Mandić: Korać je komunistički aparatčik, toliko hvalospjeva na račun Spajića nisam nikad čuo

Bez odgovora Milatovića, Spajića i Abazovića na pitanja o njihovim sastancima sa Koraćem

31086 pregleda 103 reakcija 92 komentar(a)
Nismo znali ko je: Mandić, Foto: Luka Zeković
Nismo znali ko je: Mandić, Foto: Luka Zeković

“Milo Božović je pozvao Milana Kneževića i mene da upoznamo jednog njegovog prijatelja. Mi nismo ni znali ko je taj čovjek kome je tog dana bio rođendan. Sjedjeli smo nekolika sata i razgovarali na različite teme. Ja sam ga tada sreo u Beogradu. Onako čovjek, pravi komunistički aparatčik koji je radio negdje u Geneksu, bio šef kabineta čuvenom Mikiju Savićeviću. I onda ti ljudi koji su bili marginalci u vremenima kad se pravi karijera imaju potrebu da se pod stare dane predstavljaju kako su upravljali svim tokovima”, kazao je Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije, komentarišući intervju Zorana Koraća “Vijestima”.

Odgovarajući na pitanje kako je došlo do susreta sa Koraćem, Mandić je rekao da nije tražio da se vidi sa “tim čovjekom” i da je “iz najbolje namjere Milo Božović organizovao sastanak jer je mislio da je to najbolji put da se mi predstavimo međunarodnoj zajednici”.

Korać
Koraćfoto: Goran Srdanov

Mandić je u emisiji “Načisto” na TV Vijesti rekao da je zaključio “da to ne samo da nije bio dobar, već pogrešan put”, nakon što je vidio intervju.

“Meni je sve bilo jasno kad smo popričali. Toliko hvalospjeva na račun Milojka Spajića ja nisam nikad čuo. Na drugoj strani, nije za vašu emisiju kako se izražavao o njegovom najbližem saradniku koji je danas predsjednik Crne Gore. Ne bih ja trošio vreme na njega. To su oni stari komunistički obavještajci”, kazao je Mandić.

Korać je rekao da su ga u Beogradu posjetili tadašnji čelnici Demokratskog fronta Mandić, Milan Knežević i Božović, trenutno pritvoreni predsjednik Opštine Budva.

“To je trajalo 10 minuta. Htjeli su da saznaju kakav je moj stav po pitanju Milojka Spajića”.

Korać je rekao kako je njih trojicu bunilo to što “ne znaju ko je zapravo Milojko Spajić”.

Rekao je da im je prenio da on zna o Milojku samo ono što mu piše u biografiji, ali da, bez obzira na to, Spajića smatra velikom nadom i draguljem Crne Gore i da će se potruditi da Milojko Spajić u međunarodnoj zajednici dobije odgovarajući tretman i to zajedno sa Jakovom Milatovićem jer je taj dvojac, prema Koraćevom mišljenju, dobitna varijanta za ovu zemlju.

“Sastanak je nakon 10 minuta završen. Rekao sam im da nemam šta sa njima da razgovaram, da me ovdje ne interesuje niko drugi, osim Milojka Spajića, i da neću da se miješam u te stvari, kazao je Korać u intervju “Vijestima”.

U pripremama za intervju, “Vijesti” su 20. septembra pitale predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da li se ikada susreo sa Zoranom Koraćem, ako jeste o čemu su razgovarali i po kom osnovu je primio Koraća.

Slična pitanja su istog dana upućena i premijeru Dritanu Abazoviću i Spajiću. Niko od njih trojice nije odgovorio.

Spajić nije odgovorio ni na pitanje da li je tačno da mu je Korać omogućio sastanak sa Sinišom Malim, srpskim ministrom finansija.

“Nula istine je u tome. U svom životu nikada nisam imao sastanak sa Sinišom Malim. Imam svoje viđenje, imam svoje kriterijume. Sastanak Siniše Malog i Milojka Spajića je mimo mog saznanja”, kazao je Korać u intervjuu.

On je rekao da je tri puta razgovarao sa Abazovićem. “Sretao sam se sa Artanom Kurtijem, to je valjda Dritanov najbolji prijatelj, razgovarao sam jednom sa Borisom Bogdanovićem iz Demokratske Crne Gore, u izbornoj noći sam se rukovao sa Aleksom Bečićem, ali vjerujem da taj čovjek nije ni znao kako se ja zovem, jer sam razgovarao sa Dritanom, pa mu je on rekao “ovo je moj prijatelj”, nabrojao je Korać u intervjuu svoje sagovornike iz političkog establišmenta Crne Gore.

Jedini koji je odgovorio na pitanja “Vijesti” bio je Žarko Mišković Krole, crnogorski biznismen.

“Kao odgovor na pitanja upućena meni, ovim putem Vas informišem da sa g. Zoranom Koraćem nijesam ni ja niti moja firma ostvarili nikakav vid poslovne saradnje ni u Crnoj Gori niti u Srbiji, već je naš odnos isključivo prijateljske prirode duže od 20 godina”, kazao je Mišković.

U crnogorskoj javnosti spekuliše se da je Zoran Korać najzaslužniji što je u januaru 2019. godine Miškovićeva kompanija “Kroling” postala vlasnik atraktivnih i vrijednih nekretnina u srcu Boke Kotorske u Prčanju. Odlukom Vlade Republike Srbije nekretnine prčanjskog Instituta “Vrmac” zamijenjene su za Miškovićevu šestospratnicu u Beogradu.

“To su gluposti. To ne želim ni da komentarišem”, kazao je Korać u intervjuu “Vijestima”.

U Koraćevom institutu i dugogodišnji menadžer Vučićeve kampanje

Jedan od članova Savjetodavnog odbora Koraćevog Institituta za politiku i ekonomiju jugozapadne Evrope (IPESE) je i Srulik Ajnhorn, osnivač izraelske marketinške i PR kompanije Perception, sa “posebnom ekspertizom za izborne kampanje i krizni menadžment”.

Ajnhorn je “posljednjih godina bio strateški savjetnik i menadžer kampanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući i onu tokom Vučićeve pobjedničke kampanje za njegov drugi mandat na predsjedničkim izborima početkom aprila”, pisao je “Jerusalem post” u maju prošle godine.

Ajnhorn je “savjetovao premijera Benjamina Netanjahua u posljednjih pet izbornih kampanja, što je kulminiralo trijumfalnim povratkom na funkciju 1. novembra 2022”, stoji na sajtu kompanije “Perception”.

Korać je untervjuu “Vijestima” rekao da je doveo u Beograd Izraelca Asafa Elsina, “maga političkih kampanja”, koji se u Vučićevom timu bavi istraživanjima javnog mnjenja.

Pored Ajnhorna, u Savjetodavnom odboru IPESE, osnovanom početkom ove godine su i Marija Nikoleta Gaida, Georgios Elmalis, Dalibor Miloš, Dragan Bisenić, Gregori Minjack i Nikola Žarković.

Na sajtu stoji da je Gaida, između ostalog, “italijanska i američka državljanka, glumica koja je prešla u privatnu diplomatiju, pokrenula je brojne posredničke inicijative u Sahelu, u bliskoj saradnji sa italijanskom državom i u skladu sa italijanskim obavjheštajnim službama”.

Minjack je “izgradio međunarodnu karijeru koja je uključivala savjetovanje za kampanje i komunikacije za političke stranke i građanske grupe u bivšem Sovjetskom Savezu, na Balkanu i u južnoj Aziji”, a otvorio je prvi rezidencijalni program američkog Nacionalnog demokratskog instituta u Rusiji 1992. godine, stoji na sajtu.

Novinar i spoljnopolitički komentator Dragan Bisenić je bio sedam godina ambasador u Egiptu, a nedavno je imenovan za ambasadora Srbije u Rijadu, u Sadijskoj Arabiji.

Bonus video: