Đeka: Ništa konkretno nije riješeno; Šehović: Saglasnost oko ključnih pitanja još nema

"Ono što je važno je da radimo zajedno i da dođemo do konsenzusa. Nismo ništa konkretno riješili. Da li se dovodi u pitanje datum? Vidjećemo, nije ništa konkretizovano", rekao je Đeka. "Nisam siguran da do 30. novembra možemo da se dogovorimo", kaže Šehović

58334 pregleda 82 reakcija 84 komentar(a)
Đeka nakon sastanka, Foto: Ana Burić
Đeka nakon sastanka, Foto: Ana Burić
Ažurirano: 07.11.2023. 15:32h

Na sastanku u zgradi Vlade čija je tema popis stanovništva, ništa konkretno nije riješeno.

To je po završetku sastanka kazao ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

"Dato je puno različitih ideja da dođemo do konsenzusa. Žao mi je što kod popisa došlo do političke komplikacije. Zahvalan sam premijeru što je pokrenuo ovo. Jedan od rijetkih slučajeva da premijer vodi širi konsenzus. Nastavićemo još da dođemo do rješenja. Ono što je važno je da radimo zajedno i da dođemo do konsenzusa. Nismo ništa konkretno riješili. Da li se dovodi u pitanje datum? Vidjećemo, nije ništa konkretizovano", rekao je Đeka nakon sastanka.

Lider Socijaldemorkata Damir Šehović kazao je da je današnji sastanak "nešto što svi treba da afirmišemo kao dobar počcetni korak".

"Druga stvar je da je tačno da je bilo pitanja oko kojih smo postigli saglasnost ali oko ključnih pitanja te saglasnosti još nema. Instistirali smo na tezi da je od datuma održavanja popisa važniji dogovor i da spustimo tenzije i da treba da se održi kada dogovorimo kontrolne mehanizme", rekao je Šehović.

Pojasnio je da se zahtjevi odnose na sticanje povjerenja u popisivače, instruktore, kontrolore i kreiranje softvera za kontrolu podataka.

"Jasno je da opozicija traži, insistira na uslovima koje je opozicija iz 2011. imala. Tražimo da imamo povjerenja u popisivače, rad popisnih komisija i softver. Insistiramo da sam softver ne bude sjutra novi prostor za zloupotrebu podataka. Sama činjenica da razgovaramo jeste ohrabrenje da bi se do dogovora moglo doći. Ako se pođe od pretpostavke da popis mora početi 30. novembra to nas udaljava od dogovora. Opozicija smatra da nije suština u datumu početka popisa, nego u kontrolnim mehanizmima. Nisam siguran da do 30. novembra možemo da se dogovorimo", rekao je Šehović.

Šehović
Šehovićfoto: Ana Burić

On je dodao i da kako je popis odgođen sada, da može biti odgođen za neki novi datum.

"Da li je Vlada spremna da ide u tom pravcu, to je pitanje za njih. Mi želimo da postignemo dogovor i održimo popis u koji niko neće sumnjati".

Šehović kaže da ako kontrolnih mehanizama nema, a popis krene, da su već donijeli odluke na partijskim organima o bojkotu popisa.

Kaže i da vjeruje da želja za postizanjem dogovora postoji.

"Od razgovora nećemo odustati. Ako ne bude prostora da se dogovor postigne ne vidimo da Vlada ponovo ne može donese odluku o odgađanju", naveo je Šehović.

Suljo Mustafić iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori rekao je da su vijeća bila inicijstori otvaranja dijaloga o popisu.

"Prethodna vlada se ignorantski odnosila prema našim zahtjevima i pozdravljamo postupke Spajića. Podijelio bih optimizam sa sastanaka. Broj pitanja koja su sporna se mogu suziti na nekoliko pitanja a u vezi su sa transparentnošću, kontrolom i sudjelovanjem kontrolora opozicije i manjinskih vijeća. Pitanje je samih popisivača jer u nekim opštinama nedostaje veliki broj popisivača. Tu treba još raditi. Vjerujem da ćemo u narednom periodu kroz neki novi sastanak koji brzo očekujem smanjivati krug otvorenih pitanja", rekao je Mustafić.

Mustafić
Mustafićfoto: Ana Burić

Poručio je da su pobornici dijaloga i smirivanja strasti.

"Želimo stabilan ambijent i da ne isključimo nikoga. Ljudi koji su privremeno odsutni iz Crne Gore a imaju prebavlište tražimo da budu ovdje prisutni. I iz Romskog savjeta zahtjevaju da među popisivačima budu pripadnici njihove zajednice zbog njihove zatvorenosti. Ne želimo da opstruiramo popis, kada bi smanjili broj dilema i poboljšali uslove tek onda bismo mogli pričati o datumu popisa. Neko je predložio da ukoliko dođe do dogovora da se napravi dokument koji bi potpisali učescnici sastanka gdje bi verifikovali dogovor. Vjerujem da je potrebno i da se parlament uključi, sigurno da treba nekoliko izmjena zakona".

Mustafić je rekao i da nije siguran koliko je moguće softverska rješenja uraditi do kraja mjeseca.

Sastanak predsjednika Vlade Milojka Spajića sa predstavnicima opozicije, ministarstava finansija i ljudskih i manjinskih prava, civilnog sektora, savjeta manje brojnih naroda, Uprave za statistiku čija je tema popis stanovništva trajao je oko tri sata.

Na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj i ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka.

Sastanku u zgradi Vlade od poslanika opozicije prisustvovali su Jevto Eraković (DPS) i Damir Šehović (SD).

Od poslanika vladajuće većine na sastanku su bili Zdenka Popović (Demokratska Crna Gora) i Vasilije Čarapić (Pokret Evropa sad) koji su izašli sa sastanka zbog drugih obaveza.

Od poslanika vladajuće većine na sastanku je bio Dejan Vukić (Socijalistička narodna partija).

Suljo Mustafić iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Zvonimir Deković iz Hrvatskog nacionalnog vijeća i Mensur Šaljaj iz Romskog savjeta su takođe bili na sastanku.

Sabrija Vulić iz Savjeta Muslimana je napustio sastanak jer je morao da ode na drugi.

Ispred nevladinih organizacija (NVO) prisustvovali su Damir Nikočević (Centar za građansko obrazovanje), Ivana Vojvodić (Juventas), Marina Vujačić (Unija mladih sa hendikepom Crne Gore), Igor Milošević (ADP Zid) i Elvis Beriša (NVO Koračajte sa nama).

Bonus video: