Ispred Monstata gužve: Popisivači čekali satima da bi preuzeli popisnice

Popisivačima je rečeno da juče dođu u različitim terminima, a već oko 12 časova su počele da se stvaraju gužve

25521 pregleda 180 reakcija 26 komentar(a)
Gužva ispred kancelarija Monstata, Foto: Balša Rudović
Gužva ispred kancelarija Monstata, Foto: Balša Rudović

Popisivači su juče, ispred kancelarija Monstata u Podgorici, čekali po nekoliko sati da bi preuzeli popisnice. Više njih kazalo je Vijestima da su obavještenje o tome kad bi trebalo da dođu da preuzmu listove, dobili SMS-om poslije ponoći.

Onima koji zbog obaveza nisu mogli da ostanu da čekaju duže, rečeno je da dođu ponovo danas, od osam do devet časova.

Nije jasno da li popisivači treba da vrate popisnice ili šta treba da rade sa njima, nakon odluke Vlade da početak popisa odgodi do nedjelje.

Popisivačima je rečeno da juče dođu u različitim terminima, a već oko 12 časova su počele da se stvaraju gužve. Među popisivačima je bilo i onih koji su obuku za taj posao završili u oktobru.

Dva popisivača kojima je SMS-om javljeno da mogu da preuzmu popisne listove od 14:40 do 15:40 časova, preuzeli su ih u 18:10. Jedan od popisivača koji je čekao više sati, nije mogao da preuzme materijal jer ga nije bilo.

Nekoliko popisivača kazalo je Vijestima da nisu u kontaku sa svojim instruktorima, dok su drugi istakli da su već formirane Vajber grupe putem kojih bi trebalo da komuniciraju.

“Meni je poruka iz Monstata stigla dvadeset minuta poslije ponoći, i u njoj su me obavijestili da treba da dođem od 16 do 17 časova da bih preuzeo popisne listove. Kad sam došao ovdje u 15.45, nalazim da ispred mene ima sigurno 200 ljudi, da ne mogu prići naredna dva sata... Dolazio sam iz dva, tri puta da vidim da li ću doći na red”, kazao je Vijestima popisivač Srđan Rakočević.

Dodao je da još ne zna ko mu je instruktor, te da je SMS poruka koju je dobio jedini vid komunikacije koju je imao s Monstatom.

“U subotu i nedjelju, kad smo imali obuku, rečeno nam je da ćemo dan prije popisa, tj. danas (srijeda), dobiti popisni materijal i da ćemo da idemo sa instruktorima da nam pokažu na mapi gdje treba da popisujemo”, rekao je popisivač Slaven Roganović.

I on je naveo da mu je pola sata poslije ponoći stigla SMS poruka da (od 17 do 18 časova) može da preuzme popisni materijal, dodajući da ga je instruktor kontaktirao da bi ga pitao da li je uzeo listove.

Pojedini popisivači su se, kako su ispričali Vijestima, vraćali više puta u toku dana ispred prostorija Monstata, ali nisu uspjeli da preuzmu popisnice.

Vlada Crne Gore je juče donijela odluka da se popis odgodi za 3. decembar. Uredba Vlade kojom je popis odgođen objavljena je sinoć u Službenom listu, pa će se tako popis održati od 3. do 18. decembra.

Bonus video: