Šćekić: Dozvoliti građanima da se slobodno izjasne na popisu, osloboditi se stega i zabluda prošlosti

Potpredsjednik SNP-a i ministar zdravlja reagovao je na izjavu Đeljošaja u kojoj navodi da Vlada mora da odloži popis za 30 dana

9546 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Šćekićć, Foto: Luka Zeković
Šćekićć, Foto: Luka Zeković

Svaki zahtjev za odlaganje popisa je odlaganje smjernica za bolje sjutra i izazivanje nepotrebnih tenzija koje smo, nadam se, prevazišli ili makar pokazali da možemo prevazići, saopštio je potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

On je reagovano na izjavu predsjednika popisne komisije opštine Tuzi Nika Đeljošaja u kojoj navodi da Vlada mora da odloži za 30 dana popis jer, kako je naveo, neće biti sproveden "po standardima i zakonu".

"Svi koji iskreno vole Crnu Goru treba da daju doprinos da se poštuju Ustav i zakoni, i da se kroz sve takve procese omogući da se svaki građanin osjeća slobodno i iznese nesmetano svoj stav i rasterećeno odgovori na određena pitanja koja su plod već ustaljene prakse", kazao je Šćekić.

Podsjetio je na potpisivanje Memoranduma o saradnji.

"Memorandum je upravo pokazao jednu dobru namjeru da se sve tenzije koje su plod nekog prethodnog perioda spuste i prevaziđu, da se vrati razumijevanje i poštovanje razlika među narodima u Crnoj Gori, i da se svi osjećamo kao neodvojivi dio naše velike Crne Gore, a da će upravo ovi procesi pokazati taj potrebni duh, da demokratski iskoračimo naprijed", naveo je Šćekić.

Poručio je da se treba osloboditi "stega i zabluda prošlosti", te dozvoliti građanima da se "napokon slobodno" izjasne, bez pritiska kakav je, kako smatra, postojao u prethodnom periodu.

"Ono što je, takođe, interes svih u Crnoj Gori jeste mnogo bolja socioekonomska situacija, na čemu je 43. Vlada do sada značajno doprinijela, a kroz popis treba da dobijemo vrlo relevantne odgovore, kako bi mogli na tim pokazateljima da usmjerimo Crnu Goru u pravcu razvoja i napretka, i boljeg života za sve naše građane", rekao je Šćekić.

Tehnička pitanja, ocijenio je, ne smiju biti potencirana kao problem i podignuta na nivo neregularnosti.

"Naprotiv, ako su zakonita i mogu pomoći unapređenju, bez nekih zadnjih namjera, onda ih treba i razmotriti i unaprijediti i iz tog razloga pozivam i MONSTAT da sagleda sve sugestije, kako bi se popisni proces sproveo što preciznije i kako bi nakon 12 godina imali relevantne podatke", zaključio je Šćekić.

Bonus video: