Adžić: Inauguracija Milatovića izazovan momenat za policiju

"Sada nemam bilo kakvih najava da bi tog dana moglo doći do bilo kakvog problema. Vjerujem da će to proći dostojanstveno i svečano", rekao je Adžić

32795 pregleda 55 reakcija 55 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predstojeća inauguracija novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića na Cetinju izazovan je momenat za policiju, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

"Vjerujem da u našoj zemlji još uvijek postoje one kriminalne i političke strukture koje žele neku vrstu nestabilnosti. Sada nemam bilo kakvih najava da bi tog dana moglo doći do bilo kakvog problema. Vjerujem da će to proći dostojanstveno i svečano", rekao je Adžić na Televiziji Nikšić.

Govoreći o "pročišćavanju" službe bezbjednosti, ali i cijele Crne Gore, kaže da su svi oni koji su dugo godina vodili borbu da Crnu Goru oslobode iz kandži kriminala i korupcije znali da je infiltracija kriminalnih struktura unutar institucija na značajnom nivou.

"Ali niko od nas nije ni mogao da pretpostavi do kojih obima je ta infiltracija došla i koliko su institucije sistema bile u službi kriminala i organizovanih kriminalnih grupa", rekao je Adžić.

Podsjetio je na desetine ubistava i kriminalnih obračuna na ulicama crnogorskih gradova, prebijanja, podmetanja bombi...

"To danas nije slučaj, danas smo preduzeli veliki niz aktivnosti i udarili na sve one kriminalne strukture koje su prepoznate u Crnoj Gori. Vjerujem da danas niko ne može da se osjeća privilegovanim i niko ne može reći da može raditi mimo zakona, a da u jednom momentu neće biti sankcionisan. Da li ta ruka pravde ide brzinom koju mi očekujemo - svakako da ne, ali i kada vidite koliko je procesuiranih lica i na kojim nivoima unutar samih institucija, onda vjerujem da je sasvim opravdano zašto ta ruka pravde nije brže funkcionisala", naglasio je on, a prenosi portal Radio Televizije Nikšić.

Prema njegovim riječima, posljednji izborni proces pokazao je da MUP i Uprava policije postupaju strogo profesionalno, bez bilo kakve vrste političkog uticaja ili instrukcija kada je u pitanju izborni dan.

"Procesuirali smo sva ona lica koja su tog dana prijavljena, bez obzira da li su oni zastupali jednu ili drugu stranu na ovim izborima. Ono što jeste pokazalo istraživanje jedne ozbiljne međunarodne institucije je da je Uprava policije institucija kojoj se u Crnoj Gori najviše vjeruje. To je pokazatelj da smo minimizirali uticaj politike na MUP i Upravu policije", ocijenio je Adžić.

Kako je kazao, ključni zadatak je bio pokazati da u Crnoj Gori nema nedodirljivih i privilegovanih.

"To što ste nečiji prijatelj, partijski kolega, brat, kum, drug, to nikoga ne oslobađa odgovornosti. Ne postoji nikakva zadrška institucije da djeluje prema bilo kome od onih koji se na neki način ogriješe o zakon", smatra Adžić.

Odgovornost je, kako kaže, dodatno veća na onim ljudima koji su poslije 30. avgusta 2020. preuzeli funkcije.

On je napomenuo da je strani faktor, tj. Skaj aplikacija, jedna od karika u lancu koja je doprinijela da se danas procesuira veliki broj lica povezanih sa kriminalnim strukturama, "ali isto tako ništa od toga ne bi bilo moguće da nismo imali ljude u institucijama koji su skupili hrabrost i pokazali odgovornost".

Bonus video: