Živković: Popis može da počne sjutra

V.d. predsjednika DPS-a rekao da će opozicija imati dva predstavnika u popisnim komisijama, a predstavike će imati i manje brojni narodi

28859 pregleda 106 reakcija 85 komentar(a)
Živković, Foto: Željka Vučinić
Živković, Foto: Željka Vučinić

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da je nakon izrade tehničke dokumentacije za softver ispunjen i poslednji uslov iz sporazuma o popisu i on može početi sjutra.

On je na konferenciji za medije rekao da kontrolni mehanizmi podrazumijevaju da će opozicija imati dva predstavnika u popisnim komisijama u 25 opština u Crnoj Gori, a predstavnike će imati i manje brojni narodi.

"Pored toga, ponovo su izabrani popisivači i instruktori na paritetnoj osnovi. Danas smo dobili i zvanično stav Komisije, na čijem čelu se nalazi predstavnik opozicije, o izradi tehničke dokumentacije za softver, na osnovu kog će građani moći da provjere sve ono što je unešeno u bazu podataka, a što su oni dali kao svoju izjavu popisivačima i što je upisano na popisnici”, istakao je Živković.

On je podsjetio da je formiran i Odbor u Skupštini koji će se baviti kompletnim procesom sprovođenja popisa i u njemu su takođe predstavnici opozicije na paritetnoj osnovi.

Živković je kazao da je obezbijeđena mogućnost ručnog brojanja podataka o naciji, vjeri i jeziku, gdje će na reprezantivnom uzorku od tri odsto, nakon brojanja tih podataka, vidjeti da li se slaže sve ono što je prikupljeno sa terena, istovremeno i u softveru za unos i obradu podataka.

On je istakao da je popis bio kompleksno i zahtjevno pitanje, a ne statistička kategorija, kako se najavljivalo na samom početku.

Istakao je da do ovih rezulltata DPS-nije došla sama, već u sadejstvu sa ostatkom opozicije, predstavnicima NVO sektora i pojedinim intelektualcima, naglasivši da su u dobroj, sinhronizovanoj energiji uspjeli da obezbijede kontrolne mehanizme koji će im omogućiti da prate šta se dešava na terenu.

“Ukoliko se uoči bilo kakva nepravilnost, možemo u svakom momentu reagovati i zaustaviti proces popisa”, kazao je Živković.

Pozvao je građane da se jave predstavnicima opozicije u popisnim komisijama ili pravnom timu DPS-a koji je formiran, ako primijete neke nepravilnosti ili ako vide da postoje pritisci na terenu.

On je rekao da će se na popisu izjasniti kao Crnogorac koji govori crnogorskim jezikom.

Poslanik i potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković je, odgovarajući na pitanja novinara kako gleda na miješanje Srbije i SPC u proces popisa, kazao da politika destrukcije prema građanskom biću Crne Gore i njenom evropskom putu, ovih dana iz Beograda doživljava vrhunac.

"Na jedan način koji je krajnje neprimjeren u odnosu na dvije nezavisne, međunarodno priznate države, Vučić i nije jedini koji sebi daje za pravo da komentariše unutrašnju stvar Crne Gore i da projektuje neke rezultate i čak ide tako daleko da dovodi u pitanje ono što je ustavni karakter Crne Gore”, rekao je Vuković.

On je kazao da je indikativno kako su Vučić i patrijarh Porfirije komentarisali popis.

Bonus video: