Raičević za "Vijesti": Vlada koči razvoj Bara

Nosilac liste "Prava stvar, Zajedno Bar" Dušan Raičević govorio o komunalnim problemima sa kojima se suočavaju građani i rješenjima

6048 pregleda 16 komentar(a)
Raičević, Foto: DPS
Raičević, Foto: DPS

Nosilac liste "Prava stvar, Zajedno Bar" Dušan Raičević nezadovoljan je odnosom Vlade prema projektima vezanim za tu opštinu, navodeći da su u jednom slučaju preusmjerili i novac koji je već bio planiran za rekonstrukciju lokalnog puta.

U koaliciji, čiji je nosilac liste Raičević (DPS) su i SDP i Liberalna partija.

On je za "Vijesti" rekao da je vodosnabdijevanje tokom ljetnje sezone bilo zadovoljavajuće i bez restrikcije u protekle dvije godine. Naveo je da je Opština zbog povećanje potrošnje tražila veće količine vode iz Regionalnog vodovoda, ali da oni te količine nijesu isporučili.

"Opština je u protekle četiri godine uložila oko 11,5 miliona eura i riješili smo višedecenijski problem vodosnabdijevanja naselja Zaljevo, Rap, Bartula, Tomba, Čeluga, Lovrijenac, dijela naselja Polje, Sveti Ivan, ali i Veliki Pijesak gdje je završena izgradnja odvojka sa sistema Regionalnog vodovoda. Opštine Bar i Ulcinj prenijele su prije gotovo dvije godine nadležnost Vladi kojom se preduzeće "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" obavezuje da realizuje projekat izgradnje infrastrukture i obavljanja komunalnih djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja komunalnim otpadnim vodama u naseljima Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u Baru i naselju Kruče u Ulcinju u cilju trajnog rješavanja vodosnabdijevanja u ovim bezvodnim krajevima ove dvije opštine. Međutim, jedino što Vlada radi jeste da već dvije godine samo produžava garancije za kredit vrijedan 12 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj", naveo je Raičević.

Komentarišući najavljenu obnovu lokalnog puta preko Sutormana za Virpazar, koji je jedina alternativna saobraćajnica za Podgoricu, on je kazao da se na tome radi duže vrijeme. "Ta put prekategorisan je iz lokalnog u regionalni 2019, pa nije nadležnost Opštine već Uprave za saobraćaj. Uprkos tome, kao odgovorna lokalna uprava nastavili smo da brinemo o tom pravcu i da vršimo pritisak na državne organe da se on što prije sanira. Opština Bar potpisala je u martu ove godine ugovor za izradu idejnog i glavnog projekta rekonstrukcije ovog putnog pravca, čija je vrijednost 225.398 eura. Idejni i glavni projekat urađen je i predstavljen protekle sedmice, čime nudimo državi gotov projekat kako bi konačno mogao da dobije podršku kapitalnog budžeta države".

Upitan kako će se riješiti saobraćajni kolaps na dijelu puta kroz Šušanj, aktuelni gradonačelnik Bara je kazao da se godinama radi na rješavanju: "Iako je i ova oblast dominantno u nadležnosti države, ipak smo kao odgovorna uprava preduzeli niz poteza. Ranije smo riješili problem u Sutomoru izgradnjom pasarele, a u aprilu ove godine pokrenut je i postupak javne nabavke za izgradnju pješačkog podzemnog prolaza ispod magistralnog puta u naselju Šušanj, sa pješačkom saobraćajnicom do šetališta. Procijenjena vrijednost radova iznosi 1.125.300 eura sa uračunatim PDV-om. Opština Bar ranije je izradila Idejno rješenje i Glavni projekat podzemnog pješačkog prolaza o sopstvenom trošku, dok je tender za početak izvođenja radova isključivo u nadležnosti Uprave za kapitalne projekte i pitanje je za njih zašto se kasni sa relizacijom onoga što smo pripremili".

Na pitanje da li dijeli utisak da je lokalna turistička organizacija ove godine podbacila u pripremi turističke sezone, Raičević je kazao da to nije tačno, jer podaci govore" da je broj turista u najvećem dijelu sezone ostao gotovo na nivou iz prethodne, rekordne godine".

"Čak smo i produžili sezonu koja je otpočela ove godine još u maju velikim koncertom Dina Merlina koji je okupio oko 30.000 ljudi, završena je tek krajem septembra nizom manifestacija za svaki dio Bara poput noći Velikog Pijeska, Šušanja, Spiča i Danima grožđa u Virpazaru. U maju su u Baru bila 7.053 gosta, dok je u istom periodu 2019. bilo 4.624, a za mjesec jul imali smo registrovanih 47.832 gosta u odnosu na rekordnu 2019. kada je bilo 44.769. Isto tako, usred sezone u julu, naplata boravišne takse premašena je za 33 odsto u odnosu na rekordnu 2019. pred Covid pandemiju".

Komentarišući problem divljih deponija po obodima turističkih naselja, nosilac liste "Prava stvar, Zajedno Bar" rekao je da opština u ovom trenutku ima oko 50.000 stalno naseljenog stanovništa, a da u sezoni ta brojka prevazilazi i 100.000 ljudi.

"Jasno je da, kao i na dionici Jadranske magistrale, tolika posjećenost stvara i velike saobraćajne gužve koje usporavaju mehanizaciju lokalnog Komunalnog preduzeća. Svjesni smo da to otežava odvoženje otpada u određenim periodima sezone, međutim, taj problem je umnogome prevaziđen dogovorom sa ugostiteljima i ostalim privrednicima da otpad odlažu u određeno vrijeme na određenoj lokaciji radi lakšeg odvoženja. U naseljima je uveden sistem odvođenja otpada od kuće do kuće, a građanima su podijeljene posebne plastične kante za otpad koje mehanizacija Komunalnog preduzeća redovno prazni što je, pokazalo se, značajno pomoglo održavanju čistoće", rekao je Raičević.

U vezi nezadovoljstva mještana Mrkojevića koji su protestovali zbog saobraćajne gužve kroz naselje, Raičević je rekao da je i lokalna uprava nezadovoljna i da je i sam bio na tim protestima.

On je rekao da je i to regionalni put za koji je nadležna Uprava za saobraćaj. "Ipak obavezali smo se da Opština participira na način što će obezbijediti sredstva za eksproprijaciju zemljišta kako bi se obezbijedio novi putni pravac. Uplatili smo oko 650.000 eura za ove svrhe Vladi. Od tog trenutka Vlada nije preduzela ama baš ništa. Zapravo jedino što su uradili jeste da su sredstva planirana za rekonstrukciju puta kroz Mrkojeviće preusmjerili za rekonstrukciju regionalnog puta Bioče-Mateševo-Kolašin, iako je ovo bio najzreliji i najspremniji projekat za početak realizacije, odnosno raspisivanje izvođačkog tendera. Postavlja se pitanje gdje se nalazi novac koji je Opština Bar uplatila za eksproprijaciju zemljišta i zašto sad već devet mjeseci nakon uplate sredstava postupak eksproprijacije nije sproveden, a novac ostao neuplaćen vlasnicima zemljišta. Ova Vlada očigledno pokazuje loše namjere i odnos prema građanima Bara i Mrkojevića i prema daljem razvoju grada uopšte".

Govoreći o problemu pasa lutalica on je kazao da je opština imala spremno rješenje i izdvojena sredstva za to, ali da je pokušavala da u dogovoru sa građanim pronađe prihvatljivu lokaciju. Kao najbolje rješenje, kaže, nametnula se lokacija Kufin koja je van naseljenog mjesta, za šta je potpisan ugovor vrijedan 540.000 eura. Završetak izgradnje azila očekuje se 15. novembra ove godine.

Bonus video: