Milačić: Odbijanje zahtjeva za povjerenje mandata Lekiću bio bi čin državnog udara Đukanovića

Iz Prave Crne Gore su poručili da su sigurni, da uprkos intimnim namjerama da destabilizuje Crnu Goru, predsjednik države ipak ima previše političkog iskustva da bi načinio ovako kobnu grešku

15929 pregleda 27 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, saopštio je da će predsjedniku Crne Gore, Milu Đukanoviću, biti posljednji pogrešan potez kao političaru i državnom funkcioneru ukoliko zloupotrijebi ustavne nadležnosti.

"Današnjim istupima političkih partija skupštinske većine od 30. avgusta, objektivno i nedvosmisleno je jasno da poslanik Miodrag Lekić ima većinsku podršku u Skupštini da kao mandatar predloži sastav 44. Vlade, u narednih 90 dana", navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

Milačić je kazao da princip civilizacijske parlamentarne prakse i opštepoznatog parlamentarnog ustavnog prava podrazumijeva da predsjednik države prilikom povjeravanja mandata za sastav vlade objektivno anticipira volju skupštinske većine u pogledu ličnosti mandatara.

Stoga bi, kako kaže, odbijanje ili ignorisanje zahtjeva za povjeravanje mandata budućem predsjedniku Vlade Crne Gore Miodragu Lekiću, bio čin državnog udara od strane predsjednika države.

Iz Prave Crne Gore su poručili da su sigurni, da uprkos intimnim namjerama da destabilizuje Crnu Goru, Đukanović ipak ima previše političkog iskustva da bi načinio ovako kobnu grešku.

"Konačno, ukoliko odbije da vrši svoje ustavne nadležnosti iste će preuzeti drugi najviši državni organi u skladu sa analognim odredbama Ustava i dobrom ustavnom praksom priznatom i prepoznatom od strane civilizovanih društava", navodi se u saopštenju partije čiji je lider Marko Milačić.

Bonus video: