Na putu ka izborima

Izvori “Vijesti” tvrde da su iz DF-a i Prave insistirali na sastanku da svi potpišu zahtjev za vanrednu sjednicu, dok su iz SNP-a, GP URA i CIVIS-a tražili da se prvo podijele funkcije

42765 pregleda 90 komentar(a)
Neprilaganje potpisa opet problem: sa jučerašnjeg sastanka većine, Foto: Luka Zeković
Neprilaganje potpisa opet problem: sa jučerašnjeg sastanka većine, Foto: Luka Zeković

Pregovori skupštinske većine o konstituisanju nove vlade propali su juče, pa je najizglednije da će partije izlazak iz političke krize tražiti na prijevremenim izborima.

Do njih se može doći skraćenjem mandata parlamentu ili njegovim raspuštanjem.

Tačka razdora na jučerašnjem, prvom i moguće posljednjem ovogodišnjem okupljanju čelnika partija većine, bila je odbijanje Socijalističke narodne partija (SNP), Građanskog pokreta URA i Saveza građana CIVIS da prilože potpise zahtjevu kolega za sazivanje vanredne sjednice parlamenta na kojoj bi se birala vlada i šef Skupštine.

Izvori “Vijesti” sa sastanka koji je u parlamentu organizovao mandatar Miodrag Lekić, tvrde da su iz Demokratskog fronta (DF) i Prave Crne Gore insistirali da svi potpišu zahtjev za vanrednu sjednicu, dok su iz SNP-a, GP URA i CIVIS-a tražili da se prvo podijele sve pozicije u vladi, pa da se onda ide dalje u pregovorima.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, kazao je novinarima nakon razgovora da je DF uložio mnogo vremena da bi se došlo do kompromisa i da je taj savez “pošten ortak” u pregovorima, ali da to ne može reći za ostale političe aktere.

”Oni koji ne žele da potpišu saziv Skupštine za izbor nove vlade, kažu da im nešto nije jasno, da ima nekih stvari koje su nedefinisane, pa bi njihovi glavni odbori trebalo da se izjašnjavaju o simboličnom učešću DF-a u vladi, morali bi da znaju ko je taj koji će predstavljati DF, morali bi da znaju ko je ovaj, ko je onaj...”, istakao je, podsjećajući da je jesenas načelno dogovoreno da SNP, GP URA i CIVIS dobiju deset ministarstava, da deset podijele DF i Demokrate, a da Lekića bude “zlatni glas” pri odlučivanju.

Mandić je naveo da je sad prvi izazov da se izaberu sudije Ustavnog suda (US), članovi Sudskog savjeta i vrhovni državni tužilac, te da se predsjednica parlamenta Danijela Đurović i šef države Milo Đukanović dogovore o održavanju vanrednih parlamentarnih i redovnih predsjedničkih izbora u istom danu.

Njegov kolega iz DF-a Milan Knežević najavio je da taj savez želi da otpočne konsultacije o izborima u pravosuđu, te je rekao da će inicirati dijalog o objedinjavanju izbora.

On je saopštio da pregovori nisu slučajno doživjeli krah, i da je jasno da neko nije želio da Lekić bude premijer.

”Neko je odbijajući deset resora u novoj vladi ili uzeo pare ili je ucijenjen od krivičnog gonjenja, nekih snimaka, šverca cigareta... (Lideru SNP-a) Vladimiru Jokoviću i (predsjedniku GP URA) Dritanu Abazoviću trebalo je da pripadne deset resora, DF je trebalo da dobije tri ili četiri, ostalo Demokrate. Zašto je neko razbio taj dogovor?”, pitao je Knežević na presu.

Iz GP URA novinarima se nisu obratili nakon sastanka, već su poslali saopštenje u kom su naveli da je poslanički klub koji čine sa CIVIS-om (“Crno na bijelo”) tražio da prije zakazivanja sjednice “na papiru imaju dogovorene principe oko kojih se formira nova vlada, da znaju načelno ko su kandidati za ministre i ko je kandidat za predsjednika Skupštine”.

Tvrde da je njihova koalicija ostala pri stavu da je uspostavljanje vlade moralo da prođe “kroz postepeno definisane i decidne zaključke, a ne rizične i avanturističke poteze koji bi prethodili sjednici...”

”Takođe, predlagali smo da se taj vremenski period do formiranja nove vlade istovremeno iskoristi i za kompletiranje US, kao pitanja od najvećeg značaja za našu državu. Nažalost, ‘Crno na bijelo’ ne može pristati na ultimativne stavove bilo koga po principu ‘jeste li za crno ili bijelo’”, podvukli su.

Iz SNP-a se takođe nisu obraćali novinarima, pa su nakon razgovora u parlamentu saopštili da će podržati zakazivanje sjednice kad se dogovori detaljni plan rada i program vlade.

”Obavještavamo sve one koji napadaju SNP, da SNP nikad nikoga nije ucjenjivao, kao i da nikad nećemo pristati ni na čije ucjene. Kao što smo u aktuelnoj Vladi ispunili sve ono što smo građanima obećali kad smo u nju ulazili, ozbiljno i odgovorno pristupamo i formiranju nove vlade. Nek nam neko kaže gdje je i kad napravljena neka vlada, a da prije toga nije pripremljen i potpisan koalicioni sporazum”, dodali su.

GP URA i SNP su jesenas, tokom pregovora o vlasti, odbijali da potpišu podršku Lekiću iako im je bio prihvatljiv kao mandatar, tvrdeći da je po srijedi “zamka” i insistirajući da se prethodno utvrdi podjela pozicija. Potpisi su stigli dan nakon što je istekao rok za predlaganje mandatara, a neposredno pošto je Đukanović odbio da imenuje Lekića. Zbog toga je većina izmijenila Zakon o predsjedniku, da bi Lekić postao mandatar.

Izmjene su, nakon što ih je Đukanović vratio na ponovno odlučivanje, a Venecijanska komisija osporila, ponovo usvojene prije dvadesetak dana, da bi parlament 29. decembra konstatovao da je Lekić mandatar.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) sinoć su ocijenili da je sastanak većine pokazao da je sve što se desilo od septembra u Crnoj Gori bilo gubitak dragocjenog vremena i bespotrebno urušavanje međunarodnog imidža države.

Oni su naveli da Crna Gora više nema vremena za gubljenje, i da “dvogodišnji haos kroz koji prolazi društvo u cjelini mora biti okončan”.

”Zbog toga pozivamo na dijalog i hitan dogovor oko izbora sudija US i datuma održavanja vanrednih parlamentarnih izbora”, naglasili su.

Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) Danilo Orlandić, poručio je većini “da prestane sa sopstvenim i brukanjem Crne Gore”.

”Dogovor o US, Sudskom savjetu, vrhovnom državnom tužiocu izbornom zakonodavstvu i datumu vanrednih izbora, jedini je održiv odgovor na političko posrnuće u koje nas je ovakva parlamentarna većina gurnula”, konstatovao je.

Lekić: Radostan dan za gubitnike izbora

Lider Demosa Lekić ocijenio je da će se mnoge snage poražene na izborima 2020. godine, obradovati time što nova vlast neće biti formirana.

”Stigli smo na sastanak s potpisima i dogovorenim planom dinamike u vezi sa ovim procesom. Učinio sam da sve bude javno, i to je princip koji je realizovan. Uspio sam da zadržim dostojanstvo zemlje, da se o njenoj vladi odlučuje u Crnoj Gori. Treće, rekao sam da će vlada biti ozbiljna ili je neće biti. Neće je biti, a ko je bio ozbiljan - nek građani protumače...”, istakao je nakon sastanka.

Bonus video: