Međuvladina konferencija Crna Gora – EU naredne srijede?

Iako su velika očekivanja od Međuvladine konferencije nakon Samita EU-Zapadni Balkan, izvor Vijesti kaže da neće biti donijete velike odluke "ali bi bila odlično priznanje i podrška novoj Vladi i većini da nastavi ubrzanim tempom reformi"

10989 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Politička Međuvladina konferencija Crna Gora – EU mogla bi, prema nezvaničnim informacijama, da bude održana naredne srijede, ali zvanične najave iz Brisela još nema.

Iz Evropskog savjeta nijesu odgovorili na pitanja Vijesti, a u Ministarstvu evropskih poslova, kako su rekli Vijestima, još nijesu dobili poziv.

Iako su velika očekivanja od Međuvladine konferencije nakon Samita EU-Zapadni Balkan, izvor Vijesti kaže da neće biti donijete velike odluke "ali bi bila odlično priznanje i podrška novoj Vladi i većini da nastavi ubrzanim tempom reformi".

Nakon toga, kako kaže, bi na proljeće mogla biti nova Međuvladina konferencija na kojoj bi Crna Gora, ako uradi domaći zadatak, ili dobila ili bi joj se najavilo dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Da bi Crna Gora mogla početkom naredne godine da dobije šansu za ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, najavili su zvaničnici EU na brifingu sa crnogorskim novinarima početkom ove sedmice.

"Sljedećih šest mjeseci možemo vidjeti da je Crna Gora uspješna priča koja može pozitivno uticati na proces proširenja na Zapadnom Balkanu. A ključ za ovo sada leži u rukama novog premijera, novog predsjednika i ministra pravde. Hajde da pokrenemo te reforme i da vidimo progres", poručili su neimenovani zvaničnici uoči Samita EU-Zapadni Balkan koji je održan u srijedu.

Nakon Samita je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da u Crnoj Gori postoji novi momentum sa novom Vladom da se država vrati na put pristupanja EU.

Da politička Međuvladina konferencija Crna Gora - EU, nakon dvije godine, može biti održana već naredne sedmice u Briselu najavio je u srijedu predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je prisustvovao samitu Zapadni Balkan-EU.

"Političkom konsolidacijom u zemlji i istrajnom međunarodnom aktivnošću, uspjeli smo da otključamo evropske integracije Crne Gore. Ubrzanim korakom idemo ka ostvarenju ključnog vanjskopolitičkog cilja - punopravnog članstva u EU", napisao je Milatović na mreži X.

Posljednja politička Međuvladina komisija održana je 22. juna 2021. u Luksemburgu a prisustvovao joj je tadašnji premijer Zdravko Krivokapić. To je bila prva Međuvladina konferencija u okviru nove metodologije Evropske komisije (EK) u pristupnim pregovorima između Brisela i Podgorice. Crna Gora je prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora Evropske komisije u maju 2020, a njom je predviđeno da Crna Gora neće zatvoriti nijedno pregovaračko poglavlje dok ne ispuni privremena mjerila u oblasti vladavine prava.

Na toj konferenciji je zaključak bio da je glavni prioritet za Crnu Goru ispunjavanje privremenih mjerila utvrđenih u poglavljima vladavine prava.

Crna Gora je od početka pregovora sa EU u junu 2012. godine otvorila sva pregovaračka poglavlja (33), od kojih su tri privremeno zatvorena. Trenutno je u fazi ispunjavanja privremenih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, kao i ispunjavanja završnih mjerila u okviru ostalih otvorenih pregovaračkih poglavlja.

Bonus video: