Jonica: Đukanović prekršio obavezu

"On je bio obavezan da razgovara sa predstavnicima partija zastupljenih u Skupštini", rekla je kandidatkinja za sudiju US, navodeći da Đukanović nije pozvao predstavnike Demosa, Ujedinjene, Prave Crne Gore i Radničke partije.

13086 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Kandidatkinja za sudiju Ustavnog suda Snežana Jonica rekla je da predsjednik države Milo Đukanović nije ispunio ustavnu obavezu da na konsultacije za mandatara pozove sve političke partije.

Ona je danas govorila na konsultativnom saslušanju pred Ustavnim odborom Skupštine, pred kojim je u toku procedura za izbor sudija Ustavnog suda.

Na pitanje Vladimira Martinovića (Demokrate) da li je Đukanović prekršio Ustav kada Miodragu Lekiću (Demos) nije dao mandat, Jonica je iznijela svoje tumačnje odredbi Ustava.

Ona je rekla da njegove dvije odredbe propisuju obaveze predsjednika države a to su da pozove parlamentarne partije na konsultacije i da ima rok od 30 dana da predloži mandatara.

Objasnila je da po tim odredbama partije imaju prava, ali ne i obaveze da učestvuju u konsutacijama i predlože madatara.

"To su prava koja mogu a koriste ili ne", navela je ona.

Jonica kaže da, prema javno dostupnim informacijama, predsjednik države "jednu obavezu nije ispunio kako treba jer je norma eksplicitna".

"On je bio obavezan da razgovara sa predstavnicima partija zastupljenih u Skupštini", rekla je kandidatkinja za sudiju US, navodeći da nije pozvao predstavnike Demosa, Ujedinjene, Prave Crne Gore i Radničke partije.

Objasnila je da je stara parlamentarne većina nesmotrenišću dala manevar Đukanoviću, koji je on iskoristio.

Jonica je podsjetila da su oni odbijanje da odu na konsultacije zamijenili dopisom, u kome ga obavještavaju da će dostaviti potpise podrške svom kandidatu.

Kako to nisu uradili blagovremeno, objasnila je, dali su manevarski prostor predsjedniku države da odluči kako jeste.

Jonica je izrazila nadu da će poslanici izabrati sudije Ustavnog suda, podsjetivši da su uskoro izbori i da se samo sreća što do sada, koliko je javnosti poznato, nije bilo neregularnih izbornih listi.

Bonus video: