Jovanović: Identitetska pitanja u kampanji najčešće na stranici BS, Prave, DPS, SD i Slobodne Crne Gore

„O ekonomskim pitanjima najčešće su tokom monitoringa govorili Pokret za promjene (PZP), Pokret Evropa sad, DPS, i članice koalicije Hrabro se broji – Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA“, rekla je Jovanović

2800 pregleda 0 komentar(a)
Jovanović, Foto: CDT
Jovanović, Foto: CDT

Posljednja sedmica kampanje za parlamentarne izbore na društvenim mrežama bila je pretežno pozitivna i fokusirana na ekonomska, a ne identitetska pitanja, uz povremeno korišćenje antizapadnog, ali ne i anti-EU narativa.

To je pokazao monitoring 22 pojedinačne Fejsbuk /Facebook/ stranice partija koje su učestvovale na parlamentarnim izborima, a tokom kojeg je tim Centra za demokratsku tranziciju (CDT) ocijenio više od 600 objava na zvaničnim partijskim nalozima tokom posljednje sedmice kampanje, od 4. do 11.juna.

Iz CDT-a je saopšteno da su ekonomska pitanja, poput poboljšanja životnog standarda, bila zastupljenija u odnosu na identitetska pitanja, koja su u velikoj većini slučajeva tokom kampanje otvarale nacionalne partije.

Izvršna urednica portala Raskrinkavanje.me, Jelena Jovanović, kazala je da su se identitetska pitanja u kampanji najčešće mogla uočiti na stranici Bošnjačke stranke (BS), zatim Prave Crne Gore, koja je bila dio Narodne koalicije Složno i tačka, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Slobodne Crne Gore.

„O ekonomskim pitanjima najčešće su tokom monitoringa govorili Pokret za promjene (PZP), Pokret Evropa sad, DPS, i članice koalicije Hrabro se broji – Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA“, rekla je Jovanović.

Tokom kampanje, kako je navela, nijesu uočeni anti-EU narativi, odnosno svi učesnici izbora iznosili su pozitivne stavove o EU.

Jovanović je kazala da je, ipak, bilo antizapadnih narativa, i to dominantno u objavama koalicije Za budućnost Crne Gore.

„Antizapadni narativi sadržali su tvrdnje da strane ambasade upravljaju drugim partijama, kao i institucijama u Crnoj Gori, na čemu se zasnivala većina kampanje te koalicije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su prozapadne narative u kampanji najčešće zastupali DPS, SD, Socijaldemokratska partija (SDP), PzP, Liberalna partija.

„Pozitivno o EU najčešće je govorio DPS, slijede SDP, SD, BS“, kazala je Jovanović.

Kako je rekla, tokom monitoringa nijesu uočeni ni proruski narativi, a pojedine liste iznosile su narative koji su sadržali kritiku vlasti u Srbiji, kroz tvrdnje da ta država i njen predsjednik Aleksandar Vučić žele da kontrolišu Crnu Goru.

Prema riječima Jovanović, takve objave monitoringom su uočene na stranicama DPS-a i SDP-a.

Ona je kazala da karakteristično da je kampanja bila pozitivna i da je najveći broj objava na Fejsbuk stranicama partija bio fokusiran na obećanja građanima, a ne napade na protivnike.

„Od objava iz perioda monitoringa 27 odsto bilo je pozitivno, 21 odsto se moglo označiti kao negativno, odnosno sadržalo je negativne konotacije ili za vlast ili za političke protivnike, dok je 52 odsto objava bilo neutralno“, rekla je Jovanović.

Ona je navela da je najviše objava sa ocjenom „pozitivna kampanja“ imao DPS, zatim SDP, Demokrate i SDP.

Jovanović je kazala da je na stranici DPS-a uočeno i najviše sadržaja sa negativnom kampanjom, dok su takve poruke imali i SD, Evropa sad, SDP i PzP.

„Monitoring je sproveden uz tehničku i finansijsku podršku NDI, kao i pomoć pri uspostavljanju metodologije i alata za prikupljanje podataka“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: