Pokret Evropa sad: Poziv za formiranje vlade po proglašenju konačnih rezultata izbora

"Zadovoljenje partikularnih interesa i insistiranje na partijskim kalkulacijama nije niti može biti prihvatljivo našem Pokretu", navodi se u saopštenju

39714 pregleda 181 reakcija 72 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Pokret Evropa sad saopštio je da će koalicijama i partijama s kojima dijele slične prioritete i principe, poziv za formiranje vlade biti upućen odmah po proglašenju konačnih rezultata izbora.

"Pokret Evropa sad razumije zainteresovanost šire javnost za proces formiranja 44. vlade, kao i potrebu političkih subjekata da po tom pitanju saopštavaju svoje stavove. Međutim, podsjećamo da konačni rezultati parlamentarnih izbora još uvijek nisu proglašeni niti su formalni pregovori sa zainteresovanim političkim strankama započeti. Kao što smo više puta saopštili, Evropa sad! će inicirati razgovore prvenstveno s onim koalicijama i partijama s kojima dijelimo slične prioritete i principe, a poziv na dogovor će biti upućen odmah po proglašenju konačnih rezultata izbora. S druge strane, očekujemo od potencijalnih partnera odgovoran i iskren odnos prema procesu formiranja vlade, što podrazumijeva i poštovanje osnovnih načela buduće saradnje, uključujući i opšteprihvaćeni demokratski princip da subjekt s najboljim izbornim rezultatom, kome su građani dali najveće povjerenje, bude i ključni nosilac vlasti", navodi se u saopštenju Pokreta Evropa sad.

Navode i da "neće odustati od svojih glavnih prioriteta".

"A to su ekonomske reforme koje će poboljšati standard građana, ubrzanje evropskih integracija i beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Te prioritete može ostvariti samo stabilna i kompetentna vlada, koja će biti u stanju da obećane rezultate i isporuči. U tom smislu, zadovoljenje partikularnih interesa i insistiranje na partijskim kalkulacijama nije niti može biti prihvatljivo našem Pokretu. Sasvim smo sigurni da su svi činioci novog parlamenta primili jasnu poruku građana, koji zahtijevaju posvećenost i jasne rezultate, a ne politička nadgornjavanja koja potencijalno vode novim izborima, što bi predstavljalo još jedan iracionalan korak ka nestabilnosti i iznevjeravanju izborne volje".

Poručuju i da je njihov "cilj jasan".

"Želimo da vlada, koju ćemo predvoditi, bude ta koja će omogućiti bolji život za sve u Crnoj Gori i koja će konačno dovršiti proces evropskih integracija, čime će se ispuniti nedvosmisleno opredjeljenje građana da naša država postane prva naredna članica EU. Pozivamo sve parlamentarne stranke da, bile u vlasti ili opoziciji, tim ciljevima daju svoj odgovarajući doprinos i tako učestvuju u istorijskom uspjehu naše zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: