Komnenović: Posebnu pažnju ćemo posvetiti izgradnji saobraćajne infrastrukture

Nosilac liste "Narod pobjeđuje, Demokrate, DSS, Evropa sad! Za Tivat“ ocijenio da je to jedan od najvećih problema Tivta

3725 pregleda 10 komentar(a)
Komnenović, Foto: Siniša Luković
Komnenović, Foto: Siniša Luković

Koalicija "Narod pobjeđuje, Demokrate, DSS, Evropa sad! Za Tivat“ će posebnu pažnju u narednom periodu posvetiti izgradnji saobraćajne infrastrukture, poručio je nosilac liste Željko Komnenović. Ocijenio je da je to jedan od najvećih problema Tivta.

"Jadranska magistrala ima karakter jedine tranzitne i ujedno gradske saobraćajnice i na nju se vežu prigradska naselja i gradske saobraćajnice sekundarne putne mreže. Urbanizacija prostora iznad magistrale, koji nije imao urbanu regulaciju i planiranu saobraćajnu mrežu koja bi omogućila uzdužno povezivanje, već se direktno spajao i međusobno povezivao putem magistale, prouzrukovala je probleme miješanja tranzitnog i internog gradskog prometa", saopštio je Komnenović.

Naveo je da se, kod svih puteva prigradskih naselja, uočava zavisnost od povezivanja sa gradom preko magistrale i veliki nedostatak uzdužnih paralelnih povezivanja.

Osim postizanja zadovoljavajućeg poprečnog profila Jadranske magistrale, a kako izgradnja zaobilaznice ni planskim dokumentima još uvijek nije adekvatno definisana, ističe Komnenović, neophodno je ulagati u izgradnju saobraćajnica na višoj koti i paralelnih u odnosu na magistralu, čime bi se omogućilo povezivanje područja od Gradiošnice do Lepetana.

"Postojećim detaljnim planovima predviđeno je povezivanje ulice Dumidran iznad Ina pumpe (S-3 DUP 'Mrčevac') sa ulicom Komat i ulicom Kava I izgradnjom saobraćajnice S-4 (DUP 'Mrčevac'), tj. produžavanjem ulice Dumidran II.

"U nastavku je planirana saobraćajnica S7 (DUP 'Župa-Češljar') tj. produžetak ulice Bradaševo I čime bi se povezale ulice Kava I i Bradaševo (UP-S8) koja se nalazi preko puta autobuske stanice.

"Ulicu Bradaševo I (UP-S8) potrebno je vezati sa ulicom Marići (UP-S3) izgradnjom planirane saobraćajnice UP-S2 koja predstavlja produžetak ulice Bogunovo . Izrada projektne dokumentacije za ovu saobraćajnicu je u toku.

"U nastavku ulice Bogunovo na suprotnoj straini je ulica Nikšićka (UP S-4) koju je potrebno produžiti i spojiti sa ulicom Gornji Kalimanj III (S-04 DUP 'Gornji Kalimanj').

"Ulice Gornji Kalimanj III , Gornji Kalimanj I (S-30) , Ulica Staničića (S-23), ulica Stari put (S-21) i Tripovići (S-03) povezuju se planiraniom saobraćajnicom S-10 koja je u segmentima postojeća na terenu.

"Kroz naselje Mažina saobraćajna veza paralelna magistralnom putu ostvaruje se preko ulice Markuševina kojom se dolazi do srednje škole. Mažinu i Seljanovo moguće je povezati izgradnjom saobraćajnice kroz naselje Pod Kuk, čime bi se ostvarila veza sa ulicama Risanska i Novosadska.

"Kroz naselje Seljanovo paralelnu vezu magistralnom putu čine Ulica Jurija Gagarina, Beogradska ulica, Zagrebačka ulica i Kotorska ulica kojima se dolazi do Bokeljske ulice. Potrebno je izgraditi vezu između Bokeljske ulice i ulice Pijavica gdje je planirana izgradnja saobraćajnice koja predstvlja produžetak Kotorske ulice i izgradnja mosta preko potoka.

"Od potoka se preko izgrađene ulice Ruljina, produžetkom i izgradnjom ulice Ruljina I (ulica br.13 DUP 'Donja Lastva'), planira povezivanje sa Gornjolastovskom ulicom (ulice br. 1 i 4), pa dalje izgradnjom saobraćajnice koja predstavlja produžetak ulice Nikeljići (ulice br.3 i br.8) veza sa ulicom Cacovo (ulica br. 9)", saopštio je Komnenović.

Ističe da sekundarna saobraćajna mreža, koja omogućava prilaz kućama i parcelama, samo djelimično ima trotoare, a da odvodnjavanje nije riješeno ili je riješeno otvorenim kanalima uz saobraćajnice. Ulice su asfaltirane, ali su bez oivičenja.

"Uzimajući u obzir razlike u nivelaciji terena, nedovoljne poprečne profile, te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, jasno je da kompletiranje paralelne veze saobraćajnica nije zanemarljiv posao. Uzdužne profile saobraćajnica potrebno je prilagoditi terenu i okolnim objektima uz obavezno postizanje podužnih i poprečnih potrebnih nagiba za odvođenje atmosferskih voda. Međutim, u pojedinim naseljima, kada je u pitanju povezivanje postojećih saobraćajnica, radi se o izgradnji kratkih dionica čime bi se značajno smanjile gužve tokom ljetnjih mjeseci. Realizaciju ovih sadržaja moguće je izvoditi fazno, što značajno ubrzava i olakšava situaciju, pa je rješavanje ovog problema potrebno postaviti kao prioritet prilikom donošenja Programa uređenja prostora za teritoriju opštine Tivat za narednu godinu", zaključio je Komnenović.

Bonus video: