Udruženje pravnika: Najava Vlade o izmjenama zakona o popisu u koliziji sa stavom da će popis početi 30. novembra

"Da li je moguće za 25 dana izraditi i usaglasiti izmjene, usvojiti prijedlog Zakona na Vladi, održati raspravu u parlamentu, Zakon objaviti u "Službenom listu", te imati dovoljno vremena za njegovo stupanje na snagu?"

7319 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore

Najava da će Vlada pristupiti izmjenama i dopunama zakona, kojim se uređuje postupak popisa, predstavlja korak u pravom smjeru u cilju boljeg uređenja pitanja od značaja za unos, obradu i kontrolu popisnih podataka, smatraju u Udruženju pravnika Crne Gore (UPCG).

Ta javno saopštena odluka, kako su rekli, u koliziji je sa imperativnim stavom da će se sa postupkom popisa početi 30. novembra.

"Iz tog razloga ozbiljno se postavlja pitanje da li je moguće za 25 dana izraditi i usaglasiti izmjene, usvojiti prijedlog Zakona na Vladi, održati raspravu u parlamentu, Zakon objaviti u "Službenom listu", te imati dovoljno vremena za njegovo stupanje na snagu", navode iz UPCG.

Dodatno se nameće, kazali su oni, pitanje šta je sa vremenom potrebnim za njegovu implementaciju i dodatne radnje koje će, shodno izmjenama i dopunama Zakona, MONSTAT morati da preduzme, dodali su, u cilju unapredjenja postupaka prikupljanja i elektronske obrade podataka.

"Udruženje pravnika Crne Gore poziva nosioce javnih funkcija da usaglase stavove po ovim pitanjima, kako bi civilno društvo, akademska zajednica i strukovne organizacije, imale povjerenje u planirani proces i prepoznale stvarnu volju vlasti da žele da omoguće široj društvenoj zajednici da svojim prijedlozima i sugestijama pomogne da se proces popisa sprovede u zakonitom i od svih prihvatljivom postupku", stoji u saopštenju.

Bonus video: