Troje kandidata tražilo podršku Bošnjačke stranke

”Inicijativu za razgovor dobili smo od predstavnika DPS-a, Pokreta Evropa sad i SDP-a”

32949 pregleda 38 komentar(a)
Halilović na skupu DPS-a, Foto: DPS CG
Halilović na skupu DPS-a, Foto: DPS CG

Podršku Bošnjačke stranke (BS) na predsjedničkim izborima tražili su Demokratska partija socijalista (DPS), Pokret Evropa sad i Socijaldemokratska partija, potvrđeno je “Vijestima” u BS-a.

Ta partija nema svog kandidata 19. marta, a na sjednici Glavnog odbora održanoj nedavno u Rožajama odluka o podršci nekome od kandidata prepuštena je Predsjedništvu partije. Prethodno je “Vijestima” nezvanično rečeno da je lider Ervin Ibrahimović već obećao podršku lideru DPS-a Milu Đukanoviću.

Međutim, prema informacijama “Vijesti”, BS-u su se obratile stranke koje imaju svoje predstavnike na parlamentarnim izborima, očekujući da ona pozove pripadnike te manjinske zajednice da ih podrže.

”Inicijativu za razgovor dobili smo od predstavnika DPS-a, Pokreta Evropa sad i SDP-a, odnosno njihovih predsjedničkih kandidata. Razgovori su u toku i očekujem da ćemo veoma brzo imati stav oko toga, kome će BS dati podršku”, navodi se u odgovoru portparola BS-a Adela Omeragića.

Na fotografijama iz Đukanovićeve jučerašnje kampanje u Rožajama vidi se i funkcioner BS-a Amer Halilović, koji je i savjetnik predsjednika.

Na pitanje da li je Halilović bio na na skupu kao funkcioner BS-a ili savjetnik predsjednika, iz te partije su podsjetili da nemaju svog kandidata za predsjedničke izbore, da su na posljednjoj sjednici Glavnog odbora donijeli odluku da će, kako navode, nakon razgovora i analize kandidata, programa i “ jasne opredijeljenosti ka evropskim i evroatlanatskim integracijama, donijeti odluku koji kandidat će dobiti podršku BS”.

Oni nijesu direktno odgovorili u kom svojstvu je Halilović bio na skupu u Rožajama, iako je nefomalno rečeno da je to učionio kao savjetnik predsjednika.

Međutim, drugi izvor navodi da je to u dijelu BS-a shvaćeno kao prećutan dogovor između Ibrahimovića i Halilovića, kao strategija za učešće BS-a na narednim parlamentarnim izborima.

Bonus video: