Treća sreća - popis bez bojkota

Nakon dva odlaganja i dogovora vlasti i opozicije, danas počinje popisivanje građana

22651 pregleda 68 reakcija 24 komentar(a)
Opozicija ima predstavnike u popisnim komisijama (ilustracija), Foto: Foto: Shutterstock
Opozicija ima predstavnike u popisnim komisijama (ilustracija), Foto: Foto: Shutterstock

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine će nakon dva odlaganja i postignutog dogovora sa opozicijom, početi danas.

“Popisivači Uprave za statistiku biće narednih dana na terenu, od 8 do 20 časova, kada će posjetiti domove naših građana”, poručeno je sinoć iz Monstata.

Oni su pozvali građane da učestvuju u popisu, a takvu poruku su juče poslali i predstavnici političkih partija.

“Pokazali smo da Crna Gora ima funkcionalne institucije i odgovorne pojedince spremne da grade mostove za našu evropsku budućnost. Pozdravljam trud i doprinos svih koji su učestvovali u pregovorima i pripremi Popisa stanovništva, domaćinstva i stanova. Za samo mjesec od prvog susreta pronašli smo mjeru kompromisa u kojoj su svi zadovoljni”, saopštio je sinoć premijer Milojko Spajić.

Iz njegove partije su saopštili da će popis imati puni legitimitet nakon što su Vlada i parlamentarna većina napravile veliki iskorak i ispunile sve zahtjeve opozicije, kako se ne bi osporavao proces popisa.

“Inkluzivni pristup je omogućio da kontrola ovog puta bude veća i od popisa koji je sproveden 2003. i 2011. godine, pa je pitanje bojkota spriječeno, čime je obezbijeđena uspješnost realizacije statističkog pitanja, koje je opterećivalo naše društvo”, saopšteno je sinoć iz PES-a.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da je nakon izrade tehničke dokumentacije za softver ispunjen i posljednji uslov iz sporazuma o popisu i on može početi danas.

On je na konferenciji za medije rekao da kontrolni mehanizmi podrazumijevaju da će opozicija imati dva predstavnika u popisnim komisijama u 25 opština u Crnoj Gori, a predstavnike će imati i manje brojni narodi.

“Pored toga, ponovo su izabrani popisivači i instruktori na paritetnoj osnovi. Danas smo dobili i zvanično stav Komisije, na čijem čelu se nalazi predstavnik opozicije, o izradi tehničke dokumentacije za softver, na osnovu kog će građani moći da provjere sve ono što je uneseno u bazu podataka, a što su oni dali kao svoju izjavu popisivačima i što je upisano na popisnici”, istakao je Živković.

On je podsjetio da je formiran i Odbor u Skupštini koji će se baviti kompletnim procesom sprovođenja popisa i u njemu su takođe predstavnici opozicije na paritetnoj osnovi.

Živković je kazao da je obezbijeđena mogućnost ručnog brojanja podataka o naciji, vjeri i jeziku, gdje će na reprezantivnom uzorku od tri odsto, nakon brojanja tih podataka, vidjeti da li se slaže sve ono što je prikupljeno sa terena, istovremeno i u softveru za unos i obradu podataka.

Pozvao je građane da se jave predstavnicima opozicije u popisnim komisijama ili pravnom timu DPS-a koji je formiran ako primijete neke nepravilnosti ili ako vide da postoje pritisci na terenu.

Bošnjačka stranka je juče pozdravila odluku Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, koje je pozvalo građane da se izjasne na popisu, i poručila građanima da učestvuju u popisu i da se slobodno izjasne o svim pitanjima o kojima se prikupljaju podaci, uključujući i pitanje nacionalnog i vjerskog identiteta.

“Pozivamo posebno Bošnjake u Crnoj Gori da se na popisu izjasne o svim identitetskim pitanjima, podsjećajući da je to naše ustavno pravo, ali i da su podaci o tim pitanjima važni za ostvarenja naših Ustavom i zakonima garantovanih prava”.

I Socijaldemokrate su saopštile da su, u prethodnom periodu, dogovorom opozicije sa premijerom Spajićem, dogovoreni svi kontrolni mehanizmi potrebni za kvalitetno sprovođenje popisa.

“Ti kontrolni mehanizmi su adekvatno implementirani i možemo sa zadovoljstvom konstatovati da su obezbijeđeni uslovi da popis stanovništva počne”, saopšteno je iz SD-a.

Bonus video: