Đeljošaj: CEDIS i EPCG da prekinu da sponzorišu IN4S, obećavamo da će portal završiti u paramparčad

"Kao zemlja koja teži da bude prva naredna članica Evropske unije, ova primitivna ciljanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi su neprihvatljiva"

29962 pregleda 155 reakcija 142 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Opština Tuzi
Đeljošaj, Foto: Opština Tuzi

Nik Đeljošaj, predsjednik Albanske alternative i Opštine Tuzi uputio je zahtjev izvršnim direktorima CEDIS-a i EPCG-a, Vladimiru Čađenoviću i Nikoli Rovčaninu da prekinu sva sponzorstva na portalu IN4S, zbog, kako on kaže, bezbrojnih šovinističkih i ratnohuškačkih poruka i objava koje ovaj portal promoviše.

Portal IN4S je juče objavio tekst o lideru Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijanu Vuksanoviću pod naslovom "Sikter bre, Tuđmanovo i Pavelićevo klepetalo", kao i tekst o navodnim antisrpskim uzvicima u Ulcinju sa naslovom "šiptarska svinjarija". Taj naslov je ranije koristio i zloglasni tabloid Informer, blizak srbijanskim vlastima, a IN4S je od ranije prepoznat po sličnim naslovima i tekstovima.

"Obavještavamo vas da smo upravo uputili zahtjev izvršnim direktorima CEDIS-a i EPCG-a, g. Čađenoviću i g. Rovčaninu, da prekinu sva sponzorstva na portalu IN4S. Ovo je ujedno i priprema da se obratimo i ostalim državnim institucijama, do konačnog gašenja ovog kvaziportala. Obećavamo da će ovaj portal završiti u paramparčad kao što je završio i rječnik CANU. Jučerašnji slučaj predstavlja jednu od najvulgarnijih uvreda koje su nanijete jednom autohtonom narodu ove države. Kao zemlja koja teži da bude prva naredna članica Evropske unije, ova primitivna ciljanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi su neprihvatljiva. Nadamo se da će dotične kompanije poštovati osnovne principe civilizacije 21. vijeka i prestati da učestvuju u sponzorstvima na ovom “portalu", istakao je Đeljošaj u saopštenju.

"Obraćamo Vam se sa ovim zahtjevom, uvažavajući Crnu Goru kao demokratsku, multietničku državu i kandidata za članstvo u EU, da prestanete sa sponzorisanjem portala IN4S. Povod za ovaj zahtjev su bezbrojne šovinističke i ratnohuškačke poruke i objave koje ovaj portal promoviše, nastojeći da podstakne podjele među ljudima ciljajući na sve one koji pripadaju drugoj naciji ili vjeri", kazao je lider AA i predsjednik Opštine Tuzi.

"Jučerašnji slučaj, kada je jedan autohton narod u Crnoj Gori vrijeđan na najvulgarniji mogući način, samo je jedan od brojnih slučajeva zloupotrebe medija i društvene arene koje koristi ovaj portal. Niko nema pravo da vrijeđa nikoga, niko nema pravo da upire prstom u bilo koga zbog njegove nacije, jezika, rase ili bilo koje druge pripadnosti", dodao je Đeljošaj.

On je poručio da neće dozvoliti da se jezik koji je 90-ih godina podsticao mržnju i rat ponovo koristi i promoviše putem medija, u ovom slučaju preko portala IN4S.

Istakao je da samo zaustavljanjem ovakvih akcija, Crna Gora može da se uskladi sa sistemom EU, "a same vrijednosti velike evropske porodice zasnovane su na multietničnosti, ravnopravnosti svih ljudi, protiv govora mržnje."

Đeljošaj je poručio da je prije nekoliko godina, u veoma sličnom slučaju, takođe pravno dokazano da pojam "šiptar" predstavlja uvredu i uvredljiv govor za Albance, te da je ta presuda potvrđena i od strane Višeg suda.

"Iz tog razloga, pošto se Crnogorski elektrodistributivni sistem i Elektroprivreda Crne Gore pojavljuju na portalu u kutku za sponzorstva, još jednom Vas molimo da isključite sponzorstvo na portalu IN4S, dajući jasan signal da govoru mržnje, šovinizmu i mržnji prema manjinskim narodima nije mjesto u Crnoj Gori. S tim u vezi, izražavamo nadu da ćete pozitivno odgovoriti na ovaj humani, evropski i demokratski apel", zaključio je Đeljošaj.

Bonus video: