Gjorgjiev Bečiću: Uspjesi na polju deblokade pravosuđa da budu podsticaj

Gjorgjiev je istakao niz odluka donijetih uz širok konsenzus u parlamentu kao znak zrelosti društva i institucija, te potvrdu društvene stabilnosti i kohezije

1259 pregleda 2 komentar(a)
Bečić i Gjorgjiev, Foto: Vlada Crne Gore
Bečić i Gjorgjiev, Foto: Vlada Crne Gore

Nedavni uspjesi na polju deblokade pravosuđa i institucija sistema treba da služe kao podsticaj Crnoj Gori da ne propusti šansu koja je pred njom, poručio je šef Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Vladimir Gjorgjiev.

On je, u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksom Bečićem, rekao da međunarodni partneri prepoznaju i cijene zrelost koju nova vlast pokazuje na početku mandata.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsjednika Vlade, Gjorgjiev je istakao niz odluka donijetih uz širok konsenzus u parlamentu kao znak zrelosti društva i institucija, te potvrdu društvene stabilnosti i kohezije

“Nedavni uspjesi na polju deblokade pravosuđa i institucija sistema, treba da služe kao podsticaj da ne propustite šansu koja je pred vama”, poručio je Gjorgjiev.

Bečić je istakao da su imenovanja u pravosuđu, jačanje sudskog i tužilačkog sistema i povratak funkcionalnosti institucija, ključni unutrašnji podsticaj za integracioni put Crne Gore.

“Ako bude dovoljno mudrosti, posvećenosti i istrajnosti na putu reformi svih činilaca i aktera u našem društvu, 2028. godinu vidim kao sasvim realnu mogućnost za naš ulazak u Evropsku uniju (EU)”, naveo je Bečić.

Iz kabineta Bečića su kazali da su sagovornici izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, posebno ističući angažman Crne Gore u programima podrške razvoju institucionalnog i zakonodavnog okvira u oblasti azila, migracija i viznog režima.

Bečić je ukazao da su u planu izmjene Zakona o strancima koje će poboljšati postupak za utvrđivanje statusa lica bez državljanstva.

On je, kako se navodi, istakao podršku Vlade socio-ekonomskom napretku migranata, posebno naglašavajući njihovo obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

“Osiguravanjem zdravstvene zaštite, pristupa podacima za upis djece u škole i predškolske ustanove, kao i rada uz izdavanje radne knjižice, pružamo sveobuhvatnu podršku licima iz Ukrajine pod privremenom zaštitom”, naglasio je Bečić.

Gjorgjiev je istakao da je regionalna saradnja u suzbijanju ilegalne migracije i kriminala kao ključna komponenta veće bezbjednosti na Zapadnom Balkanu i šire.

On je, kako je saopšteno, pohvalio napore Ministarstva unutrašnjih poslova da uspostavi sistem za elektronsku identifikaciju i registraciju migranata povezan sa EURODAC-om, u cilju poboljšanja razmjene informacija sa regionom i EU.

Bonus video: