Vujović: SDP podnio prigovore OIK u Rožajama, Bijelom Polju, Ulcinju, Cetinju i Tivtu, ponoviti glasanje na više mjesta

"Naišli smo na ogroman broj zloupotreba koji ukazuju na krađu glasova SDP. O tome sam već govorio u javnosti i iznio jasne dokaze"

16952 pregleda 26 reakcija 27 komentar(a)
Vujović, Foto: Savo Prelević
Vujović, Foto: Savo Prelević

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović saopštio je danas da je ta partija podnijela prigovore opštinskim izbornim komisijama (OIK) zbog nepoklapanja broja birača koji su ostvarili biračko pravo, broja listića i broja kupona na više biračkih mjesta u Rožajama, Bijelom Polju, Ulcinju, Cetinju i Tivtu.

"Naišli smo na ogroman broj zloupotreba koji ukazuju na krađu glasova SDP. O tome sam već govorio u javnosti i iznio jasne dokaze. Radi se samo o dijelu pregledanog materijala, a s obzirom na kratke rokove nijesmo mogli obuhvatiti sve slučajeve. Prigovori se odnose na čiste pravne situacije koje povlače ponavljanje glasanja na tim biračkim mjestima. Podnijeli smo prigovore na biračkim mjestima u Rožajama, 3-4 mjesta, Bijelom Polju jedno, Ulcinju u centru jedno mjesto, na Cetinju 3-4, Tivtu", kazao je Vujović "Vijestima".

On je dodao da po članu 89 stav 9 Zakona o izboru odbornika i poslanika postoji obaveza ponavljanja izbora u tim slučajevima

"Imamo i praksu Ustavnog suda U-VII br. 4/17. Plus, gdje je nestajala struja i bila vizuelna identifikacija nijesu potpisivali kupone što je obaveza. Najvažnije, niz listića gdje je zaokružen SDP i još neko, koji su postali nevažeći. Jasna namjera da nas oštete. Na malim mjestima ljudi se javljaju gdje je nula u zapisnicima, a oni javno kažu da su glasali za nas", rekao je Vujović.

Vujović je juče kazao je da dobijaju dojave da su pokradeni prilikom brojanja glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju 11. juna te da će tražiti ponovno brojanje glasova.

Povezani članci

13. Jun 2023.

SDP će tražiti ponovno brojanje glasova

SDP je danas dostavio i presudu Ustavnog suda u slučaju ranijeg glasanja u Petnjici u kojoj se navodi da birački odbor nije pravilno utvrdio broj birača time što nijesu unijeli potpuni broj u zapisnik.

"Ustavni sud je utvrdio da birački odbor nije postupio na način propisan odrebama člana 89. st. 1.-7. Zakona, jer nije pravilno utvrdio broj birača koji su glasali i taj rezultat unio u zapisnik, što je preduslov za njegovo dalje postupanje, već je u zapisniku samo konstatovao da je glasanje proteklo u potpunom redu, utvrdio broj glasova koje su dobile pojedine liste i da članovi biračkog odbora nijesu imali primjedbi na zapisnik", navodi se u presudi Ustavnog suda.

Bonus video: