I o stranom će uplitanju ako ne pogaze riječ

CDT i treći put podnio inicijativu za osnivanje novog skupštinskog odbora, očekuju da će ovog puta proći. Ohrabruju informacije, proističe da postoji tropetinska većina za usvajanje, kaže Dragan Koprivica

33193 pregleda 39 reakcija 10 komentar(a)
CDT želi da inicijativu potpišu klubovi i vlasti i opozicije: Skupština, Foto: BORIS PEJOVIC
CDT želi da inicijativu potpišu klubovi i vlasti i opozicije: Skupština, Foto: BORIS PEJOVIC

Ukoliko obećanja sprovedu u djelo, poslanici bi naredne godine mogli da raspravljaju na još jednom skupštinskom radnom tijelu - odboru za praćenje inostranog uplitanja u demokratske procese.

Inicijativu za obrazovanje radnog tijela u Skupštini koje bi se, između ostalog, bavilo praćenjem eventualnih inostranih uplitanja u sve demokratske procese u Crnoj Gori i kontrolom učinaka Vlade na ovom polju, nedavno je, treći put, poslaničkim klubovima dostavio Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Iz te NVO su inicijativu prvi put uputili Skupštini u martu 2021. godine, obnovili je u junu 2022. kada se, i pored nedvosmisleno iskazane političke podrške, nije napravio najznačajniji formalan korak ka njenoj finalizaciji.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je “Vijestima” da ih ohrabruju informacije koje su dobili na sastancima i javno izneseni stavovi poslaničkih klubova, iz kojih proističe da već sada postoji tropetinska većina za usvajanje predloga.

Tropetinsku većinu u Skupštini čini 49 poslanika.

“Nadamo se da će se javno izrečenom stavu PES-a, DPS-a, URA, BS-a i SD-a priključiti još neki klubovi. Nastavićemo komunikaciju sa poslaničkim klubovima sa ciljem da podrška ovoj inicijativi dosegne mimimum dvije trećine poslanika”, istakao je Koprivica.

On je podsjetio da je podrška, iako ne ovako značajna, i ranije postojala u Skupštini.

“Nažalost, ona je do sada ostajala na verbalnom nivou i naš se predlog nije našao u proceduri. Ovoga puta želimo preskočiti i tu ključnu prepreku, pa od poslanika očekujemo jasna obećanja i konkretnu akciju i u ovom pravcu”, istakao je Koprivica.

On je rekao da imaju informacije da je o predlogu bilo riječi na jednom od Kolegijuma predsjednika Skupštine i da je najavljeno skoro formalno izjašnjavanje.

“Očekujemo od poslanika da javno izrečeni stav pretoče u stvarnost i da se, uz neophodne pripreme, u novu godinu uđe sa novim odborom”, istakao je Koprivica.

Očekuje podršku poslanika: Koprivica
Očekuje podršku poslanika: Koprivicafoto: CDT

On je kazao da se nadaju da je kod poslanika sazrela svijest da odgovorna politika podrazumijeva rješavanje problema, a ne njihovo ignorisanje i stavljanje pod tepih.

O inicijativi CDT-a se pohvalno izjašnjavaju Demokrate, Socijaldemokrate, klub Albanskog foruma, klub poslanika Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative, Poseban klub poslanika, dok na pitanja “Vijesti” šta misle o inicijativi i da li će je podržati nisu odgovorili iz Pokreta Evropa sad (PES), Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Socijalističke narodne partije (SNP), Demokratske narodne partije (DNP), GP URA…

Demokrate "za", ali podsjećaju na obavezu usklađivanja stavova

Predsjednik poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović kazao je da u toj partiji smatraju da je inicijativa CDT-a za obrazovanje odbora za praćenje inostranog uplitanja u demokratske procese smislena i opravdana.

“Razumijemo važnost transparentnosti i odgovornosti u demokratskim procesima, posebno u kontekstu uplitanja u izborne procese i kampanje van naše države. Stoga, podržavamo ovu inicijativu i smatramo da je ona korak u pravom smjeru ka jačanju demokratskih normi i praksi”, istakao je Bogdanović.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Luka Zeković

On je rekao da, iako su već jasno iskazali podršku inicijativi, kao konstituenti parlamentarne većine imaju obavezu, saglasno zaključenom Sporazumu, da koordinišu postupke s ostalim strankama unutar većine.

“To znači da ćemo prije potpisivanja inicijative uskladiti naš stav sa stavovima ostalih stranaka, koje vrše vlast. Ovo je standardna praksa koja osigurava jedinstven pristup i koherentnost u našim parlamentarnim aktivnostima”, kazao je Bogdanović.

On je istakao da je cilj postići konsenzus koji će omogućiti da se inicijativa ne samo podrži, već i efikasno implementira u skladu sa zajedničkim interesima i principima demokratije.

SD očekuje podršku kako bi se spriječili "maligni uticaji"

I opozicione Socijaldemokrate (SD) najavljuju prihvatanje inicijative CDT-a.

“Svjedoci smo činjenice da demokratske i političke procese koji se odvijaju u Crnoj Gori već određeno vrijeme prati uticaj određenih inostranih faktora, dominantno kroz politički i medijski uticaj”, navod iz SD-a.

Naglašavaju da je stav partije prema ovom pitanju jasan, te da smatraju poželjnim formiranje posebnog skupštinskog radnog tijela koje bi se bavilo pitanjima koja su do sada razmatrana dominantno posredstvom društvenih medija, a podrazumijevaju praćenje uplitanja stranih faktora u demokratske procese, ali i kontrolu rada Vlade na ovom polju.

Socijaldemokrate Crne Gore, SD, Socijaldemokrate
foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Iz SD-a su saopštili da bi formiranje odbora predstavljao jasno opredjeljenje Skupštine da raspravu o važnim pitanjima koja se odnose na inostrana uplitanja u demokratske procese u državi institucionalizuje, kako bi se spriječili različiti maligni uticaji sa strane, koji za cilj imaju destabilizaciju i narušavanje ustavnog i pravnog poretka.

“Stoga očekujemo da će ova inicijativa dobiti podršku svih političkih subjekata zastupljenih u Skupštini Crne Gore, te da će se u formi predloga akta naći na dnevnom redu, a zatim i biti usvojena”, saopšteno je iz SD-a.

Nova: Ne znamo detalje, mi smo otvorili ovu priču

Poslanik Nove srpske demokratije Jovan Vučurović kazao je “Vijestima” da još ne znaju detalje i namjere ove inicijative, koja je jedna od mnogih koje se pojavljuju u skupštini.

“Međutim, ono što znam je da smo upravo mi prvi otvorili ovu priču. Naš stav je zato odavno jasan - o Crnoj Gori treba da se odlučuje u Crnoj Gori”, rekao je Vučurović.

Vučurović
Vučurovićfoto: Boris Pejović

Predsjednik kluba poslanika Albanskog foruma Nikola Camaj kazao je da smatra da je to dobra ideja.

“Smatram da je to obaveza svih nas u Skupštini da pratimo i ne dozvolimo inostrano uplitanje u demokratske procese, imali posebni odbor ili ne. U svakom slučaju, mišljenja sam da se treba podržati inicijativa CDT-a”, istakao je Camaj.

Predsjednik kluba poslanika DUA-HGI Adrijan Vuksanović kazao je da pozitvno gleda na inicijativu.

“Bićemo među potpisnicima. Puno je očiglednih razloga za formiranje takve vrste odbora”, rekao je Vuksanović.

Predsjednica posebnog kluba poslanika Jevrosima Pejović kazala je da inicijativu CDT-a ocjenjuju kao pozitivnu. Ona je istakla da suštinu inicijative vide kao korak ka pozitivnim evropskim praksama i standardima, što svim poslanicima u Skupštini treba da bude cilj.

“Sve prakse koje su pokazale pozitivan uticaj na pravni i društveni poredak treba njegovati jer ćemo, na taj način, spriječiti obesmišljavanje institucionalne snage. Standardi u demokratiji nemaju alternativu, a demokratija bez standarda nema smisla. Zato smatramo da svi zajedno treba da podržimo dobra rješenja i radimo na unapređenju našeg političkog života”, ocijenila je Pejović.

U Posebnom klubu poslanika su, pored nje, Radinka Ćinćur i Vladimir Dobričanin.

Efikasan odgovor na sistematsko podrivanje

Dragan Koprivica je kazao da žele da Skupština, kroz rad odbora, bolje kontroliše Vladu i na ovom polju.

“Želimo da odbor utvrđuje moguća područja za koja bi bile potrebne zakonodavne i druge mjere koje mogu dovesti do efikasnog odgovora na sistemsko podrivanje demokratskih procesa, ne ugrožavajući pri tom najvažnije demokratske postulate slobode govora, političkog djelovanja, i zaštite prava na slobodno djelovanje medija”, istakao je Koprivica.

On je kazao da žele da inicijativa, ukoliko ima političke volje, uđe u skupštinsku proceduru na način da taj formalni predlog potpišu predstavnici poslaničkih klubova i vlasti i opozicije, što je moguće dogovoriti na sastanku Kolegijuma predsjednika Skupštine.

“Ovim bi se ne samo pokazala odlučnost za rješavanje ovog problema, već i demonstrirala nova politička kultura i pokrenulo jačanje ustavnog položaja Skupštine”, rekao je Koprivica.

Koprivica: Nema više vremena za izgovore

Dragan Koprivica je pojasnio da predlog podrazumijeva da se priča o stranim uticajima iz akademskih analiza, pisanja profesionalnih ili onih drugih medija o problemu, rada NVO-a koje se bave ovom temom, nadgornjavanja na društvenim mrežama, otvori tamo gdje treba - u demokratskim raspravama u Skupštini Crne Gore.

“Nema više vremena za izgovore, nema više zaobilaženja važnih potreba ovoga društva i njegovih međunarodnih obaveza, nema čekanja da nam EU donesi obećani raj - mi moramo početi da radimo i da članstvo u EU, iako ono neće brzo doći, dočekamo što spremniji i na ovom polju. Ono što EU donosi zemljama članicama mi moramo početi da gradimo sami i na vrijeme”, istakao je on.

Nadamo se da će se javno izrečenom stavu PES-a, DPS-a, URA, BS-a i SD-a priključiti još neki klubovi. Nastavićemo komunikaciju sa poslaničkim klubovima sa ciljem da podrška ovoj inicijativi dosegne mimimum dvije trećine poslanika, istakao je Koprivica

Bonus video: