Italijanski ratni brodovi u crnogorskim vodama u sklopu najveće NATO vježbe od Hladnog rata

Ministarstvo odbrane Crne Gore nije zvanično obavještavalo crnogorsku javnost o dolasku italijanskih ratnih brodova u naše vode i luke, kao ni o aktivnostima koje će oni ovdje obavljati

16632 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Italijanski ratni brodovi ulaze u Verige, Foto: Siniša Luković
Italijanski ratni brodovi ulaze u Verige, Foto: Siniša Luković

Dva patrolna broda Ratne mornarice Italije borave u Crnoj Gori u okviru aktivnosti koje su planirane velikom NATO vojnom vježbom "Steadfast Defender 24", a koja je u Evropi počela krajem januara.

Riječ je o patrolnom brodu "Comandant Foscari" P-493 klase "Comandanti" i patrolnom brodu "Cassiopea" P-401 iz istoimene klase tzv. off shore patrolnih brodova.

Ta dva italijanska plovila minulog vikenda boravili su u luci Bar odakle su jutros isplovili i krstarisli su duž crnogorske obale. U poslijepodnevnim satima dva italijanska ratna broda uplovila su u zaliv Boke Kotrdske gdje su napravili krug do Kotora i nazad, u pratnji jednog manjeg plovila Mornarice Vojske Crne Gore i jednog policijskog patrolnog čamca MUP-a Crne Gore.

NATO brod
foto: Siniša Luković

Ministarstvo odbrane Crne Gore nije zvanično obavještavalo crnogorsku javnost o dolasku italijanskih ratnih brodova u naše vode i luke, kao ni o aktivnostima koje će oni ovdje obavljati.

Inače, manevri nazvani "Steadfast Defender 24" najveća su NATO vojna vježba koja se održava od završetka tzv. Hladnog rata Alijanse sa bivšim Sovjetskim savezom prije tridesetak godine.

NATO brod
foto: Siniša Luković

Vježba se sprovodi na teritorji Evrope, Atlantskom okeanu i na morima koja okružuju evropsski kontinent a trajaće naredna četiri mjeseca i u njoj će učestvovati preko 90.000 vojnika iz kopenih, pomorskih i vazduhoplovnih snaga iz svake od 31 članice Alijanske, kao i Švedske čija procedura pridruživanja NATO-u još nije formalno završena.

NATO brod
foto: Siniša Luković

Vježba ima za cilj testiranje spremnosti NATO-a da se nosi "sa bliskim protivnikom u simuliranom scenariju sukoba u nastajanju", odnosno isprobavanje načina na koji bi NATO odgovorio na eventualnu agresiju Rusije na neku od njegovih članica u Evropi.

Bonus video: