najveću širinu. A svi žele dogovor. Nedostaje da se preskoči još jedna stepenica i da sve dođe na svoje mjesto. Nedostaje malo, i zato smo procijenili da je potrebno da sjednu prvi ljudi stranaka. Bilo je i ružnih riječi, ali dužni smo da riješimo nesporazume. Sastanak će biti zakazan prije četvrtka. Volio bih da bude i sjutra, ali to ne zavisi od mene", dodao je.

Naglašava da smatra da će do dogovora doći.

"Svi su svjesni odgovornosti. Mala će korist biti što ćemo svaljivati krivicu jedni na druge. Ako i drugi žele dogovor, doći će do njega", konstatovao je.

Mandić je kazao da su se pominjala i još neka imena kao kandidati za mandatara, ali da je dogovor da se, kako je rekao, ne kadrira u drugim partijama.

Bonus video: