Manjine traže dopunu principa PES-a

“Nije dovoljno istaknuta potreba za afirmativnim akcijama... Dalji sastanci zavisiće od toga kako će partneri vidjeti naše zahtjeve...”, poručio je Nimanbegu

49554 pregleda 118 reakcija 100 komentar(a)
“Vlada da bude stabilna i da se u njoj vide principi Albanskog foruma”: Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
“Vlada da bude stabilna i da se u njoj vide principi Albanskog foruma”: Đeljošaj, Foto: Luka Zeković

Dio partija manje brojnih naroda tražio je juče, nakon sastanaka s liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojkom Spajićem, dopunu predloga principa PES-a o formiranju vlade.

Iz tih stranaka poručili su da predlog treba dopuniti načelima koji se tiču položaja manjinskih naroda, dok su iz PES-a odgovorili da će sve ideje razmotriti.

Lider Force i nosilac liste koalicije Albanska alijansa Genci Nimanbegu kazao je da će tražiti da se principi, između ostalog, dopune temama decentralizacije vlasti i dodatne afirmativne akcije.

On je naveo da smatra da u principima nije dovoljno istaknuta potreba za “afirmativnim akcijama prema manjinama”.

“One (afirmativne akcije) su očekivane. Jedan primjer - u zajednici gdje je 80 odsto manjinskog stanovništva, imate policiju s 80 odsto pravoslavnog stanovništva. Vrijeme je da se razumije da manjinske partije nisu za fotelje, nego za principe... Dalji sastanci zavisiće od toga kako će partneri vidjeti naše zahtjeve u vezi s principima”, rekao je Nimanbegu novinarima poslije razgovora sa Spajićem.

U predlogu deset načela PES-a, koje je taj pokret poslao svima osim Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Građanskom pokretu (GP) URA, zagovara se stvaranje kabineta proporcionalno izbornom rezultatu, sprovođenje ekonomskog programa Evropa sad 2.0, jednake šanse prilikom izbora na funkcije...

Nimanbegu je izjavio da su Albanska alijansa i PES saglasni u pogledu političke vizije, dodajući da albanska koalicija od nove vlade očekuje “pojačano investiranje u područja u kojima žive manjine i Albanci”.

PES je juče nastavio zvanične konsultacije s potencijalnim partnerima o formiranju vlade, koje je otpočeo u četvrtak.

S njihovim šefom Spajićem juče su razgovarali i predstavnici Hrvatske građanske inicijative (HGI), Albanskog foruma i koalicije Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa.

Predsjednik HGI-ja Adrijan Vuksanović izjavio je da će s predstavnicima albanskih partija iznijeti predlog dopune principa “u smislu integracije manjinskih naroda”, ne odgovarajući na pitanja na šta se to konkretno odnosi. Naveo je samo da je za njih “presudno da smjer buduće vlade bude neupitno zapadni”.

Upitan hoće li HGI biti dio vlade, Vuksanović je odgovorio da je to “vrlo ozbiljno pitanje” i da će se njegova stranka odrediti na partijskim organima o tome “kad se situacija iskristalizuje”.

“Nakon izbora smo rekli da nećemo po svaku cijenu ulaziti u vlast. Razgovarali smo (sa Spajićem) o vrijednostima i principima. Na osnovu toga ćemo se opredijeliti”, poručio je nakon sastanka, navodeći da su u HGI-ju zadovoljni sadržajem konsultacija sa Spajićem i da smatraju da pregovore treba nastaviti i formirati vladu “koja će da vodi državu naprijed”.

Iz PES-a su se nakon jučerašnjih pregovora oglasili saopštenjem, navodeći da je na sastancima postignut visok stepen saglasnosti o principima za formiranje vlade. Podvukli su da će razmotriti sve sugestije i zahtjeve za doradu početnih predloženih deset principa, u cilju pripreme sporazuma za formiranje 44. vlade.

Nakon prvog kruga obavljenih konsultacija razmotrićemo sve sugestije i zahtjeve za doradu početnih predloženih deset principa, u cilju pripreme Sporazuma za formiranje 44. Vlade Crne Gore

Nosilac liste Albanskog foruma Nik Đeljošaj kazao je da je za njih bitno da buduća izvršna vlast bude stabilna i da se u njoj vide programski principi te koalicije. Istakao je da je za Albanski forum “jako važna” spoljnopolitička orijentacija države i buduće vlade.

“Pitanje agresije Rusije na Ukrajinu, potvrđivanje da je Crna Gora članica NATO-a, da nema dilema da je Kosovo nezavisna država...”, dodao je.

On je rekao da su Spajiću na sastanku, osim principa, predstavili i ideje o staračkim naknadama i zatvaranju kladionica i kazina. Na pitanje šta je Spajićev odgovor na predlog o kockarnicama, Đeljošaj je odgovorio da će o tome dodatno razgovarati.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je novinarima da je na sastanku sa Spajićem postignut visok stepen saglasnosti o načelima o konstituisanju izvršne vlasti. On tvrdi da je dobio Spajićevo uvjerenje da želi da SNP bude dio vlade.

“Mnogi naši stavovi bili su podudarni - da je prioritet ekonomija, ubrzanje ka EU... Nastavićemo razgovore sljedeće sedmice”, najavio je Joković.

On je saopštio da se na sastanku nije razgovaralo o personalnim rješenjima u budućoj vladi i o njenoj podjeli. Dodaje da će SNP u okviru koalicije razgovarati o tome u kojim bi resorima “imali najbolje ljude”.

“Ili će to biti ponuda mandatara ili ćemo mi reći gdje bismo željeli da damo doprinos u budućoj vladi. Željeli bismo da ta vlada bude šira, kako bi bila stabilnija, kako ne bi zavisila od nekog pojedinca i da bi trajala četiri godine”, naglasio je.

Na pitanje da li bi im bilo prihvatljivo da u vladi dobiju jedan resor, odgovorio je da ne žele da pričaju o spekulacijama.

Spajić je u četvrtak razgovarao s funkcionerima Demokrata i koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koji su saopštili da im je prihvatljiv predlog principa PES-a. Sastanak koji je bio zakazan za taj dan otkazala je Bošnjačka stranka (BS) zbog nezadovoljstva mjestima u izvršnoj vlasti koja im je Spajić ponudio u neformalnim pregovorima.

Oni su sastanak otkazali zbog “ranije preuzetih obaveza”, a iz PES-a su juče najavili da će pregovore s ovom partijom obaviti početkom naredne sedmice.

Šef države i zamjenik predsjednika PES-a Jakov Milatović poručio je juče da očekuje da bi, nakon konstitutivne sjednice Skupštine naredne sedmice, formalne razgovore s političkim subjektima o mandataru mogao završiti “u pristojnom roku”, kako bi već u avgustu odredio mandatara.

Abazović: Traže manjinsku podršku, a navodno imaju većinsku

Premijer i lider GP URA Dritan Abazović kazao je juče, komentarišući tok pregovora o vladi, da “uživa u svemu što čuje i vidi na političkoj sceni Crne Gore”.

On tvrdi da se za formiranje nove vlasti traži manjinska podrška. Međutim, “Vijesti” njegova saznanja juče nisu mogle da potvrde.

“Ljudi traže manjinsku podršku, a navodno imaju većinsku. Politikolog sam, nikad u životu to nisam čuo. Moj odgovor je, što se tiče manjinske podrške, ako treba neka muzička želja da se otpjeva Milojku Spajiću ili nekome, samo neka kažu”, naveo je Abazović.

Bonus video: