Leposavić: Zbog SDP-a smo povukli žalbe kod Ustavnog suda

"Budući da bi pomenuta partija ovakvim radnjama izvjesno ostvarila parlamentarni status na sledećim ponovljenim izborima, koje je inicirao Narodni pokret Pravda za sve, odlučili smo da u najkraćem roku promijenimo strategiju i ne dozvolimo da naša borba za vladavinu prava i jednakost svih pred zakonom bude zloupotrebljena za potpuno suprotne političke ciljeve"

30005 pregleda 532 reakcija 99 komentar(a)
Leposavić, Foto: Savo Prelević
Leposavić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik liste Pravda za sve Vladimir Leposavić potvrdio je da je zbog mogućnosti da Socijaldemokratska partija (SDP) na ponovljenim izborima ostvari parlamentarni status odlučio da povuče sve žalbe koje su predali Ustavnom sudu.

On je u saopštenju naveo da je povukao žalbu predatu Ustavnom sudu zbog propusta Opštinske izborne komisije Kolašin da donese odluku o raspisivanju ponovnih izbora na biračkom mjestu br. 1.

"Rezultati ponovljenih izbora na jednom biračkom mjestu na Cetinju pokazali su da je moja nedavna ocjena da se politički sistem raspao, a da se pravni nalazi pred kolapsom, nažalost, tačna. Naime, SDP, inače partija prošlosti, povećala je broj glasova na jednom biračkom mjestu za preko 200 odsto za svega nekoliko sedmica - osvojivši preko 80 odsto glasova što je svojstveno samo najrigidnijim jednopartijskim sistemima. Sama ta činjenica, sve i da nije bilo drugih nepravilnosti, dovoljna je da za Specijalnog državnog tužioca stvori osnov sumnje da je u ovom slučaju izvršeno više krivičnih djela. Budući da bi pomenuta partija ovakvim radnjama izvjesno ostvarila parlamentarni status na sledećim ponovljenim izborima, koje je inicirao Narodni pokret Pravda za sve, odlučili smo da u najkraćem roku promijenimo strategiju i ne dozvolimo da naša borba za vladavinu prava i jednakost svih pred zakonom bude zloupotrebljena za potpuno suprotne političke ciljeve", navodi se u saopštenju.

Dodaje da namjera tog Pokreta nije bila da prolongira proglašenje konačnih rezultata izbora "više nego što je to potrebno za zadovoljenje pravde prema svojim biračima".

"Ali su informacije koje smo posjedovali jasno ukazivale da je SDP, sa svojim političkim pomagačima, upravo namjeravao da i na ovaj način zloupotrebi izborne procedure. Čuvajući svoj i ugled građana koji su nam dali podršku, odlučili smo da svojim političkim i pravnim ciljevima u ovom trenutku pretpostavimo interes stabilnije i civilizovanije političke budućnosti za sve. Iz istog razloga sam juče povukao Prigovor na propust upućen DIK-u zbog neregularnosti koje su naši članovi registrovali na nekoliko biračkih mjesta u Podgorici, a danas i preostale žalbe ranije upućene Ustavnom sudu zbog nepravilnosti na biračkim mjestima u Baru, Budvi i Nikšiću. Ostale žalbe Ustavnom sudu nećemo podnositi".

Leposavić navodi i da su ocijenili da je ovakva odluka "u najboljem interesu ljudi koji su ukazali povjerenje" tom Pokretu.

"Jer smo svojim predizbornim programom jasno obećali uspostavljanje pravne države i eliminaciju svih oblika diskriminacije. Imajući u vidu volju građana koju su iskazali na ovim izborima kao i prilike, ili bolje reći, neprilike u kojima se nalazi cijelo društvo, uvjereni smo da je ovo najveći obim pravde koji u ovom trenutku možemo da isporučimo našim biračima, a da pri tom ne ugrozimo druge njihove i opšte interese", navodi se između ostalog.

Dodaje da SDP-u žele "srećan put u prošlost", a novoj vladi "uspjeh u radu u opštem interesu".

Bonus video: