Mandić ne kreće sa Cetinja?

U prijestonici se, prema zakonu, održava prva sjednica redovnih zasjedanja Skupštine, ali za kršenje te odredbe nema sankcija. Tehnički nije moguće sjednicu održati ove sedmice, rekli su iz PES-a

75045 pregleda 224 reakcija 120 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović

Skupština će novu vladu Crne Gore birati početkom naredne sedmice, najvjerovatnije u Podgorici, a ne na Cetinju kako je zakonom propisano, jer je riječ o prvoj sjednici redovnog, jesenjeg zasjedanja parlamenta.

Sjednicu zakazuje predsjednik Skupštine, a to će, prema postignutom dogovoru među konstituentima nove vlasti, biti lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić. Prema njihovom koalicionom sporazumu, on će za šefa parlamenta biti izabran istog dana, prije izbora vlade, u nastavku konstitutivne sjednice Skupštine, koja je počela 27. jula. Nastavak te, vanredne, sjednice, za koju nema prepreka da se održi u Podgorici, treba da zakaže najstariji poslanik, u ovom slučaju Milan Lekić iz koalicije Za budućnost Crne Gore.

Iz Skupštine nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li će obje sjednice biti održane u Podgorici ili na Cetinju, ili će nastavak konstitutivne sjednice biti u Podgorici, a sjednica na kojoj će se birati vlada na Cetinju.

Na ta pitanja juče nisu odgovorili ni Mandić ni njegova stranka.

Međutim, “Vijesti” iz više izvora saznaju da Mandić ne želi da sjednica bude održana na Cetinju. Jedan sagovornik “Vijesti” tvrdi da je to navodno “zato što je u toku kampanja za popis”, dok drugi kaže da su razlozi i tehničke prirode, jer bi poslije izbora Mandića, poslanici morali putovati na Cetinje da biraju vladu.

Početkom sedmice nastavak vanredne i nova sjednica parlamenta: sa konstitutivne sjednice
Početkom sedmice nastavak vanredne i nova sjednica parlamenta: sa konstitutivne sjednicefoto: Luka Zekovic

U članu 10 Zakona o prijestonici navedeno je da se “u Prijestonici održava prva sjednica redovnih zasjedanja Skupštine Crne Gore”. Zakon, međutim, ne sadrži kaznene odredbe, tako da Mandić za eventualno kršenje ovog člana neće snositi nikakve sankcije.

Stručnjak za skupštinsku proceduru rekao je “Vijestima” da ima i drugih, “tehničkih poslova”, koje treba završiti nakon što se izabere šef parlamenta. “Mora se izabrati barem Administrativni odbor, koji bi konstatovao formiranje poslaničkih klubova, a potom i održati kolegijum predsjednika Skupštine koji bi odlučio da se sjednica o izboru vlade održi istog dana. Zahtjevno je, ali nije neizvodljivo”, rekao je taj ekspert.

U medijima se do juče spekulisalo da će obje sjednice Skupštine biti održane ove sedmice, ali, kako su objasnili iz Pokreta Evropa sad (PES), to nije moguće iz prvenstveno tehničkih razloga.

PR tim PES-a, koji čini okosnicu nove vlasti, “Vijestima” je saopštio da proces koji prethodi izboru vlade u Skupštini obuhvata izradu ekspozea budućeg premijera, u koji je neophodno da svaki od budućih ministara ugradi viziju resora kojim će upravljati u naredne četiri godine.

“Kako još nijesu svi predlozi kandidata za buduće ministre verifikovani na partijskim organima subjekata koji ih delegiraju, a ekspoze je neophodno dostaviti najmanje tri dana prije sjednice na kojoj se isti obrazlaže, tehnički nije moguće sjednicu održati ove sedmice. Dodatno, informisani smo da nijesu svi poslanici buduće parlamentarne većine u Crnoj Gori ove sedmice, pa će se sjednica iz ova dva razloga održati početkom sljedeće sedmice”, kazali su.

Prema koalicionom sporazumu o formiranju nove vlasti, kojeg je prošle sedmice potpisalo lideri 11 partija, novu vladu činiće PES i dio njegovih koalicionih partnera, Demokrate, Socijalistička narodna partija (SNP), Albanski forum i Albanska alijansa. ZBCG, kojem je pripalo mjesto šefa parlamenta, vladu će podržavati iz parlamenta, a izvršnu vlast treba da uđe do kraja 2024.

SNP je sinoć objavio da će sadašnji potpredsjednik vlade, ministar poljoprivrede i šef stranke Vladimir Joković biti kandidat za resor poljoprivrede a da će potpredsjednik stranke Dragoslav Šćekić, i dosadašnji ministar zdravlja, biti predložen da preuzme resor sporta i mladih, kao i “mjesto potpredsjednika za regionalni razvoj”. Međutim, takvo mjesto nije predviđeno sporazumom o novoj parlamentarnoj većini, koji je prošle sedmice potpisao i Joković. O takvoj sinoćnjoj odluci predsjedništva partije trebalo bi da se u četvrtak izjasni Glavni odbor SNP.

Glavni odbor (GO) PES-a prošle sedmice je predložio svoje ministre. Za ministra vanjskih poslova predložen je Filip Ivanović, za ministarku evropskih poslova Maida Gorčević, ministarku prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, a za ministra finansija Novica Vuković. Kandidat za ministra pravde je Andrej Milović, za ministra zdravlja doktor Vojislav Šimun, a za ministarku rada i socijalnog staranja je Naida Nišić. Za ministra energetike i rudarstva predložen je Saša Mujović, za ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, a za ministra saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

I Predsjedništvo Demokrata je predložilo svoje kandidate. Tako je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić kandidat za zamjenika premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica za potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.Demokrate su odlučile i da Boris Bogdanović bude kandidat za ministra unutrašnjih poslova, a Dragan Krapović za ministra odbrane. Sadašnji predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović predložen je za ministra turizma, ekologije i održivog razvoja, a Tamara Vujović za ministarku kulture i medija.

Albanske partije još nijesu zvanično odredile svoje kandidate za članove vlade.

URA neće podržati Mandića

Premijer u tehničkom mandatu i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je juče da njihova četiri poslanika neće podržati Andriju Mandića za predsjednika parlamenta.

“Od momenta kad se izabere nova vlada i skupštinska većina, mi ćemo biti opozicija. Zašto bismo podržali kad nismo dio većine? Ti koji stvaraju većinu i glasaju”, rekao je Abazović novinarima u vili “Gorica”.

Bonus video: