SAD uvele sankcije Branu Mićunoviću i Miodragu Daki Davidoviću

U saopštenju se, između ostalog, navodi da je Mićunović decenijama "vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori", a da Davidović "decenijama pere novac za kriminalne grupe"

76676 pregleda 163 reakcija 99 komentar(a)
Mićunović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Mićunović (arhiva), Foto: Luka Zeković

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Branislavu Branu Mićunoviću i Miodragu Daki Davidoviću.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija je na listu sankcionisanih sa zapadnog Balkana, zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti, dodala deset osoba i kompanije iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a među njima su Davidović i Mićunović.

"Branislav 'Brano' Mićunović decenijama je vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, datirajući još od vremena bivše Jugoslavije. Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore. Mićunović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u korupciju vezanu za zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane vlade na zapadnom Balkanu ili trenutnih ili bivših vladinih zvaničnika na bilo kojem nivou vlasti na zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične dobiti ili političkih ciljeva, ili mito", navodi se u saopštenju.

Davidović
Davidovićfoto: Boris Pejović

"Miodrag 'Daka' Davidović decenijama pere novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće koje se bavi švercom cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori. Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje, uključujući napore da utiču na rezultate izbora. Takođe je umiješan u skandal koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara vlade Sjeverne Makedonije, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva. Navodno je Raškovski primio mito od Davidovića kako bi imao sastanak s premijerom Zaevom radi promovisanja poslovnih interesa Davidovića. Od 1991. do 1992. Davidović je bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) u BiH", navodi se u saopštenju.

"Davidović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva u, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u, korupciju vezanu za Zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane vlade na Zapadnom Balkanu ili trenutnih ili bivših vladinih zvaničnika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične dobiti ili političkih ciljeva, ili mito. Takođe, Davidović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva u, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u, akcije ili politike koje prijete miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo koje oblasti ili države na Zapadnom Balkanu", dodaje se u odluci.

Na listi su i: Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Nenad Popović i Miša Vacić iz Srbije, kao i Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Sjeverne Makedonije.

Blokirana imovina i zabranjene transakcije

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini označenih osoba, koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama ili je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC-u.

"Osim toga, sve kompanije koje su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u ukupnom iznosu, 50 odsto ili više od jedne ili više blokiranih osoba takođe su blokirane. Sve transakcije od strane osoba iz SAD-a koje uključuju bilo koju imovinu ili interese u imovini označenih ili drugih blokiranih osoba su zabranjene, osim ako nisu odobrene opštim ili specifičnim dozvolama OFAC-a, ili izuzećem. Zabrane uključuju davanje bilo kakvih priloga ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od, za ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvih priloga ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od takvih osoba. Pored toga, finansijske institucije i druge osobe koje se angažuju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim pojedincima mogu biti izložene sankcijama ili biti predmet izvršnih mjera", navodi se u saopštenju.

"Suprotstavljanje korupciji i zlonamjernom ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu"

Američka ambasada u Podgorici medijima je dostavila izjavu portparola Stejt departmenta Metjua Milera o novom setu sankcija Stejt departmenta i Ministarstva finansija SAD protiv pojedinaca i subjekata na Zapadnom Balkanu "povezanih sa zlonamjernim uticajem Rusije i korupcijom koji ometaju ključne reforme i napredak zemalja regiona prema Evropskoj uniji".

"Stejt dipartment je danas označio dvije osobe i 12 subjekata sa Zapadnog Balkana zbog povezanosti sa zlonamjernim uticajem Rusije u regionu i korupcijom koja ga omogućava. Stejt dipartment označava Mišu Vacića, srpskog političara, zbog učešća na nelegitimnom referendumu o aneksiji koji je organizovao Kremlj na teritoriji Ukrajine pod ruskom okupacijom u septembru 2022. Stejt dipartment označava i Nenada Popovića, bivšeg službenika Vlade Srbije, i njegove povezane kompanije. Popović održava bliske veze s Kremljem i koristi svoju mrežu za koruptivne šeme za lično bogaćenje.

"Istovremeno, Ministarstvo finansija uvodi sankcije za osam pojedinaca i šest subjekata u Bosni i Hercegovini (BiH), Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji koji direktno olakšavaju ruski uticaj ili čije koruptivne aktivnosti imaju koristi od ruskog uticaja. Ti pojedinci i subjekti takođe ometaju ključne reforme i napredak prema pristupanju EU. Ovim odlukama američka Vlada ima za cilj da promijeni ponašanje označenih pojedinaca i subjekata i da se suprotstavi lokalnoj korupciji, organizovanom kriminalu, nezakonitim poslovima i trgovini uticajem koji povećavaju zlonamjerni uticaj Rusije", navodi se u saopštenju.

Stejt department, podsjećaju, preduzima ove mjere u skladu s Izvršnom naredbom E.O. 14024 - "Blokiranje imovine u vezi sa određenim štetnim stranim aktivnostima Vlade Ruske Federacije." Radnje Ministarstva finansija su, dodaju, zasnovane na izvršnim naredbama E.O. 14024 i E.O. 14033 - “Blokiranje imovine i zabrana ulaska u Sjedinjene Države određenim osobama koje doprinose destabilizujućoj situaciji na Zapadnom Balkanu.”

Bonus video: