Građanska akcija: Da se istinskim vlasnicima plati nadoknada ili vrati vlasništvo nad zemljom u Budvi

Mnogi vlasnici zemlje u zoni morskog dobra, ne znaju da se država uknjižila na njihovu zemlju, odnosno, mnogi su zatečeni činjenicom da se u listovima nepokretnosti, ne vode više kao vlasnici svoje zemlje, navodi se u saopštenju

3717 pregleda 2 komentar(a)
Božidar Vujičić, Foto: PR Centar
Božidar Vujičić, Foto: PR Centar

"Zalagaćemo se da se istinskim vlasnicima plati pravična nadoknada ili vrati vlasništvo nad zemljom", saopštila je izborna lista „dr Božidar Vujičić - Građanska Akcija - Za bolju Budvu“.

Ističu da se za vrijeme mandata Demokratske Partije Socijalista, vlasnicima zemlje u zahvatu "Morskog dobra", država uknjižila na zemlju po službenoj dužnosti, bez plaćanja pravične nadoknade.

Mnogi vlasnici zemlje u zoni morskog dobra, ne znaju da se država uknjižila na njihovu zemlju, odnosno, mnogi su zatečeni činjenicom da se u listovima nepokretnosti, ne vode više kao vlasnici svoje zemlje, navodi se u saopštenju.

Ističu da se "vode kao korisnici, dok se država vodi kao vlasnik".

Kako tvrde, Demokrate i Demokratski front su imali šest godina mandata da nešto urade, kako bi se ranijim vlasnicima ili platila pravična nadoknada za zemlju ili vratilo vlasništvo, ali da po tom pitanju ništa nije urađeno.

Navode da su građani dovedeni u situaciju da ne mogu da raspolažu svojom imovinom, i da "u rješenjima o prenosu vlasništva na državu, državni organi nisu naveli kad su u obavezi da plate zemlju koju su uknjižili na sebe".

"Udruženje notara odbija da izvrši prenos prava korišćenja, jedinog prava koje je ostalo istinskim vlasnicima", naglašavaju u saopštenju.

"Smatramo da se radi o nezakonitim rešenjima, što je utvrdio i sud u Strazburu, u predmetu Nešić protiv Crne Gore", zaključuju oni.

Bonus video: