BLOG Rasprava o Vladi: "Izdaja", "četnici i partizani", zaduženje...

Na sjednici Skupštine Crne Gore izabrana je nova Vlada

135126 pregleda 96 reakcija 96 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Boris Pejović
Sa sjednice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2023. 07:06h
Završeno
07:10h

Mandić je rekao da je završen današnji rad i da će poslanici o nastavku biti blagovremeno obaviješteni.

07:08h

Spajić je položio zakletvu:

"Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno", rekao je on.

07:07h

Milojko Spajić je u zvršnoj riječi kratko rekao da su sve kritike notirane i na njih će blagovremeno odgovoriti. Izvinio se zbog toga što se ponekad smijao, kaže nije želio nikoga da uvrijedi već je pozitivna osoba.

Vlada je izabrana, za je glasalo 46 poslanika, 19 protiv i jedan uzdržan

U sali nije bilo poslanica Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejoić, te poslanika GP URA i BS.

06:47h

Boris Mugoša (SD) pitao je da li je pristojno imati 19 ministara i pet potpredsjednika.

"Mislim da to nije pristojno. Onda imamo ovaj model rekonstrukcije da za godinu dana imamo 23 ministra i šest potpredsjednika, ovo je ludilo. I onda mi neko priča o napumpavanju rashoda", rekao je Mugoša.  

06:42h

Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crna Gora) je rekao da smo od juče obnovili kompletnu istoriju 6, 7. i 8. razreda, sve što se dešavalo od 1941. do 1945.

Rekao je da, iako u Ujedinjenoj nijesu zadovoljni tokom pregovora o vladi, postignuta je većina koju su željeli.

"Žao nam je što nijeste razumjeli našu dobronamjernost kada smo sklapali većinu. Gorak ukus nam malo ostavlja pokušaj omalovažavanja Ujedinjene Crne Gore i što ste takvim postupanjem učinili da budemo uzdržani, a dobili smo većinu koju smo željeli. Ipak novoj vladi želimo uspjeh jer nijesmo politička zlopamtila", rekao je Dobričanin.  

06:32h

Aleksandra Despotović (DPS) rekla je da je zabrinuta za evropski put Crne Gore i da u ekspozeu ne vidi algoritme primjene određenih mjera.

"Vrlo je odokativno napisan ovaj ekspoze. Ne mogu se ekonomske reforme sprovoditi bez dobre političke podloge i praćenja važnih procesa. Nijeste nas ubijedili da vaš program Evropa sad 2 jeste održiv ekonomski i da ima stabilnu političku podlogu", kazala je Despotović mandataru Milojku Spajiću.  

06:22h

Zoja Bojanić Lalović (DPS) kazala je da joj je Spajić bio simpatičan i da je podsjetio na neke njene učenike koji su pretrčali preko neke teme i tako šarmirali odjeljenje.

Rekla je da su takvi učenici kasnije bili najbolji u svom poslu.

Zamolila ga je da se ne oslanja na praksu prethodne vlade.

"Sada birajte način kako ćete političke podjele rješaavti, a da pri tom sačuvate profesionalca i čovjeka", rekla je Bojanić Lalović.  

06:13h

Poslanica DPS-a Sonja Milatović kazala je da odlazi politički cirkus kakva je bila prethodna Vlada koja je na najgori mogući način prodala državu i to ni manje ni više nego pod dirigentskom palicom Dritana Abazovića.

Ona je kazala da je Dritan Abazović najveći izdajnik u istoriji Crne Gore.

"I evo dok se formira nova, očigledna antiveropska vlada, dok se kabinet formira uz pomoć DF-a, preostaje mi da pitam gdje su se tokom svih ovih godina krili svi ti pusti i silni evropjeci", rekla je Milatović.  

Izmjena: 06:20h
06:07h

Poslanik DPS-a Dušan Raičević rekao je da će vlada biti klimava i puna raznoraznih optužbi.

Raičević je rekao je da je jako razočaran što je u ekspozeu vidio samo jednu rečenicu o problemima lokalnih samouprava i da nije jasno kako će se ti probleme rješavati.

"Kao ekonista sam očekivao da će u ekspozeu biti dominantno riječi o programu Evropu sad 2. Možda smo o tom prpogramu trebali da govoirmo sa poslanicom Pejović koja je kako sam čuo jedna od glavnih kreatora tog programa", rekao je Raičević.

Izmjena: 06:20h
06:02h

Predsjednik Hrvatske građanske iniciative (HGI) Adrijan Vuksanović rekao je da neće podržati vladu.

On je rekao da još vjeruje da je vlada plod političke realnosti, nužde, a ne želje samog premijera.

Poručio je da stabilnost jedne vlade ne čini aritmetika, već principi, a koji su principi ostaje da se vidi.

"Nećemo podržati ovu vladu iz istog razloga iz kojeg njesmo podržali Mandića za predsjednika parlamenta jer će vlada zavisti od bivših članica DF-a i nećete ih moći prevspitati", rekao je Vuksanović.

Izmjena: 06:19h
05:24h

Drita Lola, poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) kazala je da se danas desila rehabilitacija jednog političara iz 90-ih.

"Uplitanje Srbije u crnogorske političke procese nije tajna, ali imajući u vidu da Srbija nije shvatila svoju ulogu u zločinima 90-ih i da politička moć rehabilatacijom Mandića korespondira sa njenim ciljevima, može se reći da je Crna Gora i zvanično u čeljustima velikosrpskog nacionalizma", rekla je Lola.

05:11h

Nikola Zirojević, poslanik Socijaldemokrata (SD) rekao je da na Jutjub kanalu Skupštine sjednicu gleda oko 1.500 građana i "u ovo doba se gleda samo Zadruga i Skupština".

Rekao je da je sa ovakvom strukturom vlasti Spajić krenuo pogrešnim putem ka cilju da smanji socijalne i etno-nacionalne podjele.

04:58h

Poslanik DPS-a Nikola Milović ocjenio je da političko okruženje definiše ekonomsku stvarnost Crne Gore.

"A nju karakterišu nepredvidivost i nesistematičnost. Imaćemo sudar dva ekonomska koncepta, i ne znam s kojim modelom će g. Spajić izaći pred građane. Izostala je konkretizacija realizacije ekonomskih ciljeva vlade", objasnio je.

04:51h

Ana Novaković Đurović, poslanica Građanskog pokreta URA kazala je da su građani čekali mandatara Milojka Spajića do posljednjeg roka da formira vladu.

"Formiraćete vladu sa manjinskom podrškom, iako ste bili veliki kritičar tog koncepta. Vaša paradigma nijesu bili ni principi ni vrijednosti, jer nije bilo govora ni o proincipima ni vrijednostima, čuli smo samo kako ste dijelili resore", istakla je Novaković Đurović.

Kazala je da je 42. vlada zaustavila Prostorni plan, a da je 43. vlada dovela do njegove realizacije.

Tvrdi da izvještaj Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori neće biti najgori, kako tvrdi Spajić i da je Abazovićeva vlada uradila dosta na putu ka EU, ali nije mogla zatvoriti nijedno poglavlje dok se ne dobiju završna mjerila za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava.  

Izmjena: 04:56h
04:37h

Poslanik DPS-a Jevto Eraković, rekao je da tok sjednice govori da "sklepana vlada" ne može dugo trajati.

"Vidimo pseudo, prozapadnu većinu. Umjesto GP URA, njeno mjesto preuzimaju PES i pojedine albanske partije. Pseudograđanske stranke samo su tkivo na kojem parazitira najgori i najcrnji balkanski nacionalizam. Paraziti su pristuni na domaćinima - prvo na Uri, a potom na PES-u", kazao je.

Eraković je naveo da je program Evropa sad 2 kao NLO (neidentifikovani leteći objekat).

"Svi o njemu pričaju, a niko ga nije vidio", kazao je Eraković.

04:28h

Jevrosima Pejović, nezavisna poslanica rekla je da je u prethodnom periodu cijela javnost imala priliku da čuje njen stav o oovj temi.

"Isključena sam iz Pokreta Evropa sad (PES) zbog nepoštovanja odluka Glavnog odbora (GO), a onda bi se mandatar sam isključio jer je formirao vladu mimo odluka GO. Bilo bi krajnje nepricipijelno da glasam protiv ove vlade, iako sam tražila širu podršku. Ipak, imam neke bojazni zbog čega ne bih mogla ni da je podržim", rekla je Pejović.

Poručila je da će ostati uzdržana kod glasanja o vladi.

Ona je dodala da strahuje zbog neprincipijelnosti i da se ona Orvelovska "Svi ljiudi su jednaki samo su neki nejednakiji", ne preseli iz partije u vladu.

Ona je rekla da ima podatke iz popisa iz 2011. prema kojima je jedna trećina stanovništva nepismena, ima nepoptunu osnovnu školu ili samo osnovnu. 

"Mislim da sam ovdje u ime onih sa invaliditetom oštećenim vidom koji nijesu imali prilike da pročitaju ekspoze mandatra", rekla je Pejović.

Pohvalila je zastupljenost žena, ali je kazala da je zabinjavajuće što će se na čelu Ministarstva evropskih integracijama naći neko ko nema nikakvog iskustva.

Kazala je i da je budući ministar pravde njoj prijetio.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić zatražio je pauzu do dolaska mandatara, a potpredsjednik Skupštine Boris Pejović pitao je na osnovu čega.

Spajić je u tom momentu ušao u salu.

Poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Slaven Radunović kazao je da ne pravi razilku je li tu budući premijer ili nije, kada se o njemu i ne govori, već se govori o četnicima i partizanima, i provocira kako bi rasprava trajala što duže.

Poručio je da će se sjednica završiti.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik te partije Danijel Živković odgovorio je da se ne radi ni o kakvoj opstrukciji, već o komentarima na ono što je Spajić izložio, a sjednica može da se odloži za sjutra.

Izmjena: 04:38h
04:16h

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić ponovo je tražio da u salu dođe mandatar Milojko Spajić, koji je prethodno izašao iz sale.

Filip Ivanović (PES) poručio je da se poslanici drže teme i da je ovo priča o 44. vladi a ne 44. godini...

"Zašto bi mandatar bio tu kad ne raspravljate o njemu?", rekao je Ivanović.

Izmjena: 04:32h
04:12h

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević, ocijenio je da je besmisleno govoriti u četiri ujutru.

"Ovakva tema zaslužuje da bude elaborirana u vremenu kad bi javnost mogla da čuje šta to nudite, a čemu oponirate. Teško javnost sad može zadovoljiti svoju potrebu da zna i da čuje", naveo je.

Rakočević je rekao da je zakazivanje sjednice u 12 sati poslije ponoći - opstrukcija.

On je kazao da DPS pruža ruku saradnje svima koji Crnu Goru vide kao građansku, antifašističku, u Evropi, u evroatlantskim integracijama.

04:04h

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik te partije Danijel Živković kazao je da ga je poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj iznenadio sa tim što je kazao, kao čovjek, "makar zbog dobrog što je DPS uradio za albanski narod i utemeljivanju građanskog društva".

"Vama sa srećom u novoj koaliciji, ne zaboravite šta je bilo u prethodnom periodu, a to je zahvalnost DPS-u i prorgresivnim snagama koje su spašavale multietnički sklad od one politike koji ste Vaši m glasom doveli na čelo parlamenta", rekao je Živković.

Camaj je odgovorio da ne mogu biti robovi onoga što je DPS učinio, ali da DPS nije mogao da napravi većinu.

03:59h

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj je, odgovarajući poslaniku DPS-a Nerminu Abdiću, rekao da DPS identifikuje državu sa sobom.

"Dali smo vam priliku da je gradite kao građansku državu, ali ste se posvetili drugim aktivnostima. Zato što ste tu gdje ste, niko vam nije kriv, nego vaša politika", rekao je Camaj.

Poslanik Albanskog foruma je rekao da je više puta ponovio da će "radije s četnicima, nego s lopovima".

"Nisam slučajno pomenuo besu. Ako smo govorili da ćemo, ko bude to (principe) potpisao, ići s njima, nemamo taj luksuz da kažemo - e sad nećemo. Mi smo kampanju bazirali na tome da ćemo biti dio vlasti. Naš je cilj da budemo dio vlasti, bio tamo četnik ili partizan. Želimo da Albanci budu uključeni, interisani, da ostanu ovdje...", kazao je Camaj.

Bonus video: