Bakić izabran za predsjednika Opštine Kolašin

Za Bakića je osim odbornika koje čini vladajuću vlast glasao i nosilac opozicione liste Grupa birača Za naš Kolašin Momčilo Vukčević

16568 pregleda 64 reakcija 64 komentar(a)
Novi predsjednik Opštine Kolašin: Peko Bakić, Foto: Dragana Šćepanović
Novi predsjednik Opštine Kolašin: Peko Bakić, Foto: Dragana Šćepanović

Glasovima vladajuće većine (Demokrate i Ujedinjena, Demokratski front, Pokret Evropa sad, Socijalistička narodna partija i URA) Petko Bakić izabran je za novog predsjednika Opštine Kolašin.

On je na toj funkciji naslijedio svog partijskog kolegu iz Demokrata Vladimira Martinovića, koji je podnio ostavku, nakon što je postao ministar za turizam, ekologiju, održivi razvoj i razvoj sjevera. Za njega je, osim odbornika koje čini vlast, glasao i nosilac opozicione liste Grupa birača „Za naš Kolašin“ dr Momčilo Vukčević.

Bakić je, kako piše u njegovoj biografiji, dostavljenoj odbornicima, „završio mašinsku školu i zapošljen u Službi zaštite i spašavanja“. Oženjen je i ima troje djece. Dugogodišnji je predsjednik opštinskog odbora (OO) Demokrata.

Novi predsjednik Opštine je najavio nastavljanje započetih projekata, pozvao opoziciju da konstruktivno sarađuje u korist građana i kazao da se raduje što dolazi na funkciju nakon što su uspostavljeni mehanizmi odgovornog upravljanja

SO Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

„Građani Kolašina očekuju redovnost i efikasnost opštinskih službi prema njima. Mi smo tu da služimo građanima Kolašina, da budemo njihov servis. Radujem se što na ovu funkciju stupam, kada su već razrađeni mehanizmi odgovornog upravljanja i funkcionisanja. Nastaviću da insistiram na ranije uspostavljenom opredjeljenju da vlast u našoj Opštini bude vlast koju će svi gradani Kolašina osjećati kao svoju“, reko je između ostalog Bakić nakon stupanja na funkciju.

Svi predlozi i inicijative koji su u službi javnog intersa, obećao je on, bez obzira sa koje strane dolazile, biće dobrodošle. Bakić je podsjetio na projekte koji su u toku i najavio njihov završteak.

„Radovi na izradi hidrotehničke strukture u ulicama Boška Rašovića, Boška Rašovića 1 i Milivoja Bulatovića su u završnoj fazi, a pored ovih radova građani će dobiti i dodatne sadržaje u vidu novih trotoarskih površina koje prvobitnim projektom nijesu bile predvidene. U navedenim ulicama Opština je uspjela da zamijeni stare azbestne cijevi novim vodovodnim cijevima, čime će stare u potpunosti biti van funkcije. Poslije punih 25 godina, dio Zaobilaznice je dobio novi asfalt, dok se u drugom dijelu izvode radovi na atmosferskoj kanalizaciji čijim završetkom u narednim danima u potpunosti će biti riješen višegodišnji problem oko te saobraćajnice“, kazao je Bakić.

Bakić
Bakićfoto: Dragana Šćepanović

Opozicija je na samom početku sjednice Skupštine opštine (SO) ukazala na, kako su rekli, propuste u proceduri za zakazivanje sjednice. Nedostajalo je, objasnila je odbornica Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Socijledmokrate i nestranačke ličnosti) Marta Šćepanović, između ostalog, konstatovanje ostavke potpredsjednicima i obrazloženje odluke o izboru predsjednika. Nakon jednosatne pauze, ti propusti su ispravljeni.

Odbornici Pokreta su činjenicu da je Bakić preuzeo funkciju, nakon što je Martinović samo deset mjeseci bio predsjednik Opštine, okarakterisali su kao „stavljanje u ruke vrućeg kromipra neispunjenih obećanja i nezavršenih projekata“.

Zamjerili su i što dosadašnji predsjednik Opštine nije bio danas prisutan na sjednici Skupštine opštine. Šćepanović je kazala da su „danas građani Kolašina prevareni i iznevjereni“.

„Cijelo ljeto, umjesto da se bavi problemima grada, tražio se nasljednik i vršio pritisak na ljude da se prihvate te pozicije i evo danas, umjesto obećanog građanima predsjednika Martinovića četiri godine, biramo Bakića za predsjednika, kojem ostaje da rješava sve probleme koje je prethodnik ostavio i ispunjavao ono što on nije. Ono što je dobro za 10 mjeseci koliko je Martinović bio predsjednik opštine, nastavljen je kotinuitet započetih projekata. Međutim, ono što su njegovi projekti, koje je izdejstvao amandmanima, kao što su spomenik mitropolitu Amfilohiju i adaptacija Spomen doma nije započeto ili nije završeno...“, rekla je ona.

Detalj iz Kolašina
Detalj iz Kolašinafoto: Dragana Šćepanović

Ona tvrdi da je Martinović, i prije stupanja na funkciju predsjednika Opštine, u svojim izjavama, najavljivao „odstupnicu“. Objasnila je i da su problemi sa kojima je on ostavio Kolašin brojni i podsjetila na poskupljenje adaptacije Spomen doma, kao i kašnjenje radova u Ulici Boška Rašovića.

Odbornik pokreta "Zajedno gradimo Kolašin" Bojan Zeković kazao da je nepoštovaje SO to što se Martinović nije pojavio na sjednici.

On je zamjerio i što se niko od odbornika vladajuće većine nije javio da kaže „jednu lijepu riječ o sopstvenom kandidatu za predsjednika Opštine“.

Njihova podrška, tvrdi Zeković, svela se „na prokolarnu obavezu „pet proširenih rečenica“ sa šturim podacima iz biografije Bakića“.

„Ružno je to za grad i parlamentarnu većinu. Ja sam razloge protivljenja iskazao javno, jer mislim da Bakić svojom političkom, profesionalnom i akademskom biografijom nije stekao povjerenje da obavlja „prvu funkciju“ u jednom gradu. To misli i veliki dio parlanentarne većine, ali su odlučili samo da ga podrže, ćuteći sve vrijeme iako smo ih pozivali da obrazlože razloge podrške kandidatu“, kazao je Zeković.

Prema njegovim riječima, iako nema razloga za sumnju u Bakićeve dobre namjere, ima u kompetenciju. Sam prstup izbora novog predsjednika je, tvrdi Zeković, uvrijedljiv za građane.

Slične zamjerke imao je i Balša Cvetković iz Pokreta, kao i Gospava Vujisić i Grupe birača, koja je bila uzdržana prilikom glasanja o izboru novog predsjednika. Međutim, ona je pohvalila Martinovića za, kako je kazala, dobru komunikaciju i korektan odnos prema zaposlenim u lokalnoj upravi, kao i rješavanje problema građana, bez obzira na političku pripadnost.

Iz vladajuće većine ćutanje na sjednici na kojoj je Bakić biran, objasnili su racionalitacijom vremena i izbjegavanjem bespotrebnih replika. Tvrde da je današnja sjednica lokalnog parmenta protokolarna, te da nije bilo potrebe za raspravom.

Bonus video: