Bauer: Crna Gora postala cijenjen i vrijedan saveznik u NATO-u

Bauer se, tokom boravka u Podgorici, sastao sa predsjednikom Jakovom Milatovićem, potpredsjednikom Vlade Aleksom Bečićem i ministrom odbrane Draganom Krapovićem

5074 pregleda 11 komentar(a)
Foto: NATO
Foto: NATO

Predsjednik Vojnog komiteta NATO alijanse admiral Rob Bauer boravio je 23. i 24. januara u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori na poziv načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala Zorana Lazarevića, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a.

Bauer se, tokom boravka u Podgorici, sastao sa predsjednikom Jakovom Milatovićem, potpredsjednikom Vlade Aleksom Bečićem i ministrom odbrane Draganom Krapovićem.

Održao je i predavanje na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) pod nazivom "Put pred nama, od Viljnusa do Vašingtona".

"Nakon kratke ceremonije dočeka i počasne garde, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a admiral Bauer i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Lazarević sjeli su da razgovaraju o rezultatima nedavnog sastanka načelnika odbrane i uticaju na saveznike, uključujući i Crnu Goru", piše u saopštenju.

"Novi odbrambeni planovi NATO-a dogovoreni su na samitu u Viljnusu prošle godine, od tada saveznici rade na maksimiziranju izvodljivosti ovih planova koje će po prvi put, svih 31 saveznika, primijeniti tokom vojne vježbe 'Steadfast Defender 24'. Ovo će biti ključna prilika za Crnu Goru da testira svoju postojeću odbranu, sposobnosti i snage, ali i identifikuje potencijalne oblasti koje treba usavršiti“, rekao je Bauer.

U razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Aleksom Bečićem i ministrom odbrane Draganom Krapovićem, Bauer je pohvalio Crnu Goru za doprinos Alijansi.

"Tokom posljednjih sedam godina, Crna Gora je postala cijenjen i vrijedan saveznik u NATO-u, dajući mnogo doprinosa našoj zajedničkoj bezbjednosti, uključujući naše misije na Kosovu i Iraku, kao i naše multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji. To pokazuje da je Crna Gora zemlja koja preuzima odgovornost za našu zajedničku bezbjednost“, istakao je.

U susretu sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, ukazao je na nedavnu odluku crnogorske vlade da poveća potrošnju na državnu odbranu na NATO standard, koji iznosi dva odsto od ukupnog budžeta.

"Kolektivna odbrana počinje snažnom nacionalnom odbranom. Stoga je važno da pojačamo naše vojne kapacitete, a to se može uraditi samo uz veću potrošnju na odbranu. Ovo povećanje će se pretvoriti u veća ulaganja u odbranu, posebno u veliku novu opremu. Jača nacionalna odbrana čini još jači savez“, dodao je Bauer.

"Admiral Bauer je tokom posjete održao i predavanje studentima, fakultetskim i vojnim licima Univerziteta Donja Gorica. U svom obraćanju, on je istakao fundamentalne promene u našoj globalnoj bezbjednosti, baveći se uticajem ruskog ilegalnog i brutalnog rata protiv Ukrajine, kao i odgovorom NATO-a pojačanim odvraćanjem i odbranom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: