Sobotka: Crna Gora ima podršku Austrije na putu ka EU

"Uprkos složenosti unutrašnje političke situacije, Crna Gora ostaje pouzdan partner NATO saveza i država kojoj je pristupanje Evropskoj uniji i dalje ključni prioritet", ukazala je Đurović

1401 pregleda 1 komentar(a)
Đurović i Sobotka, Foto: Skupstina.me
Đurović i Sobotka, Foto: Skupstina.me

Crna Gora, ali i sve zemlje Zapadnog Balkana imaju nedvosmislenu podršku Austrije da što prije postanu članice Evropske unije.

To je, tokom razgovora sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović u Beču saopštio predsjednik Nacionalnog savjeta Austrije Volfgang Sobotka.

Đurović je, kako je saopšteno iz Skupštine, izrazila zadovoljstvo povodom prvog zvaničnog susreta sa Sobotkom i zahvalila na doprinosu austrijskom parlamentu u uspostavljanju programa "Demokratske radionice", te lično Sobotki na video obraćanju i divnim porukama povodom nedavnog obilježavanja desete godišnjice od uspostavljanja ovog projekta.

"Pohvalivši odlične odnose Crne Gore i Republike Austrije, saradnju u svim oblastima, uz poseban akcenat na kontinuirani politički dijalog na svim nivoima, Đurović je zahvalila na podršci koju ova zemlja pruža našoj državi, ali i regionu Zapadnog Balkana, na polju evropske integracije", navodi se.

Đurović je, kako se dodaje, je istakla da Crna Gora cijeni kontinuiranu političku i ekspertsku podršku Austrije u procesu evropske integracije i austrijskim naporima da se politika proširenja EU održi visoko na agendi ostalih država članica Unije.

Istakavši važnost aktuelnog trenutka za Crnu Goru, te zadovoljstvo zbog postignutog političkog dogovora o kandidatima za sudije Ustavnog suda, Đurović je izrazila očekivanje da će 27. februara doći do njihovog izbora.

"Uprkos složenosti unutrašnje političke situacije, Crna Gora ostaje pouzdan partner NATO saveza i država kojoj je pristupanje Evropskoj uniji i dalje ključni prioritet", ukazala je Đurović i naglasila da skoro osamdeset odsto naših građana i dalje podržava proces pristupanja EU.

Volfgang Sobotka, Danijela Đurović
foto: Skupstina.me

Ona je pozvala Sobotku da zvanično posjeti Crnu Goru.

Sobotka je, navodi se, istakao da je susret sa Đurović prilika da se dodatno unaprijede već dobri odnosi između dvije države.

Naročit akcenat stavio je na proslavu desetogodišnjice Demokratskih radionica "Barbara Pramer", koja je nedavno organizovana u Podgorici, te ukazao da ovakve aktivnosti predstavljaju dobar model za nastavak i produbljivanje saradnje između austrijskog i crnogorskog parlamenta.

Sobotka je pohvalio i saradnju koju su dvije zemlje ostvarile tokom pandemije Kovid 19, kao i u oblastima sajber bezbjednosti, borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja oružja.

"Što se tiče puta Crne Gore ka EU, on je istakao da će naša država, ali i sve zemlje Zapadnog Balkana imati nedvosmislenu podršku Republike Austrije kako bi što prije postale članice velike evropske porodice naroda. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim važnim temama, kao što su posljedice pandemije Kovid 19, ratna dešavanja na tlu Evrope, energetska kriza, klimatske promjene i brojnim drugim", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: