Tim ODIHR-a: Svaka zemlja mora imati uređen birački spisak, lokalni izbori u jednom danu privremeno rješenje

Mandić se nada se kompromisu kada je u pitanju izmjena Zakona o biračkom spisku

2512 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić nada se kompromisu kada je u pitanju izmjena Zakona o biračkom spisku, rekavši da se to pitanje mora riješiti što prije, jer se bliže lokalni izbori u više opština.

Mandić je razgovarao danas sa ekspertskim timom ODIHR-a koji su činili šef Posmatračke misije ODIHR-a za predsjedničke izbore Tamaš Meserič, šefica Posmatračke misije ODIHR-a za parlamentarne izbore Nina Suomalainen i savjetnik za izborne procese ODIHR-a Goran Petrov.

Članovi ekspertskog tima ODIHR-a su, kako je saopštio Mandićev kabinet, istakli važnost da svaka zemlja mora imati uređen birački spisak koji "oslikava stvarnost države", te dodali da je neka vrsta privremenog rješenja da se lokalni izbori održavaju u jednom danu.

"Predsjednik Skupštine je predočio da su preporuke posmatračke misije ODIHR-a predate nadležnom Odboru u Skupštini Crne Gore koji se bavi izbornim reformama, te je istakao da taj odbor upravo predstavlja novu politiku kompromisa koju 28. saziv Skupštine vodi, na način što je Odbor sastavljen od 7 članova parlamentarne većine i 7 članova opozicije i da su za razliku od prethodnih saziva, umjesto predsjednika Odbora, ovog puta izabrali dva kopredsjedavajuća", saopštio je kabinet šefa parlamenta.

Mandić je iznio mišljenje da to omogućava dobru atmosferu, jer se bez nje ne može postići kompromis koji će rezultirati podrškom dvije trećine poslanika u plenumu za reforme ključnih izbornih zakona.

On se osvrnuo i na problem lokalnih izbora, a posebno lokalnih izbora u Šavniku, koji i nakon godinu i po dana nisu dobili svoj epilog. Istakao je da je popis pokazao da, kada se od preliminarnih rezultata istog oduzmu stranci, u Crnoj Gori shodno postojećem biračkom spisku ima više birača nego građana.

Mandić je zaključio da se aktuelni saziv Skupštine "pokazao jako dobro" kada je u pitanju postizanje kompromisa oko ključnih pitanja i da vjeruje da će se nastaviti u tom smjeru.

Članovi ekspertskog tima ODIHR su, kako je saopšteno, istakli da su delegacije ODIHR-a uvijek dobro primljene od strane institucija u Crnoj Gori, te da su spremni da podrže Skupštinu u svakom smislu.

"Ekspertski tim ODIHR-a je istakao da je dobro čuti da u Skupštini Crne Gore vlada dobra atmosfera i činjenica da je Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu inkluzivan. Zaključili su da je izuzetno važno što se pronašao način za postizanje kompromisa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: