Bulatović: Temeljni ugovor podložan ustavno-sudskoj provjeri

Na pitanje da li su “zetski” zakoni u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom države, Bulatović je odgovorila da ne bi zauzimala pravni stav, jer nije čitala sadržinu tih zakona

17663 pregleda 25 komentar(a)
Bulatović pred Ustavnim odborom, Foto: Screenshot/Youtube
Bulatović pred Ustavnim odborom, Foto: Screenshot/Youtube

Kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda Tatjana Bulatović je kazala da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), kao pravni akt, podložan ustavno-sudskoj provjeri.

“Iz razloga šta ga ne možemo posmatrati kao klasičan obligaciono-pravni odnos, jer... nema svoje vremensko ograničenje, ima veći broj subjekata na koje se odnosi. Nisu tu isključivo Crna Gora i SPC”, kazala je Bulatović na saslušanju pred Ustavnim odborom.

To je saopštila odgovarajući na pitanje Vladimira Martinovića (Demokrate) da li je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji je nedavno potpisan, podložan ustavno-sudskoj kontroli.

Na javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore od 1.avgusta prijavilo se 19 kandidata. Odbor danas saslušava kandidate Tatjanu Bulatović i Iliju Vukčevića.

Juče su saslušani Snežana Armenko i Alija Beganović.

Bulatović je na drugo Martinovićevo pitanje da li su “zetski” zakoni u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom države, odgovorila da ne bi zauzimala pravni stav, jer nije čitala sadržinu tih zakona.

“Nijedne odluke koje se 'ad hoc' donose, nisu se pokazale dobrim u političkom smislu, ali ne mogu da govorim, jer ne znam u kom dijelu se napadaju ako je građanima Zete omogućen izbor odbornika i poslanika, i ako mogu da budu učesnici na izborima i suštinski se ne mijenja taj proces”.

Martinović je konstatovao da on smatra da Temeljni ugovor nije podložan ustavno-sudskoj kontroli iz razloga što je i Ustavni sud 2017. zauzeo stanovište da se radi o opštem pravnom aktu, a ne o pravnom poslu.

Odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Miluna Zogovića koji su najveći izazovi sa kojima se suočava crnogorsko pravosuđe - da li se osjeća smanjenje političkog uticaja na sudsku vlast i o dinamici rada Ustavnog suda, Bulatović je kazala da su izazovi veliki, ali da je sve u rukama poslanika i Parlamenta, kada je riječ o izboru članova Sudskog savjeta.

Istakla je da ne misli da je smanjen politički uticaj, te da se svi suviše bave drugom granom vlasti. Ona je naglasila da bi trebalo ojačati kapacitete Ustavnog suda.

Bulatović je, između ostalog, saopštila da bi trebalo inicirati izmjene Zakona i da bi broj sudija US trebalo da se poveća, makar na devet sudija, s obzirom da veliki broj predmeta treba da bude riješen.

Bulatović je sada zaposlena u JU Centar za očuvanje, razvoj i kulturu manjina, a ranije je radila u Željeznici, Medicinskom fakultetu, Ministarstvu zdravlja, Glavnom gradu-službi Glavnog administratora, Ministarstvu sporta i mladih.

Ustavni sud je od juče ostao bez kvoruma za rad, jer je sudiji Miodragu Iličkoviću automatski prestala funkcija pošto je stekao uslove za starosnu penziju. Tako od sedmoro sudija, koliko taj sud ima po zakonu, ostaje samo troje koji ne mogu odlučivati jer su za odluke potrebna četiri glasa.

Bonus video: