I bivše kolege smjenjuju Čekić

Ako aktuelna predsjednica Gusinja danas bude smijenjena, na njeno mjesto bi mogao doći Sanel Balić (BS)

17224 pregleda 1 komentar(a)
Odbornici glasaju da li ostaje na funkciji: Anela Čekić, Foto: BORIS PEJOVIC
Odbornici glasaju da li ostaje na funkciji: Anela Čekić, Foto: BORIS PEJOVIC

Ako predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić (DPS) bude smijenjena na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta, moguće je da odmah bude izabran i njen nasljednik, predsjednik Opštinskog odbora Bošnjačke stranke (BS) Sanel Balić.

Inicijativu za smjenu Čekić potpisalo je i troje odbornika koji su izabrani sa liste Demokratske partije socijalista (DPS) Harisa Laličić, Adis Pirović i Samira Radončić Šaljanin.

Laličić je potvrdila “Vijestima” da je potpisala inicijativu, te da nastupa kao nezavisna odbornica pošto je ranije napustila DPS, dok Šaljanin i Pirović nijesu odgovarali na pozive i pitanja “Vijesti”.

Inicijativu za smjenu Čekić potpisala su i dva od tri odbornika vladajućeg BS-a, sedam odbornika takođe vladajuće Albanske koalicije, kao i šest od sedam odbornika opozicionog SD-a, te po jedan Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijalističke narodne partije (SNP).

Prema saznanjima Televizije Vijesti, Balić ima podršku dva odbornika BS-a, ali ga je neformalno podržalo sedam odbornika SD-a i tri odbjegla iz DPS-a, što je ukupno 12, dok se očekuje da za njega glasa i sedam odbornika Albanske koalicije. Moguće je da se njegov izbor nađe već na današnjoj sjednici SO Gusinje, nakon smjene Čekić.

Smjenu predsjednice opštine pokrenula je Bošnjačka stranka, jer je Čekić razriješila dva njihova opštinska sekretara. Čekić je razriješila dužnosti sekretara za finansije Miralema Bekteševića i oduzela nadležnosti sekretarki za opštu upravu Samri Balić, nakon čega je Bošnjačka stranka saopštila da je ovakvim potezom dovela u pitanje opstanak koalicije u Gusinju i najavila da će na to imati adekvatan odgovor.

Balić je prije dva dana rekao da su podržali inicijativu za smjenu Čekić, jer smatraju da se nakon skoro deset godina od kako je na čelu opštine, ne može pohvaliti rezultatima.

“Žao nam je, ali lokalni DPS kao da ne želi da prihvati činjenicu da su promjene dobre. Na sve načine pokušavaju da spriječe nešto što je nemoguće spriječiti, služe se raznim opstrukcijama”, kazao je Balić.

On je rekao da će o nezakonitim odlukama, u vezi sa razrješenjem njihovih sekretara, odluku dati sudski organi.

“Mi smo zajedno sa albanskim partijama i svim drugim partijama u Gusinju osim DPS-a podržali ovu inicijativu i vjerujem da će Gusinje uskoro dobiti novu lokalnu upravu”, kazao je Balić.

Čekić se nije izjašnjavala o inicijativi koja je pokrenuta za njenu smjenu.

Lokalnu vlast u Gusinju čine DPS, Bošnjačka stranka i Albanska koalicija. Redovni lokalni izbori u Gusinju trebalo bi da budu održani naredne godine.

Bonus video: