Fon der Lajen: U Crnoj Gori postoji novi momentum sa novom Vladom da se država vrati na put pristupanja EU

"Ako pogledamo u ekonomije Zapadnog Balkana, one su 45 odsto EU prosjeka. Drugim riječima, tu postoji veliki potencijal", rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare u Briselu

17217 pregleda 18 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

U Crnoj Gori postoji novi momentum sa novom Vladom da se država vrati na put pristupanja Evropskoj uniji, saopštila je večeras predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon Samita EU - Zapadni Balkan.

Ona je rekla da je Samit održan mjesec nakon izvještaja o proširenju, a pregovori o proširenju su jedan dio napora EK da se približi Zapadni Balkan EU, ali je druga komponenta ekonomija.

"Ako pogledamo u ekonomije Zapadnog Balkana, one su 45 odsto EU prosjeka. Drugim riječima, tu postoji veliki potencijal", rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare u Briselu.

Ona je dodala da je na Samitu predstavljen novi Plan rasta za Zapadni Balkan koji znači da Evropska komisija otvara sektore prema Zapadnom Balkanu.

Fon der Lajen je precizirala da EK otvara sedam sektora za Zapadni Balkan, kao što su, na primjer carinska saradnja, bezgotovinsko plaćanje, roming kao kod kuće (Roam Like at Home)...

"A tražimo od država Zapadnog Balkana da otvore svoja tržišta i to prema svojim susjedima, kako bi se postiglo zajedničko tržište koji bi mogao podići BDP ovog regiona za 10 odsto", podsjetila je.

Bonus video: