Ibrahimović pokušava da umiri nezadovoljne

Izvori “Vijesti” tvrde da se nezadovoljstvo u BS-u i dalje ne smiruje, da je na nekim sastancima bilo teških riječi i da Ibrahimović poručuje da će se izboriti s onima koji ga okrivljuju za to što je stranka ostala bez vlasti. Portparol BS-a Adel Omeragić rekao je “Vijestima” da je Ibrahimović “imao razmjene mišljenja sa značajnim brojem članova odbora”, ali da to nije uticalo na “snažno jedinstvo” partije

49965 pregleda 251 reakcija 132 komentar(a)
Teške riječi na sastancima ili uobičajena polemika: Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC
Teške riječi na sastancima ili uobičajena polemika: Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović krenuo je prošle sedmice u kampanju po lokalnim partijskim odborima, kojom pokušava da smiri nezadovoljstvo dijela funkcionera i članova zbog toga što BS nije u Vladi - saznaju nezvanično “Vijesti”.

Ibrahimović je, prema saznanjima “Vijesti”, do sada obišao tri odbora na sjeveru Crne Gore - bjelopoljski, plavski i rožajski, i tamošnjim stranačkim kolegama objašnjavao zbog čega BS nije ušao u nedavno formiranu izvršnu vlast.

Izvori “Vijesti” iz BS-a tvrde da je Ibrahimović na tim sastancima ponavljao, između ostalog, da partija nije mogla da prihvati da podrži izbor jednog od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Andrije Mandića za šefa parlamenta. Sagovornici navode i da je čelnik BS-a poručio da će se izboriti s onima koji ga okrivljuju za to što je stranka završila u opoziciji.

Sastanci s bjelopoljskim i plavskim odborima održani su 1. i 3. novembra, a s rožajskim 7. novembra. Izvori kažu da je najburnije bilo u Plavu, i da je na tamošnjoj sjednici Ibrahimović oštro kritikovan što stranka nije ušla u Vladu Milojka Spajića. Sagovornici tvrde da se šef BS-a verbalno sukobio s istaknutim funkcionerom te partije i nekadašnjim ministrom Kemalom Purišićem, koji je, navodno, među nezadovoljnima.

“Redovne aktivnosti”

Portparol BS-a Adel Omeragić, potvrdio je “Vijestima” da je Ibrahimović imao više sastanaka “u okviru redovne komunikacije koju inače ima s odborima”, a ne samo sastanke s bjelopoljskim, plavskim i rožajskim ograncima stranke.

Na tim sastancima bilo je, kaže, razgovora i o aktuelnoj političkoj situaciji i opozicionom djelovanju BS-a, i to su, dodaje, “sasvim normalne, redovne i očekivane aktivnosti predsjednika jedne partije”.

“Ovakav vid komunikacije s najaktivnijim članovima naše stranke nije novina, i sam predsjednik Ibrahimović imao je na desetine sličnih sastanaka od stupanja na dužnost, što se pokazalo kao veoma kvalitetan vid kreiranja, usaglašavanja i komunikacije politika sa članstvom i glasačima BS-a, čemu svjedoči najbolji rezultat od osnivanja BS-a, ostvaren na skorašnjim izborima”, istakao je Omeragić.

Omeragić
Omeragićfoto: Bošnjačka stranka

Na pitanje da li je tačno da je Ibrahimović na tim sastancima poručio članstvu da će se izboriti s onima koji negoduju protiv njega jer BS nije ušao u Vladu, Omeragić nije direktno odgovorio. “Kao demokratska stranka, BS gaji pluralizam u stranačkim organima, a što se tiče opozicionog statusa, nailazimo na zaista punu podršku i u našim opštinskim odborima, i kod našeg najšireg članstva, i kod naših birača”.

“(To) je pokazatelj da je naša politika da radimo u interesu građana i države, a ne u interesu uske grupe pojedinaca - upravo ono što žele naši glasači, i potvrdu toga imamo priliku da gledamo iz izbora u izbore. Tako će biti i na sljedećim izborima, kad god oni da se zakažu. Oni koje je rast BS-a zabrinuo i koji pokušavaju da taj rast uspore ili zaustave ili, pak, pocijepaju BS, to neće uspjeti da urade”, poručio je Omeragić.

Upitan da li je tačno da se Ibrahimović na sjednici plavskog odbora verbalno sukobio s Purišićem, i ako jeste, šta je bio predmet njihove polemike, portparol BS-a odgovara da su “verbalni sukob i polemika dvije različite stvari”, i da stranački organi i sastanci rukovodstva partije sa članovima organa imaju za svrhu “razmjenu mišljenja i polemiku oko određenih problema i puta za njihovo rješavanje”.

“U tom kontekstu, predsjednik je tokom obilaska pojedinih odbora imao razmjene mišljenja sa značajnim brojem članova odbora, pa i s Kemalom Purišićem, predsjednikom Opštinskog odbora BS-a Plav. Sve razmjene mišljenja bile su na nivou civilizovanog dijaloga, i ni na koji način nisu uticale na snažno jedinstvo u stranci, a posebno ne na međuljudske odnose unutar stranke”, naglašava Omeragić.

Nema sjednice Glavnog odbora

Izvori “Vijesti”, međutim, tvrde da se nezadovoljstvo u BS-u ne smiruje, i da Ibrahimović odbija da zakaže sjednicu Glavnog odbora (GO) stranke na kojoj bi se raspravljalo o njegovoj odgovornosti za to što partije nema u vlasti.

Prema Statutu BS-a, predsjednik stranke za svoj rad odgovoran je Kongresu i GO. Predsjednik je dužan da na zahtjev trećine članova GO podnese tom tijelu izvještaj o radu.

Na pitanje da li Ibrahimović planira da zakaže sjednicu GO, Omeragić odgovara da Statut BS-a jasno propisuje razloge za sazivanje GO, i da u ovom trenutku nema razloga za to.

“Svakako da će ovaj najznačajniji organ BS-a između dva kongresa biti zakazan kad za to bude potrebe”, dodao je.

Ibrahimović
Ibrahimovićfoto: Boris Pejović

“Vijesti” su krajem oktobra objavile da dio funkcionera i članova BS-a razmatra da od Ibrahimovića zatraži odgovornost za to što partija neće biti u vladi.

Ibrahimovića dio kolega smatra najvećim krivcem za to što je stranka napustila izvršnu vlasti i preselila se u opoziciju. Oni ga, navodno optužuju da je loše pregovarao o vladi, da je bio netransparentan, odnosno da ih nije obavještavao o toku pregovora i da je radio isključivo za sebe.

Ibrahimović izostanak iz vlasti pravda time da BS nije mogao da podrži izbor Mandića jer bi to značilo promjenu spoljnopolitičkog kursa države, te riječima da je sa Spajićem dogovor nemoguć jer često mijenja planove.

BS je do sredine oktobra važio za izvjesnog konstituenta budućeg kabineta, ali je Spajić tada iznenada odustao od aranžmana s njima i dogovorio se s Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP), Albanskim forumom i Albanskom alijansom, uz parlamentarnu podršku ZBCG.

21.423 glasa osvojila je Bošnjačka stranka na junskim parlamentarnim izborima, odnosno šest mandata, što je najbolji rezultat te partije od njenog osnivanja 2006. godine

Ibrahimović je za šefa BS-a izabran u junu 2021. godine. U doskorašnjoj Vladi pokrivao je pozicije potpredsjednik za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija.

BS je na junskim parlamentarnim izborima osvojio 21.423 glasa, odnosno šest mandata, što je najbolji rezultat te partije od njenog osnivanja (2006. godine). Tokom pregovora o vladi, izokola su poručivali da ne žele saradnju s koalicijom ZBCG, govoreći da je državi potrebna vlada jasne evroatlantske orijentacije.

BS je dugo godina bio u koaliciji s Demokratskom partijom socijalista (DPS).

“Palo” onlajn Predsjedništvo

Jedan od izvora “Vijesti” tvrdi da je zbog nesuglasica u BS-u, prije nekoliko dana ugašena Vajber grupa Predsjedništva te partije, koja je godinama postojala.

Sagovornik tvrdi da je grupu deaktivirao Ibrahimović, jer nije mogao da istrpi kritike na njoj.

Na pitanje da li je tačno da je Ibrahimović ugasio grupu zbog kritika, Omeragić kaže da je veoma interesantna činjenica da je način na koji neformalno komunicira Predsjedništvo BS-a izazvao “ovoliko interesivanje javnosti”.

Vajber grupa je, prema njegovim riječima, služila samo kao neformalni model komunikacije u okviru Predsjedništva, i da je ukinuta zbog prelaska na “drugačiji vid komunikacije”.

“Koji će obezbijediti sigurniju komunikaciju, koja će uključivati i odlučivanje, ali i bolje praćenje rada Predsjedništva, izjašnjavanja i glasanja o određenim pitanjima i proaktivniji rad Predsjedništva. Prelazak na drugačiji vid komunikacije nije raspuštanje ‘onlajn Predsjedništva”, kako su neki mediji prenijeli”, navodi Omeragić.

Bonus video: