Bečić - Labib: Puna podrška Belgije za evropsku budućnost Crne Gore

"Belgija nije samo naš partner; ona je bila i snažan podržavalac na našem putu ka statusu kandidata, putu koji nas je učvrstio ne samo geografski, već i duhovno i politički kao dio evropske porodice"

2693 pregleda 4 komentar(a)
Bečić i Labib, Foto: Vlada Crne Gore
Bečić i Labib, Foto: Vlada Crne Gore

Aleksa Bečić, zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore, sastao sa danas sa Ađom Labib, ministarkom vanjskih poslova Belgije, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Belgija nije samo naš partner; ona je bila i snažan podržavalac na našem putu ka statusu kandidata, putu koji nas je učvrstio ne samo geografski, već i duhovno i politički kao dio evropske porodice", istakao je Bečić.

"Ministarka Labib, priznajući naš evropski napredak, pozitivne vijesti koje stižu poslednjih dana i nedelja iz Crne Gore i ulogu najnaprednijeg kanidata, istakla je očekivanje da će Belgija ponovno imati srećnu ulogu u napretku i snažnom ubrzanju Crne Gore na evropskom putu tokom njenog predsjedavanja 2024. godine, kao što je to bio slučaj prije 13 godina kada je dobila kandidatski status. Njeni komentari o izazovima koji nas očekuju u kontekstu predstojećih izbora u Evropskom parlamentu odražavaju važnost efikasnog djelovanja u ovom ključnom periodu", piše u saopštenju.

"Bečić je posebno istakao odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ključnim izazovima koji stoje pred nama. Ova borba nije samo pravni ili politički zadatak, ona je moralni imperativ, suština naše posvećenosti vladavini prava i demokratskim principima", dodaje se.

"Nećemo ustuknuti ni pred kakvim izazovima koji stoje pred nama. Spremni smo da se suočimo sa svakim oblikom korupcije i kriminala, bez obzira na njihovu prirodu ili razmjere. Imenovanje nosilaca najviših pravosudnih funkcija nije samo proceduralni korak, već ključna faza u uspostavljanju čvrste i nepristrasne pravde", kazao je Bečić.

Kako se navodi u saopštenju, Labib je istakla "punu podršku i očekivanja Belgije za evropsku budućnost Crne Gore, izražavajući čvrsto uvjerenje u skoriji prijem naše zemlje u krug punopravnih članica Evropske unije".

"Podrška Belgije našim naporima i težnjama dodatno osnažuje našu posvećenost evropskim integracijama. Danas stojimo na pragu novog doba, doba kada Crna Gora, sa svojim partnerima, hrabro korača ka svetlijoj, pravednijoj i prosperitetnijoj budućnosti za sve naše građane", poručio je Bečić.

Bonus video: