Milatović: Vjerujem da će Crna Gora postati članica Evropske unije u narednih četiri, pet godina

"Odgovarajući na pitanje dopisnika RTV Slovenije iz Beograda Boštjana Anžina o mogućnosti rasta prosječne plate u zemlji Milatović je kazao da ako Hrvatska može da ima hiljadu eura, pa sasvim sigurno je da može i Crna Gora", navodi se u saopštenju

20625 pregleda 130 reakcija 113 komentar(a)
Milatović, Foto: CGO
Milatović, Foto: CGO

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da vjeruje da će Crna Gora postati članica Evropske unije u narednih četiri, pet godina.

On je to rekao u intervjujuu za RTV Slovenija, saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

On je, kako se navodi, odgovarao na pitanja na temu aktuelnih političkih dešavanja u zemlji, posebno evropske perspektive Crne Gore.

"Do 2020. godine imali smo jednu skoro pa zarobljenu državu, zarobljenu od strane organizovanog kriminala i korupcije. Nakon toga defakto imamo političku volju ali postojala je institucionalna nestabilnost. Možda smo i mi kao građani imali prevelika očekivanja da će se stvari preko noći promijeniti", rekao je Milatović, navodi se u saopštenju.

Siguran sam, dodao je on, da ćemo kao mala zemlja uz pomoć naših strateških partnera, zemalja koje nas najbolje razumiju a sasvim sigurno da je Slovenija jedna od njih dobiti taj novi vjetar u leđa i, prema njegovim riječima, postati punopravna članica Evropske Unije.

"Odgovarajući na pitanje dopisnika RTV Slovenije iz Beograda Boštjana Anžina o mogućnosti rasta prosječne plate u zemlji Milatović je kazao da ako Hrvatska može da ima hiljadu eura, pa sasvim sigurno je da može i Crna Gora kao mali sistem, kao zemlja koja je u smislu prirodnih resursa, kulture, podneblja vrlo slična Hrvatskoj", dodaje se u saopštenju Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

On je dodao da smatra da su u pitanju realne ekonomske stvari koje su ostvarive u okviru mandata jedne stabilne proreformske i proevropske Vlade.

"Priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo zemlje u NATO-u i sankcije Rusiji kao dio zajedničke spoljne i bezbjednosne politike Evropske Unije su završene stvari", kazao je Milatović.

Na pitanje novinarima, kako se navodi, komentarisao je i odnos Crne Gore prema Srbiji i Rusiji i uticaj Srpske pravoslavne crkve.

"Znate da je upravo gospodin Đukanović donio pitanje crkve u svakodnevnu politiku. Ono je stavljeno ad akta. Mislim da sada i političari u Crnoj Gori imaju negdje fokus na temama koje su od suštinske važnosti za građane, a to su ekonomski i životni standard, vladavina prava i evropske integracije. Dok su nas dijelili i stavljali fokus na te podjele, ono što se dešavalo je da se jedan mali krug ljudi povezan sa prethodnom vladajućom strukturom snažno obogatio, stalno plašeći narod i promovišući različite neistine o ovakvom ili onakvom uticaju u Crnoj Gori upravo toliko dugo opstajao na vlasti", rekao je Milatović.

On je dodao da će svoj mandat posvetiti cilju da zemlja uđe u Evropsku Uniju i da se nada da će svi politički subjekti pokazati odgovornost u tom smislu.

"I to me najviše brine, da li ćemo zajedno kao društvo uspjeti da se ujedinimo oko nekih zajedničkih stvari ili ćemo se i dalje vrtjeti u krug i biti dio, u najgorem mogućem smislu riječi Balkana, i ne zakoračiti iz njega prema nečemu što znači jedna uređenija Evropska priča", rekao je Milatović.

Bonus video: